Kaupunki, Kulttuuri, Museo, Näyttely, Tapahtuma

Kymmenen kivaa tapahtumaa Turussa keväällä ja kesällä 2024

Turussa on tarjolla kevään ja kesän aikana runsaasti kulttuurin iloja niin teattereissa, taidemuseoissa, festareilla kuin muissakin tapahtumissa. Tässä pieni poiminta kiinnostavasta hengenravinnosta.

Iiu Susirajan näyttely Wäinö Aaltosen museossa

Kuva: WAM / Iiu Susiraja: Travolta clean up, 2019.

Wäinö Aaltosen museossa on esillä kansainvälistä tunnustusta saaneen kuvataiteilija Iiu Susirajan Ei mikään helppo nakki -näyttely vielä sunnuntaihin 12.5.2024 saakka.

Monipuolisessa näyttelyssä nähdään valokuvia, videoita, installaatioita, piirroksia ja veistoksia taiteilijan koko uran ajalta. Näyttelyn tiedotteessa todetaan: ”Susirajan teosten keskiössä ovat arkipäiväiset esineet, joiden kautta syntyy teosten omaperäinen huumori ja surrealistista lähestyvä tunnelma, mitä oivaltavat teosnimet vahvistavat.”

Iiu Susiraja asuu ja työskentelee Turussa. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2012 ja Kuvataideakatemiasta vuonna 2018.

Näyttelyn yleisöopastuksia on tarjolla suomeksi sunnuntaisin klo 14 ja ruotsiksi vielä 28.4. ja 12.5. klo 15.

Alvar Gullichsenin näyttely Aboa Vetus & Ars Nova -museossa

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa on esillä 19.5.2024 saakka kuvataiteilija, muusikko ja tuottaja Alvar Gullichsenin Kosmos-näyttely. Hän on viimeisen kymmenen vuoden ajan hän on maalannut geometrisia tilallisia maalauksia.

Kosmos-näyttely on esillä Aboa Vetus Ars Nova -museon kahdessa kerroksessa. Se on poikkeuksellisen laaja katsaus Gullichsenin tuotantoon, mukana on yli 70 teosta: varhaisia sarjakuvamaisia maalauksia, lujitemuoviveistoksia, luonnosmaisia guassimaalauksia, suurikokoisia geometrisia maalauksia sekä veistoksia.

Lou Salomé -näytelmä Turun Kaupunginteatterissa

Kuva: Turun kaupunginteatteri.

Turun Kaupunginteatteri nostaa esiin historian unohtaman anarkistin, Lou Salomén (1861–1937). Aina Bergrothin kirjoittama näytelmä kertoo edelläkävijästä, joka oli radikaali ajattelija, oman elämäntapansa valinnut ja tiensä älykköpiireihin raivannut filosofi, psykoanalyytikko ja kirjailija. Hän lienee vaikuttanut aikalaistensa Nietzschen, Freudin, Réen ja Rilken historiaan jääneisiin ajatuksiin. Nimiroolissa nähdään Linda Hämäläinen ja ohjaajana on Liisa Mustonen.

Lou Salomé ei jäänyt historiankirjoihin ja hänen jälkeensä jäi hiljaisuus ja hyvä kysymys: Miksi me emme tunne Lou Saloméa? Ja ajatusta voi jatkaa siihen suuntaan, että keitä muita omaan aikaansa vaikuttaneita naisia emme tunne?

Tubecon

Turusta tulee Suomen somepääkaupunki, kun Tubecon rantautuu Logomoon lauantaina 4.5.2024. Tapahtuma rakentuu YouTuben ympärille, ja siellä YouTubeen videoita tekevät henkilöt eli tubettajat ja heidän faninsa kohtaavat.

Koko perheen tapahtumassa fanit pääsevät tapaamaan vaikuttajia reaalimaailmassa. Mukana ovat muun muassa Ella ja Helmi, Cessunen + Sari Aalto, KOUKUS, Toimistopojat, Lakko, Satusetä + Branu, KakkuH, Applezz, MrRockis, Jennysvoices, Namikolinx, Carola ja Berta, Robbe ja Aino Hyöky, Niko ja Santtu, Paqpa ja Iha Just Imus. Ja juu, valehtelisin, jos väittäisin tuntevani nämä vaikuttajat; en liene heidän kohderyhmäänsä.

Tubecon viettää nyt 10-vuotisjuhlavuottaan ja ohjelma kerrotaan olevan todella runsas. Ovet aukeavat klo 9.00 ja tapahtuma päättyy klo 19.00.

Perjantaina 3.5.2024 Logomossa järjestetään Suomen suurin vaikuttajagaala Tubecon Awards 2024, jossa palkitaan vuoden parhaat vaikuttajat, sisällöntuottajat ja muita alan ammattilaisia.

Finfringe-festivaali 2024

Kuudetta kertaa järjestettävä kansainvälinen ja moniääninen itsenäisen esittävän taiteen Finfringefestivaali nähdään jälleen Turussa keskiviikosta sunnuntaihin 8.5.2024–12.5.2024. Se on yllättävä esitysfestivaali lukuisine kansainvälisine ja kotimaisine esityksineen. Viiden päivän aikana on tarjolla enintään tunnin pituisia esityksiä teatteria, tanssia, sirkusta, stand-uppia, komediaa, monitaidetta ja performansseja.

Esityksiä nähdään Åbo Svenska Teaterissa (ÅST), Turun Kaupunginteatterissa, Linnateatterissa ja Hansakorttelissa. Lisäksi Turun Kauppatorille nousee festivaalinäyttämönä toimiva teltta.

