Kaupunki, Kulkuneuvot, Matkakohde, Matkaopas

Föli, Föri ja muut turkulaiset kulkuneuvot

Kevään ja kesän alkavan matkailukauden kunniaksi esittelen tässä turkulaisia kulkuneuvoja, joita yhdistää se, että ne alkavat F-kirjaimella ja ovat osa Turun joukkoliikennettä.

Fölin linja-autot

Föli-bussilla pääsee muun muassa Turusta Naantaliin.

Turun seudun joukkoliikenne Föli aloitti toimintansa 1.7.2014 Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa ja Ruskolla; Föli viettää siis 10-vuotissynttäreitään tämän vuoden heinäkuun alussa. Tuolloin Paimiokin liittyy seutuliikenteeseen.

Fölin bussit tunnistaa keltaisesta väristä. Ne olivat keltaisia ennen seudullista joukkoliikennettäkin, ja silloin niitä kutsuttiin Keltsuiksi. Jos sana föli ei tunnut tutulta, niin se tarkoittaa lounaismurteessa mukana olemista: ”ollaan mukana” eli ”ollaan fölissä”.

Suuri osa bussipysäkeistä on hiljattain remontoidun Kauppatorin laidoilla, osa myös Aurakadulla, Linnankadulla, Eerikinkadulla ja Puutorilta.

Föli-matkan voi maksaa muun muassa kertalipulla, vuorokausilipulla tai matkakortilla. Kortteja ja lippuja voi ladata ja maksaa verkossa Föli-kaupassa tai Föli-sovelluksella. Matkailijalle erityisen kätevää on se, että matkan voi maksaa myös pankki- ja luottokortin tai mobiililaitteen lähimaksulla. Tämän vuoksi Fölin matkoja mainostetaan maailman helpoimmiksi.

Jos on menossa kulttuuririentoon, vaikkapa teatteriin, lippuun saattaa sisältyä myös maksu, joka on voimassa busseissa ja vesibusseissa ennen ja jälkeen tapahtuman: lipulla voi matkustaa Fölissä kolme tuntia ennen ja kaksi tuntia jälkeen esityksen. Erillistä lippua ei tarvita.

Fölin vyöhykkeetön tasahinta on ainoa laatuaan Suomessa. Se tarkoittaa sitä, että saat matkustaa koko Föli-alueella yhdellä lipulla, vaikka Turusta Naantaliin. Kertalipun vaihtoaika on Suomen pisin eli kaksi tuntia.

Fölin linjoissa on Turun sisäisiä linjoja, seutulinjoja, yölinjoja, työmatka- ja koululaislinjoja, palvelulinjoja sekä Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon sisäisiä linjoja. Niitä ajaa seitsemän eri liikennöitsijää ja lisäksi yksi ajaa kesäaikaan vesibusseja.

Kevään etenemisen myötä Fölin bussit kulkevat kesäaikatauluin maanantaista 22.4. alkaen. Linjat 21 ja 23 aloittavat samana päivän kesäkauden liikenteensä Kuhankuonolle Kurjenrahkan kansallispuistoon. Sinne liikennöidään lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä ajalla 22.4.–27.10. sekä myös arkisin ajalla 3.6.–4.8.

Jos olet innokas käsitöiden tekijä, voit osallistua Fölin 10-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävään suunnittelukilpailuun, jossa haetaan Föli-aiheisia villasukka-, lapas- tai muita neulemalleja. Kilpailuaika on 10.4.–10.6.2024.

Paljon lisätietoja Fölin sivuilta tai Föli-sovelluksesta.

Fölin vesibussit

Fölin vesibussi M/S Jaarli kuljettaa matkustajia Ruissaloon.
Vesibussi ottaa matkustajia kyytiin mantereen puolella Martinsillan ja Forum Marinumin pysäkeiltä.

Föli on laajentanut liikennettä viime vuosina myös vesille eli sen vesibusseilla pääsee Ruissaloon ja Hirvensaloon ja takaisin kaupungille. Mainio tapa päästä kaupungin vihreään keitaaseen Aurajokea pitkin; samalla voi ihailla joki- ja merimaisemaa.

Fölin vesibussit liikennöivät Aurajoelta Ruissaloon ja Hirvensalon Pikisaareen päivittäin 11.5.–25.8.2024 sekä lisäksi kolmena seuraavana viikonloppuna eli la ja su 31.8.–1.9., 7.–8.9. ja 14.–15.9.2024. Vesibussin kyytiin saa mukaan polkupyörä maksutta. Alukseen otetaan kerrallaan enintään 10 polkupyörää, 1 pyörä/henkilö.

M/S Ruissalo on toinen Föli-vesibusseista.

Föllärit eli kaupunkipyörät

Yksi Fölläreiden asemista on Linnankadulla Kaupunginkirjaston
edustalla Leijona-suihkulähteen luona eli Vähätorilla. Nämä pyörät ovat vuoden 2021 mallia,
nyt käytössä voivat olla eri mainokset.

Jos haluaa liikkua kaupungilla ”ruismoottorilla” ilman aikataulua, niin silloin voi ottaa käyttöönsä kaupunkipyörä Föllärin. Pyöriä on 700 kappaletta ja pyöräasemia yli 200.

Hauskaa on, että kaikilla pyörillä on oma nimi. Ne ovat tavallisia etunimiä, joukossa on myös kansainvälisiä nimiä. Varaföllärit on sen sijaan nimetty hiukan lennokkaammin ja turkulaistwistillä, kuten Aurajoki, Monroe, Piispis, Posankka ja Pallivaha.

