Ajanjakso, Matkakohde, Matkavalmistelut, Matkustaminen, Tapahtuma

Minne matka vuonna 2024?

Vuosi on jo hyvässä alussa, mutta matkasuunnitelmani ovat vain mielessäni. Osa reissujen hauskuutta on niiden suunnittelemisessa ja arjen askareita keventää tieto siitä, että tulevaisuudessa on jotain kivaa odotettavaa. Matka- ja tapahtumalistani näyttää tosin melko samanlaiselta kuin viime vuonna.

Kuva: Bob/Pixabay.

Matkamessut olivat ensimmäinen vuoden tapahtuma kuten jo niin monena vuonna aikaisemminkin. Varasin aikaa kaikkiaan neljä päivää, mutta loppujen lopuksi käytin niistä kaksi messuille ja kaksi muuhun. Messuissa viehättää se, että lyhyessä ajassa ja rajatussa tilassa on mahdollisuus hankkia paljon tietoja ja vinkkejä sekä tavata ihmisiä, joilla on tietoa matkakohteista. Kiva on nähdä myös tuttavia.

Paha tapani on haalia mukaan esitteitä ja karttoja, joita voi sitten hyödyntää myöhemmin suunnittelussa ja ideoinnissa. Huono puoli siinä on se, että en raaski nopeasti luopua papereista ja niitä on kertynyt arkistoihini aikamoiset määrät.

Väriä ja valoa Ateneumissa

Kävin lauantaina myös Ateneumin Väriä & valoa – impressionismin perintö -näyttelyssä. Se esittelee impressionistista ja uusimpressionistista taidetta vuosilta 1860–1916, jolloin suomalainen väritaide eli lyhyttä, mutta intensiivistä kukoistuskautta. Tuolloin myös teoksissa saivat tilaa uudet aihepiirit: keskiluokkaisen elämän mukavuudet, puistot, auringonotot ja alastomuus.

Magnus Enckell: Kukkia 1912-1913.

Näyttelyssä on esillä teoksia kansainvälisiltä taiteilijoilta Claude Monet, August Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Alfred William Finch, Paul Signac ja Theo van Rysselberghe. Kotimaisista taiteilijoista esillä ovat muun muassa Alvar Cawén, Antti Favén, Magnus Enckell, Pekka Halonen, Ellen Thesleff, Verner Thóme, Yrjö Ollila, Tyko Sallinen ja Wilho Sjöström.

Verner Thomé tuli tutuksi ollessani citybloggaajana Lapinjärvellä. Sain kirjoittaa hänestä esittelyn paikallisen kirjaston näyttelyyn.

Claude Monetin neuvo vuodelta 1890 antaa hyvän kuvauksen impressionistisesta suuntauksesta:

”Kun lähdet ulos maalaamaan, yritä unohtaa silmiesi edessä oleva kohde, olipa se puu, talo, pelto tai mikä tahansa. Ajattele vain, että tuossa on pieni neliö sinistä, tuossa pitkähkö vaaleanpunainen, tuossa keltainen juova, ja maalaa aihe juuri siltä kuin se näyttää, juuri saman väriseksi kuin muotoiseksi, kunnes se vastaa omaa naiivia vaikutelmaasi edessä olevasta maisemasta.”

Näyttelyn kauniit ja värikkäät teokset tuovat iloa tänä synkkien uutisten aikana, joten kannattaa käydä sitä ammentamassa. Näyttely on avoinna 25.2.2024 saakka. Parasta olisi, jos voit mennä Ateneumiin jonain muuna aikana kuin viikonloppuna, jos on suinkin mahdollista, sillä ainakin tammikuisena lauantaina saleissa kulki paljon väkeä.

Camille Pissarro: Maisema Sant-Charlesissa, Gisorsin lähistöllä, auringonlasku, 1891.

Helmikuussakin on luvassa pari pikaista matkaa Helsinkiin. Talvilomaa ei ole nyt tiedossa, vapaan vuoro on hiukan myöhemmin.

Lontoon kirjamessuille maaliskuussa

Tuoreen tiedon mukaan pääsin mukaan Suomen tiedekustantajien liiton kirjamessumatkalle 16 hengen ryhmässä Lontooseen 12.–15.3.2024. Lontoon kirjamessut ovat luonteeltaan erilaiset kuin mitä messut Turussa ja Helsingissä; kohderyhmänä ovat ammattilaiset.

Messuihin sisältyy laaja seminaariohjelmisto eri teemoista. Minua kiinnostaisivat eniten teemat Emerging Trends in Academic Publishing, Content Creators in Today’s Publishing Industry ja Authors ‒ Central to Our Business.

Olen käynyt Lontoon kirjamessuilla omatoimisesti vuonna 2014, joten jotain tuttua on kuitenkin vastassa. Lontoossa asuva ystäväni Sue on muuttanut Lontoon ulkopuolelle, joten on epävarmaa, ehdinkö tapaamaan häntä.