Kuva: Finfringe / Jussi Virkkumaa.

Turun Vartiovuoren kesäkonsertit

Turun Kesäteatterin tiloissa Vartiovuorella järjestetään kuusi kesäkonserttia. Sunnuntaisin alkuillasta järjestettävissä konserteissa esiintyvät Kaseva, Antti Railio, Heikki Silvennoinen, Sir Elwoodin hiljaiset värit, Diandra ja Pauli Hanhiniemi. Ensimmäinen konsertti pidetään sunnuntaina 30. kesäkuuta ja viimeinen sunnuntaina 11. elokuuta.

Turun kesäteatterin näyttämö ja katettu katsomo yhdessä Vartiovuorenpuiston kanssa tarjoavat oivat puitteet kesäkonserttien järjestämiselle.

Konserttien kahvilapalveluista vastaa suosittu Cafe Ankka, joka on tunnettu muun muassa Turun parhaina pidetyistä munkeistaan. Tänä vuonna 20-vuotissyntymäpäiviään juhliva kesäkahvila jatkaa lisäksi toimintaansa normaalisti Martinsillan kupeessa Aurajoen rannalla.

Konsertit järjestää turkulainen ohjelmatoimisto GramoPop Oy yhteistyössä Turun Kesäteatterin kanssa. . Sunnuntaisin järjestetävät konsertit alkavat klo 17.

  • 30.6. Kaseva Tänään – Eilen 50 vuotta -kiertue
  • 7.7. Antti Railio
  • 14.7. Heikki Silvennoinen 70 v. juhlakonsertti
  • 28.7. Sir Elwoodin hiljaiset värit
  • 4.8. Diandra
  • 11.8. Pauli Hanhiniemi

Kasevaa voisi mennä kuuntelemaan ihan vain nuoruusvuosien nostalgian vuoksi.

Kolme iloista rosvoa Turun Kesäteatterissa

Turun Kesäteatterissa Vartiovuorella nähdään tänä kesänä Kolme iloista rosvoa -musiikkinäytelmä. Koko perheen esityksen ohjaa näyttelijä-ohjaaja Samu Loijas.

Musiikkinäytelmä perustuu norjalaisen Thorbjørn Egnerin vuonna 1955 kirjoittaman lastenromaaniin. Klassikkoseikkailu kertoo rauhaisasta Kardemumman kaupungista asukkaineen. Kardemummassa hiippailee kuitenkin kolme veijaria. Rosvojen rooleissa velmuilevat mainiot veijarit Markus Niemi (Kasper), Thomas Dellinger (Jesper) ja Joonatan Perälä (Joonatan).

Ensi-ilta on 14.6.2024 ja esitykset 10.6.–10.8.2024. Liput ovat myynnissä Lippupisteen kautta.

Tall Ship Race

Aluksia Aurajoessa. Kuva: Turun kaupunki, Seilo Ristimäki.

Turku on yksi kuudesta Itämeren Tall Ships Races’n isäntäsatamasta, kun suuret purjelaivat saapuvat Aurajokeen torstaista sunnuntaihin 18.–21.7.2024. Tapahtuma-alue Aurajoen alajuoksulla avataan yleisölle jo tiistaina 16.7.

Maailman merillä järjestettävä tapahtuma saapuu Itämerelle joka neljäs vuosi. Turkuun on ilmoittautunut saapuvaksi jo yli 60 alusta. Aluksilla on toukokuuhun asti aikaa ilmoittautua tapahtumaan.

Tapahtumaan odotetaan jälleen jättiyleisöä. The Tall Ships Races näyttäytyy Aurajoen alueen lisäksi Turun keskustan tuntumassa. Luvassa on perinteisesti miehistön kilpailuja ja paraati, mutta myös kaksipäiväinen Slot Festival -musiikkifestivaali.

Slot Festival

Turun linna. Kuva: Turun kaupunki / Mika Kurkilahti.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Slot Festival valtaa Turun Linnanpuiston 19.–20.7.2024. Festivaalin ohjelmassa on kansainvälisiä tähtiartisteja ja kovia kotimaisia esiintyjiä, joissa on mukana myös hieman nostalgiaa.

Perjantaina 19.7.2024:
Sugababes, Paloma Faith, Hanson, Egotrippi, Vesterinen Yhtyeineen, Scandinavian Music Group & Ikuiset ystävät

Lauantaina 20.7.2024:
The Cardigans, Aqua, Jake Shears, Don Huonot, Kwan ja Titiyo X Sunnan

Don Huonot. Kuva: Ville Juurikkala.

Taiteiden yö

Turun Taiteiden yö järjestetään tänä kesänä jo 35. kerran, ja se on kestoltaan pisin yhtäjaksoisesti Turussa järjestetty taidetapahtuma. Ajankohtana on torstai 15. elokuuta. Tapahtumia on laajasti ulko- ja sisätiloissa. Erityisesti voin suositella nykyisen Grädda-ravintolan piha-aluetta, jossa järjestetään ruotsinkielistä Konstens Natt -ohjelmaa.

Konstens Natt -ohjelmaa järjestetään Piispankadulla Grädda-ravintolan suojaisessa pihapiirissä.

Lisää menovinkkejä Turun seudun tapahtumakalenterista ja Turun seudun vapaa-ajan kalenterista. Löydätkö omat suosikkisi?

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Kymmenen kivaa tapahtumaa Turussa keväällä ja kesällä 2024

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.