Kirja, Kirjailija, Kulttuuri, Matkakertomus, Messut, Tapahtuma, Yritysyhteistyö

Kolme päivää kirjakuplassa

Yhteistyössä: Messukeskus – Helsingin Kirjamessut 2023*

Helsingin Kirjamessut tarjosivat jälleen mahtavan kuplan kirjaihmisille torstaista sunnuntaihin 26.–29.10.2023. Kuplassa oli niin uusia kuin vanhojakin kirjoja, mielenkiintoisia esityksiä ja kohtaamisia. Hienolla tavalla pökerryttävä kokemus.

Vietin messuilla kolme päivää, torstain, perjantain ja sunnuntain. Lauantaina ohjelmassani oli Vuoden Luontokuva -festivaali. Siis kolme päivää. Ja koko ajan oli tunne siitä, että aika loppuu kesken. En ehtinyt tutustumaan tarjontaan ja esityksiin niin perusteellisesti kuin olisin halunnut.

Kirja-alan edistämispalkinto Vinhan kirjakaupalle

Vinhan kirjakaupan Pasi Vainio onnittelukukkineen.

Torstain alkukierroksellani vastaan tuli juuri kukitettu Pasi Vainio. Hän ja Mikko Vartiainen jatkoivat tämän vuoden keväällä lopetusuhan alla ollutta Vinhan kirjakauppaa ja uudistivat sen toiminnan. Heille ja siis kirjakaupalle myönnettiin Suomen Messusäätiön rahoittama 13 000 euron Kirja-alan edistämispalkinto.

Perustelujen mukaan Vinhan kirjakauppa on paljon muutakin kuin uusien ja käytettyjen kirjojen myyjä: se on myös tapahtumakeskus ja sieltä löytyy muun muassa residenssi- ja majoitustiloja, taidegalleria ja kahvila. Lisäksi se säteilee kirjan ilosanomaa, edistää lukemista ja lisää kirjojen sekä niiden tekijöiden arvostusta ja tunnettuutta sekä tekee laajamittaista yhteistyötä.

Arvosteluperusteissa todetaan: ”Vinhan kirjakauppa ui vastavirtaan ja näyttää, että tapahtumiin ja palveluihin panostamalla saa luotua uudenlaista ja herätettyä henkiin perinteistä kirjakauppakulttuuria. Vinha sijaitsee fyysisesti Ruovedellä, mutta siitä on tullut vuodessa kokoaan suurempi ja laajempi: se on kaikkien yhteinen kirjakauppa.”

Onnittelut Vinhan kirjakaupalle ja sen innovatiivisille isännille!

Kirjailija kiittää -palkinto Turun Sanomien kulttuuritoimitukselle

Suomen Kirjailijaliiton vuosittaisen Kirjailija kiittää -palkinnon sai Tuomo Karhun johtama Turun Sanomien kulttuuritoimitus, joka on tehnyt lehdestä merkittävän kirjallisuusmedian.

Suomen Kirjailijaliiton mukaan ”Turun Sanomat on profiloitunut kirjallisuuden kantavaksi päivittäismediaksi. Tämä ei ole jäänyt kirjailijoilta huomiotta. Myös runouden ja lastenkirjallisuuden näkyvä esilläpito on ollut piristävä ruiske muuten autioituneeseen kirjallisuuskeskusteluun.”

Tuomo Karhu oli erityisen otettu siitä, tunnustus tuli nimenomaan kirjailijoilta.
– Kriitikkojen ja kirjailijoiden suhde on aina ollut monisyinen, hyvässä ja pahassa, mutta näinä aikoina on yhä selvempää, että molemmat tarvitsevat toisiaan. Aivan kuten kirjailijat, kriitikot tekevät tärkeää työtä, ja tästä palkinnosta on ilman muuta kiittäminen myös meidän erinomaisia kriitikkojamme, Tuomo Karhu totesi Turun Sanomien kulttuuritoimituksen puolesta.

Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto on perustettu tunnustukseksi henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai projektille, joka on edistänyt merkittävällä tavalla suomalaista kirjallisuutta ja lukemisharrastusta sekä vaikuttanut kirjallisuuspoliittiseen keskusteluun.

Onnittelut Tuomo Karhulle ja Turun Sanomille ja kulttuuritoimitukselle!

Turun Sanomien kulttuuritoimituksen päällikkö Tuomo Karhu vastaanotti Kirjailija kiittää -palkinnon. Siihen kuuluu teos kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsen Kirjailijaliitolle tekemästä grafiikkasarjasta Kirjokala. Kuva: Emmi Kähkönen / Helsingin Messukeskus.