Fölläreihin voi ostaa kuukausijäsenyyden 9 eurolla tai kausijäsenyyden 35 eurolla. Pyörän saa käyttöönsä myös maksamalla 2 euron kertamaksun. Fölin vähintään 30 päivän kausikortit sisältävät fölläreiden käyttöoikeuden.

Föri eli kaupunkilautta

Föri lähdössä Tervahovinkadulta Wechterinkujalle.

Aurajoki jakaa Turun kahteen puoleen eli ”täl puol jokke” ja ”tois puol jokke”. Turkulainen erikoisuus Föri eli kaupunkilautta kuljettaa ihmisiä maksutta joen yli Tervahovinkadun (itäranta) ja Wechterinkujan välillä (länsiranta). Matkalla ei ehdi kovin kauaa ihastelemaan Aurajoen maisemia, sillä joen ylitys Förillä kestää noin kaksi minuuttia.

Föri liikkuu lähtökohtaisesti ympäri vuoden seuraavasti:
• Kesäaikana klo 6.15–23.00 (1.5.–Turun päivä, joka on syyskuun 3. sunnuntai).
• Talviaikana klo 6.15–21.00.
• Jouluna, uutenavuotena ja juhannuksena poikkeusaikataulun mukaan.

Vuonna 2017 kettinkivetoinen Föri koki historiansa merkittävimmän muutoksen: sen dieselmoottori vaihdettiin ympäristöystävälliseen sähkömoottoriin. Virtaa moottoreihin tulee akuista, jotka ladataan rantalatausasemassa Förin ollessa yöaikaan laiturissa.

Föri on Suomen vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo. Siihen mahtuu kerrallaan enintään 75 matkustajaa.

Förin kyydissä voi ihailla Aurajoen maisemia ja liikennettä.
Förin infokyltti neuvoo matkustajia turuksi, suomeksi ja ruotsiksi.

Funikulaari eli kaupunkivinohissi

Funikulaari on nimetty Kakolan funikulaariksi.
Funikulaarin sisäänkäynti Linnankadulla.

Turun uusin kulkupeli on vuoden 2019 toukokuussa käyttöön otettu Funikulaari, josta onkin riittänyt hauskaa ihan valtakunnallisesti. ”Naurajat nauraa, mutta hissi kulkee”, lauletaan Kalevauvan Turku-laulussa. No, hissi taitaa kulkea säännöllisen epäsäännöllisesti, ja sen vikailmoituksetkin ovat saaneet huomiota. Funikulaarin häiriöistä tiedotetaan Turun liikennekeskuksen X-tilillä.

Funikulaari on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi, jota kutsutaan myös rinnehissiksi. Se tarjoaa esteettömän kulun Kakolanmäelle, jonne ei pääse muulla joukkoliikenteellä – paitsi Fölläreillä. Funikulaari kulkee Linnankadun ja Graniittilinnankadun väliä osoitteessa Linnankatu 55b.

Funikulaarin mahtuu enemmillään 30 ihmistä ja istumapaikkoja on kahdelle. Vinohissi kutsutaan paikalle nappia painamalla, kuljettajaa ei ole.

Funikulaarin radan pituus on 130 metriä ja korkeuseroa on 30 metriä ala- ja yläaseman välillä. Matka-aika yhteen suuntaan on noin yksi minuutti. Kakolanmäeltä löytyy muun muassa hotelli ravintoloineen, kylpylä ja uusi asuinalue.

Funikulaarilla matkustaminen on maksutonta. Funikulaari on avoinna arkisin 04.30–01.00 sekä viikonloppuisin 5.00–24.00.

Funikulaari matkalla Kakolanmäeltä Linnankadulle.

Tervetuloa Turkuun, ota menopelit käyttöösi. Jos oma auto tuli kuitenkin mukaan, niin sen voi laittaa huilamaan Toriparkkiin Kauppatorin alle.

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Föli, Föri ja muut turkulaiset kulkuneuvot

  1. Muutin Turusta posi juuri ennen Fölin lanseerausta, mutta kertaalleen olen sitä silti käyttänyt, kun kävin Turusta Raisiossa. Hyvin toimi. Tosin minusta sitä ei silloin vielä voinut maksaa luottokortilla? Funikulaari on myös edelleen kokeilematta. Kerran se oli oikein ohjelmassa, mutta oli silloin (taas) epäkunnossa… Plussaa kuitenkin X-tilin huumorista. Kokeilematta on myös Fölin vesibussit ja Föllärit. Förillä olen sen sijaan ylittänyt joen varmasti satoja kertoja, kun asuin siinä ihan vieressä.

    Liked by 1 henkilö

    • Hei Mikko, en tiennytkään, että sinulla on menneisyys Turussa.
      Lähimaksun käyttäminen busseissa on aika uutta, olisikohan tullut viime vuonna? Käytän yleensä maksukorttia, mutta on joskus jäänyt lataamatta, niin silloin lähimaksun käyttömahdollisuus on kätevä.
      Jos tulette nyt keväällä Turussa, niin tehkää ajelu Funikulaarilla, toivottavasti silloin toimii. Kakolanmäellä on monenlaista tutustuttavaa. Ja sittenhän teillä on myös mahdollisuus käyttää vesibusseja ja Fölläreitä.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.