Matkavalmistelut, Matkustaminen, Messut, Tapahtuma

Kohtaa koko maailma Matkamessuilla

Vuoden ensimmäinen vakiotapahtumani on Matkamessut. 18.-21.1.2024 Helsingin Messukeskuksessa pidetyt messut tarjosivat taas runsain mitoin ideoita poimittavaksi, ihmisiä tavattavaksi ja uusia matkakohteita tutkittavaksi.

Japanin osastolla oli värikkäitä päivänvarjoja.

Matkamessujen teemana tai sloganina oli otsikossa mainittu Kohtaa koko maailma. Ja onhan se niin, että messut ovat oiva keino saada tietoja ja ideoita kohteista, myös niistä, joihin ei ensimmäiseksi törmää matkailumainoksissa tai esitteissä.

Arvokkainta mielestäni on henkilökohtainen vuorovaikutus messuosastolla työskentelevien ja esiintyvien kanssa. Voi kysellä kaikenlaista mieleen tulevaa ja kotiin viemisiksi saa esitteitä ja karttoja, joiden avulla voi jatkaa kotona matkoista haaveilua tai jopa suunnittelua.

Messuilla oli mukana 61 maata, lähes 900 näytteilleasettajaa 7 000 neliön alueella. Uusina maina messuilla olivat Albania ja Gambia. Pitkästä aikaa mukana olivat myös Bulgaria, Moldova, Madagaskar ja Namibia. Euroopan monia houkuttelevia maita, kuten Iso-Britanniaa, Ranskaa, Alankomaita eikä Saksaa messuilla näkynyt.

Olin varannut messuille kolme päivää, mutta kaksi päivää riitti, torstain ammattilaispäivä ja perjantain ensimmäinen messupäivä. Nämä ovat mielestäni parhaat päivät, koska alueella ei ole vielä suuria ihmismääriä.

Ansaitset Espanjan

Ansaitsetko Espanjan?

Messujen partnerimaana oli Espanja, jolla oli iso osasto. Matkakohde oli valinnut sloganikseen Ansaitset Espanjan ja kyllähän tuo väite sai vahvan kannatuksen kulkijan ajatuksissa, kun tarpoi kylmässä säässä lumen ja jään peittämiä katuja liukastumista varoen.

Espanjan osasto oli ehdottomasti tutustuttavien listalla, koska olen matkustamassa toukokuussa TBEX-konferenssiin San Sebastiániin. Se sijaitsee Baskimaan itsehallintoalueella Pohjois-Espanjassa Biskajanlahden rannalla lähellä Ranskan rajaa. Kaupungin nimi baskiksi on Donostia.

Yhtenä matkustusreittinä on lentää Bilbaoon. Niinpä kävin juttelemassa kaupungin ständillä, jossa ystävällinen ja kärsivällinen Elixabete Arbe vastasi lukuisiin kysymyksiin. Sain Bilbaon kartan ja esitteitä kaupungista, sen kulttuurista sekä ruoka- ja viinikulttuurista. Hän kertoi myös Bilbaon kuuluisan rakennuksen, Frank Gehryn suunnitteleman Guggenheim-museon synnystä.

Bilbaossa olisi mielenkiintoista viettää pari päivää ennen tai jälkeen San Sebastiánin. Kaupunkien välimatka on noin 100 kilometriä, jonka voi matkustaa junalla tai bussilla.

Elixabete Arbe kertoi Bilbaosta ja San Sebastiánista.

Suomen Saaristolla jälleen yhteisosasto

Saimaan alueen kaupunkeja ovat Imatra, Lappeenranta, Mikkeli, Savonlinna ja Varkaus.

Monet alueet luottivat isoon yhteisosastoon. Näin esimerkiksi Saimaa Lake Saimaa -osastollaan, Rovaniemi, Visit KotkaHamina ja Suomen Saaristo. Jälkimmäisessä oli mukana Turun kaupunki ja Visit Turku Archipelago sekä yhteensä kolmisenkymmentä alueen toimijaa.

Visit Turku Archipelago esitteli uutta alueellista verkkokauppaa, englanninkielistä Book Turku & Archipelago -sivustoa, jolta löytyy mun muassa matkapaketteja ja päiväkohtaisia aktiviteetteja.

Turun kaupunki puolestaan kertoi monipuolisesta kulttuuri-, ruoka- ja tapahtumatarjonnastaan. Kesän suurtapahtumana on kaupunkiin yli 60 alusta tuova Tall Ship Races Turku ajalla 18.–21.7.2024.

Suomen Saariston osastolla saatiin nauttia jousimusiikista. Aamu Airistolla soi kauniisti.

Muiden paikkakuntien tapahtumista kiinnostuin Uudenkaupungin Vanhat Talot -viikonlopusta 7.–8.92024. Olen käynyt pari kertaa vastaavassa tapahtumassa Loviisassa, mutta voisihan sitä vaihteen vuoksi tutustua kotimaakunnan tarjontaan. Taloihin pääsee etukäteen tutustumaan kahden kirjan avulla: Uudenkaupungin vanhat talot ja Uudenkaupungin vanhat talot II.

Loviisan Wanhat Talot järjestetään tänä vuonna 24.–25.8.2024 kahdettakymmenettä kertaa.

Visit KotkaHaminan osastolta löysin listauksen alueen tulevista tapahtumista, joista mainittakoon muun muassa Hauhia Kantri 15.6.2024 Miehikkälässä, Loviisan avoimet puutarhat 16.6. ja 3.–4.8.2024, Blueberry Day 5.–6.7. Kaunissaaressa, Pyhtäällä, raskaan musiikin Dark River Festival 8.–10.8.2024 Honkalan Hiihtostadionilla, Kotkassa sekä olutfestivaali Hamina Bastion Beer Festival 5.–6.7.2024.