Lukemista lapsille

Kävijät saatoivat tutustua myös Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoautoon.
Messuhulinan keskellä saattoi rauhoittua hetkeksi kuuntelemaan kirjaa.

Huoli lukutaidon heikkenemisestä ja lukemisharrastuksen hiipumisesta on ollut jatkuvasti esillä. Niinpä olikin mukavaa huomata, että messuilla oli paljon tarjontaa lapsille, heidät oli otettu huomioon. He saattoivat muun muassa poiketa Helsingin kaupungin kirjastoautossa, lukea lukukoiralla, kuunnella tarinoita kuulokkeista puun juurella, tehdä omia hahmojaan piirtämällä, värittämällä ja leikkaamalla ja osallistua heille tarkoitettuun ohjelmaan.

Ehkä näin saatiin kylvettyä lukuharrastuksen siemeniä – toivokaamme niin.

Kirjallisuuskiihdytin – Tekstin talo

Tekstin talon tuottaja Mira Eskelinen esitteli Tekstin taloa.

Loppuvuodesta 2023 toimintansa aloittava ja vuosikymmenen verran valmisteilla ollut Tekstin talo tuo saman katon alle kirjallisuuden, tekstitaiteen ja esittävän taiteen kentän toimijoita. Tekstin talo – Textens hus ry on toiminnan takana ja se on alkuvuodesta solminut vuokrasopimuksen Helsingin Sörnäisissä nk. Elannon korttelissa sijaitsevista tiloista osoitteessa Lintulahdenkatu 3. Tämän monitoimitalon yhteensä lähes 1 800 neliömetrin tilat ovat kolmessa kerroksessa, ja niihin on tulossa yli 15 alivuokralaista.

”Tekstin talo on uudenlainen kulttuurikeskus, joka yhdistää kirjallisuudesta ja tekstistä kiinnostuneen yleisön, järjestötoiminnan ja tekstialan tekijät. Talosta löytyy työ-, koulutus-, kokous- ja tapahtumatiloja. Tekstin talo laajentaa tekstin käsitettä, ja vahvistaa kirjallisen kulttuurin asemaa pääkaupunkiseudulla,” kerrotaan talon verkkosivuilla.

Tekstin talo – Textens hus ry:n jäseniä ovat Helsinki Poetry Connection, Kriittinen korkeakoulu, Kulttuuri-, Mielipide- ja Tiedelehtien liitto Kultti, Mad House Helsinki, Nihil Interit, Nuoren Voiman Liitto, Osuuskunta Poesia, Suomen aforismiyhdistys, Suomen arvostelijain liitto (SARV), Suomen kirjailijaliitto, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat, Suomen PEN, Suomen tietokirjailijat ja Tutkijaliitto.

Jenni Kavén (Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto), Marianne Savallampi (Mad House Helsinki) ja Markku Hoikkala (Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry) kertoivat Tekstin talon syntyvaiheista ja tulevaisuudesta.

Talossa tullaan järjestämään monenlaista toimintaa. Sivuilta löytyy tieto, että pienkustantajien kirjamyyjäiset ovat tarjolla 9.–10.12.2023 klo 12–18. Tapahtumia voi seurata Tekstin talon Facebook– ja verkkosivuilta. Talon ensimmäiseen kerrokseen avautuu baari-ravintola ja kirjakauppa tämän vuoden lopussa.

Kannattiko nukkua yön yli?

Kirjoja viidellä eurolla. Melkein saman verran (4,90 €) maksaa Helsingin Sanomien arkipäivän irtonumero. Sunnuntaina messujen päätteeksi kirjoja sai jopa kahdella eurolla.

Kirjamessuilla on tarjolla paljon edullisia kirjoja hintaluokissa viisi, kahdeksan, kymmenen, viisitoista ja kaksikymmentä euroa ja siitä ylöspäin. Normaalihinnoista monet kustantajat lupasivat antaa 25 prosentin alennukseen.

Otan nykyisin usein kirjan kannesta kännykällä kuvan, joka toimii muistilappuna – varaan sitten kirjan kirjastosta. Niin tein nytkin kiinnostavien kirjojen kohdalla ja erityisesti vitosen kirjoja myyvän kauppiaan notkuvien kirjapöytien äärellä. Halusin nukkua yön yli ja palata asiaan harkittuani, olisiko juuri tämä kirja ostettava jo ennestäänkin täysien kirjahyllyjen koristeeksi.

Viitosen kirjapöytien luona ehdin tosin surra sitä, että viime vuonna uutuuksina myydyt kirjat olivat nyt päätyneet alennettuun hintaan myyjälle, joka kauppaa kustantajien jäännöseriä. Aika lyhyt on kirjan varsinainen myyntisesonki.