Haag houkuttelee

Kirjoitin jo viime vuonna toivelistalleni vierailun Jaana-sisareni nykyisessä kotikaupungissa Haagissa. Se on Alankomaiden hallintokaupunki maan länsiosassa Pohjanmeren rannalla. Sielläkin riittää varmaan nähtävää, muun muassa Mauritshuisin taidemuseo.

Tänä keväänä siellä on näyttely maisemamaalarina tunnetun Roelant Saveryn (1578‒1639) teoksista. Saveryn teoksissa on myös kukka-, eläin- ja ihmisaiheita. Roelant Savery’s Wondrous World -näyttely on avoinna 8.2.‒20.5.2024.

Roelant Savery, Two Horses and Grooms, 1628. City Collection, Abby Kortrijk.

Mauritshuisin museossa voi nähdä myös hollantilaisen taidemaalari Johannes Vermeerin (1632‒1675) kuuluisan teoksen Turbaanipäinen tyttö, joka tunnetaan myös nimellä Tyttö ja helmikorvakoru. Olisi myös houkuttelevaa vierailla muissa lähellä olevissa paikoissa, ehkä meillä vielä tuntemattomissa vanhoissa pikkukaupungeissa.

Yksi houkuttelevista käyntikohteista olisi Johannes Vermeerin kotikaupunki Delft.Toinen tämän kaupungin kuuluisuus on kauppias ja solubiologian tutkija Antoni van Leeuwenhoek. Hänet tunnetaan saavutuksistaan solubiologian perustamiseksi. Hän valmisti mikroskooppeja, joiden avulla hän havaitsi lihassyitä, bakteereita ja veren virtausta kapillaarisuonissa.

Delft on kuuluisa myös käsinmaalatusta ”Delftin sinisestä” keramiikasta (Delfts blauw). Sitä on valmistettu kaupungissa vuodesta 1653 alkaen.

En ole vielä ottanut askeleita tämän matkan toteutumiseen, mutta voin sen tehdä aika nopeallakin aikataululla. Paras ajankohta lienee kevät tai alkusyksy, joskin keväässä on jo kaksi ulkomaanmatkaa. Amsterdamiakin voisi samalla reissulla vilkasta, mutta se on kuulemma turistien ylikansoittama paikka ja pahimmillaan varmaan kesällä.

Toukokuussa San Sebastiániin, Espanjaan

Toukokuun lopussa minulla on vakaat aikeet osallistua taas TBEX-konferenssiin, joka järjestetään toukokuun lopussa San Sebastiánissa, Espanjassa. Se sijaitsee Baskimaan itsehallintoalueella Pohjois-Espanjassa Biskajanlahden rannalla lähellä Ranskan rajaa. Se on Gipuzkoan maakunnan pääkaupunki ja baskiksi se on nimeltään Donostian.

Minulla on jo liput konferenssiin, mutta muutoin en ole vielä edistänyt matkaa. Helpoin tapa matkustaa San Sebastiániin lienee lentää Bilbaoon, jossa olisi hienoa viettää pari päivää ennen tai jälkeen konferenssin.

Elokuussa voisin matkata toista kertaa Writers Festivaliin Tukholmassa. Nyt osaisin varata hiukan enemmän aikaa Tukholmaan tutustumiseen.

Koristeellista arkkitehtuuria Tukholmassa.

Alajärvi, Hanko ja Ruissalo

Kurejoella voin nauttia maaseudun rauhasta.

Muutoin vuosi kulunee kotimaan matkailun merkeissä. Suuri osa loma-ajasta kulunee Kurejoella, Alajärvellä isäni kotitalossa.

Heinäkuun alussa tieni vienee jälleen Vanhan kirjallisuuden päiville Sastamalaan kuten niin monena muunakin kesänä.

Heinäkuussa olisi vuorossa Luovat ladyt -viikko ja tänä vuonna ilmeisesti jälleen Toivonniemessä, Ruissalossa.

Syyskuussa matkakohteenani on Hanko Foto Festival, joka järjestetään tänä vuonna 14.9.2024.

Eläkeläisenä Kirjamessuille

Lokakuu on perinteisesti kirjamessujen aikaa. Turun Kirjamessut järjestetään 4.10.–6.10.2024 ja Helsingin Kirjamessut 24.–27.10.2024. Helsingissä ei riitä yksi päivä, vaan tarvitaan kaksi tai kolme.

Hienointa on, että lokakuussa matkalla viipyminen ei ole enää lomapäivistä kiinni. Pääsen virallisesti eläkkeelle 1.10.2024, mutta käytän uusia lomapäiviä jo syyskuussa. Huikeita mahdollisuuksia reissailuun ainakin ajan puolesta. Odotan sitä jo innolla.

Lue myös:

Ensin lensivät kirjeet
Verner Thomé tutuksi
Täysi kymppi – Full tia: Hanko Fotofestival

Kirjoittajat koolla Tukholmassa

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Minne matka vuonna 2024?

    • Mikko, niin oli. Kivempi kirjoitella täällä verkossa, kun on tavannut kasvokkain. Juu, monia juttuja jo oikein odottelen ja syksyllä olen sitten vapaampi tarttumaan tarjoutuviin tilaisuuksiin.
      Innostavaa matkailuvuotta sinulle ja Marikalle.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.