Killan palkinnot Ulko-Tammiolle, Latvialle, Sanna Kärkkäiselle ja Ritva Törmäselle

Ulko-Tammio ja Kotkan lähisaaret saivat Matkailutoimittajien Killan Kotimaan matkakohde -palkinnon.

Matkailutoimittajien Kilta jakoi perinteiseen tapaan palkintoja. Ulko-Tammio ja muut itäisen Suomenlahden saaret palkittiin vuoden kotimaan matkakohteena, Latvia kulinaarisena matkailumaana ja Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen matkailuhenkilönä.

Killan sihteerille Ritva Törmäselle myönnettiin Elämäntyöpalkinto. Hän on toiminut 30 vuotta Matkailutoimittajien Killan sihteerinä.

Ritva Törmänen sai Matkailutoimittajien Killan elämäntyöpalkinnon.

Malesian, Thaimaan ja Japanin eksotiikkaa

Malesialaista taidetta.

Aasialaisosastojen vetonauloina oli paikalliseen taiteeseen tai käsityöhön opastavia tekijöitä. Japanin osastolla saattoi osallistua Shodo-kalligrafian työpajaan, Malesian osastolla värittää perinteisiä kuvioita ja Thaimaan osastolla joukko paikallisia kutoi käsityönä eräänlaista hämähäkinverkkoa narusta, joka on perinteenä Koillis-Thaimaassa, Isaanissa.

Thaimaan osastolla esiteltiin paikallista käsityötaitoa.
Malesian osastolla pääsi värittämään kuvioita perinteisen taideilmaisun tapaan.

Malesian osastolla sain infoa kyseisestä matkakohteesta. Wikipediasta opin, että Malesia muodostuu kahdesta, vuonna 1963 yhdistyneestä osasta: Malakan niemimaan eteläkärjessä sijaitsevasta Länsi-Malesiasta ja Borneon saarella sijaitsevasta Itä-Malesiasta, jossa sijaitsevat Sabahin ja Sarawakin osavaltiot.

Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari, jonka vetonauloja ovat orangit, kilpikonnat ja vaeltaminen sademetsässä viidakkoheimojen mailla. En ole ollut erityisen kiinnostunut aasialaisista kohteista, mutta Itä-Malesia alkoi tuntua houkuttelevalta. Pitkä lentomatka tosin on miinusta.

Rakastu Tukholmaan

Tukholma toivoo suomalaismatkailijoiden tuloa kaupunkiin.

Tukholma oli messuilla mukana houkuttelemassa suomalaisia taas Tukholmaan vaaleanpunaiseen sävytetyllä osastollaan. Seinällä oleva lause sen kertoo: “Hey Finland, let´s fall back in love in.

Bongasin tarjolla olevista esitteistä viinamuseosta kertovan. Spritmuseumin sanotaan olevan Tukholman piilossa oleva aarre, joka kertoo alkoholista ja siihen liittyvästä kulttuurista ja historiasta. Museosta löytyy myös Absolut Art Collectiontaidekokoelma ja ravintola.

Tukholma esitteli museotarjontaansa.

Omakohtaista kokemusta Tukholmaan tutustumisesta on viime elokuulta, kun kävin siellä vuosien ellei vuosikymmenen jälkeen. Huomasin, että se on paikka, johon on syytä palata. Tukholma on helposti saavutettavissa ja se tarjoaa runsaasti mielenkiintoisia museoita ja muita tutustumiskohteita.

Firma maksaa

Rozentāls-seuran toiminnanjohtaja Jenni Kallionsivu kokosi
Firma maksaa -kirjaansa tarinoita ja kokemuksia Latviasta.

Latvian ystävien Rozentāls-seuran osasto löytyi kapealta käytävältä muiden ystävyysseurojen osastojen joukossa. Siellä saattoi osallistua Latvia-tietovisaan, ostaa seuran julkaisuja sekä vaihtaa matkakokemuksia ja -suunnitelmia Latvian-reissuista.

Huomioni kiinnittyi esittelyssä olevaan Firma maksaa -kirjaan. Sen on kirjoittanut seuran toiminnanjohtaja Jenni Kallionsivu. Kirjan nimi tulee sekä suomen että latvian kielessä esiintyvästä lauseesta, joka latviaksi on muodossa firma maksā. Kirjaston kirjaesittelyssä kerrotaan: ”Kirjoittajalla on pitkä kokemus työstä ja huvista balttien parissa. Hyväntuuliset tarinat yhdistelevät niin historiaa, kansatiedettä kuin kirjoittajan omia havaintojakin. Matka kulkee Riian kadunnimistä liiviläisten kesäjuhlien kautta villihevosten pariin.”

Kirjan alaotsikkona on Löytöretki Latviaan, joten se voisi olla hyödyllistä luettavaa ennen lomareissua vaikkapa Riikaan tai muualle maahan.

Ranskalaista nougatia oli tarjolla kilokaupalla ja montaa lajia. Messuilla oli monipuolinen elintarvikkeiden myyntiosasto.

Samaan aikaan järjestettiin Helsingin Caravan-messut, joille en poikennut.

Ensi vuonna Matkamessut järjestetään yleisölle perjantaista sunnuntaihin 17.-19.1.2025, ammattilaispäivä lienee tuttuun tapaan torstaina 16.1.2025.

Lue myös:

Kirjoittajat koolla Tukholmassa

Turistina Tukholmassa

Normaali

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.