Palasin samaisen kauppiaan luo sunnuntaina joskus kolmen jälkeen huomatakseni ilokseni, että kaikki vitosen hintakyltit olivat vaihtuneet kahden euron kylteiksi. Sitten vain etsimään niitä kirjoja ihmisten ympäröimiltä myyntipöydiltä.

Yhden kirjan löysinkin, toista tiedustelin ja kuulin sen jo loppuneen ja sitten huomasin kassalle kiemurtelevan jonon. Kymmeniä ihmisiä käsissään paksut kirjapinot. Arvelin, ettei aikani riittäisi jonottamiseen ja luovuin kirjojen ostamisesta. Varaanpa sitten Turun kaupunginkirjastosta.

No, sikäli kannatti nukkua yön yli, että säästin useamman euron, mutta toisaalta ei, koska en saanutkaan kirjoja omakseni.

Haluatko kirjailijaksi?

Suomen Kustannusyhdistyksen järjestämä ohjelma kiinnosti monia.

Kirjan kirjoittaminen lienee monen haaveena. Suomen Kustannusyhdistyksen järjestämät Haluatko kirjailijaksi? – ja Käsikirjoituksesta kirjaksi -esitykset keräsivät tilan täydeltä yleisöä. Kustantamojen ammattilaiset Helena Kulmala, Reetta Miettinen, Aleksi Pöyry kertovat kirjailijoiksi haluaville käsikirjoitusten valinnasta ja siitä, mitä esikoiskirjailijan tulee tietää. Hyviä käytännön neuvoja alkaen siitä, että jos haluaa osata kirjoittaa, niin pitää lukea paljon.

Kustantamojen ammattilaiset Päivi Koivisto, Kaisu-Maria Toiskallio, Johanna Forss keskustelivat käsikirjoituksia käsittelevässä osuudessa muun muassa teemoista miten käsikirjoituksen tie valmiiksi kirjaksi etenee kustantamossa, mitä kustantamon työntekijät tekevät ja mihin kustantajia tarvitaan?

Sama yleisömenestys oli kolmen kirjoittajaoppaan esittelytilaisuudessa, jossa Sinä kirjoitat romaanin (Penelope, 2023), Kumma kirjoitusopas (Osuuskumma, 2022) ja Vapaan kirjoittajan anatomia (Aviador, 2023) -kirjojen tekijät antoivat vinkkejä ja vertaistukea kirjoittajalle. Kirjailijat Anne Leinonen, Mia Myllymäki, Sussu Laaksonen ja Satu Piispa-Hakala keskustelivat kirjoitusoppaiden annista ja luovan työn kehollisuudesta sekä toivat esiin uusia kirjoittamisen näkökulmia.

Uusia oppaita kirjoittamisesta kiinnostuneille.

Tuttuja tapaamassa

Kirjamessujen parhautta on myös mahdollisuus tavata ystäviä ja tuttuja. Lounastreffit ystävän kanssa järjestyivät heti ensimmäisenä päivänä ja saimme tosi hyvän idean seuraavaan kevääseen.

Tapasin myös kaksi entistä työkollegaa, Marja Kytömäen ja Eeva-Riitta Piispasen. He ovat jo päässeet siirtymään pois työelämästä vapaampaan aikaan ja mihinkäs he sitä muuhun olisivatkaan käyttäneet kuin kirjan kirjoittamiseen. Heidän Pöytä puhtaaksi -kirjansa koostuu 34 kirjeestä, joita he kirjoittivat toisilleen eläkkeelle jäätyään kesäkuusta 2020 helmikuuhun 2022.

Kirja on siis aikalaiskuvaus koronapandemian aikaisesta elämästä tuoreiden eläkeläisten silmin. Kirjoittajat haluavat pyyhkiä pöydältä vanhentuneita ikäasenteita ja lisätä yhteiskuntaan enemmän ikäymmärrystä. Kirjan on toteuttanut Kustantamo etc. Kirjaa en ole vielä saanut käsiini, kirjaston varauslistalla se on.

Monta muutakin tuttua tapasin pressihuoneessa, messuosastoilla ja ravintolassa. Aina yhtä virkistävää ja mukavaa. Harmi, että seuraavia Kirjamessuja pitää odottaa kokonainen vuosi – ne järjestetään torstaista sunnuntaihin 24.-27.10.2024.

*Sain messuilta somepassin ja kolme pääsylippua arvottavaksi.

Normaali

4 kommenttia artikkeliin ”Kolme päivää kirjakuplassa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.