Konsertti, Matkakohde, Museo, Taiteilija, Tapahtuma

Kymmenen kivaa tapahtumaa Turun seudulla vuonna 2021

Kymmenen poimintaani Turun ja lähiseudun tapahtumista tämän vuoden aikana. Osaan näistä pääsee nyt rajoitetusti ajanvarauksella. Yleisötapahtumien suhteen joudutaan vielä odottamaan, voidaanko ne toteuttaa suunnitelmien mukaisesti.

Tapahtumiin on kirjattu tämänhetkinen tilanne, joten tarkista tilanne tapahtumajärjestäjän omilta verkkosivulta, jos aiot osallistua.

Sigrid Schaumanin näyttely 11.2.–23.5.2021

Turun taidemuseo on täyttynyt Sigrid Schaumanin (1877–1979) maalauksista. Hän ammensi ranskalaisperäisestä modernismista ja värimaalauksesta ja suuntautui erityisesti impressionismiin ja jälki-impressionismiin. Hänen keskeisenä aihepiirinään oli kulttuurimaisema. Schaumanin taiteen keskiössä ovat väri ja valo. Hän etsiytyi jo nuorena Italiaan ja Ranskaan, ja matkat näihin maihin jatkuivat aina vanhuusiälle asti.

Näyttely on Schaumanin kaikkien aikojen mittavin esiintyminen Turussa. Se koostuu 120 maalauksesta vuosilta 1903–1961. Teokset on lainattu 40 eri taholta ympäri Suomea, suuri osa harvemmin esillä olleista yksityiskokoelmista.

Museoon otetaan enintään 10 vierailijaa kerrallaan. Käyntiaika tulee varata ennakkoon museon verkkosivuilta. Näyttely on ollut suosittu, joten sinne pääsemistä saattaa joutua odottelemaan. Voi tosin olla tuuriakin, kuten minulla, joka sain maaliskuun lopussa varattua seuraavan päivän ajan. Kyseessä oli arkipäivän ensimmäinen aukiolotunti.

Sigrid Schamanin maalaus Villa Aurelia.
Sigrid Schauman: Villa Aurelia, 1953. Öljy / Olja / Oil, 31 x 35 cm. Villa Gyllenberg / Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö.
Kuva: Matias Uusikylä / Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö.

NYTT 2021 kuvataiteen valmistuvien näyttely

Taiteen ja erityisesti nykytaiteen ystäville on tarjolla NYTT 2021 -näyttely Turun Taidehallissa. Se on Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta valmistuvien kuvataiteilijoiden yhteisnäyttely. NYTT 2021 -näyttely muodostuu 21 opiskelijan taiteellisista opinnäytetöistä. Esillä on teoksia animaatiosta öljymaalauksiin, sarjakuvista saveen, grafiikasta valokuviin ja veistoksista videoihin.

Valmistuvat tuovat koettavaksi monipuolisen kokonaisuuden nykytaidetta Turun Taidehalliin ja sen ympäristöön, kuten Brinkkalan Galleriaan ja Turun Vartiovuoren Vesisäiliön tiloihin. Näyttelyn aikana on lisäksi nähtävissä videoteoksia Turun Kaupunginteatterin taideseinällä.

Taidehallin galleriatiloihin pääsee vierailemaan turvallisesti kuusi kävijää kerrallaan.

NYTT 2021 -näyttelyn taiteilijat ovat Iina Gröhn, Hideki Kimura, Ville Kiviniemi, Ottilia Orenius, Anu Perkkiö, Anni Porrasmäki, Susanna Selin, Sampo Sirkka, Niko Tampio, Venla Torppa, Emilia Usvalaakso, Fanny Varjo ja Niina Villanueva.

Jos et pääse näyttelyyn, niin voit lukea verkossa Turun Piirustuskoulu NYT! 2021 -julkaisua. Se esittelee lukuvuonna 2020–2021 valmistuvat kuvataiteilijat (AMK), NYTT 2021 -yhteisnäyttelyn, kuvataiteen koulutuksen alumneja sekä Turun ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutuksen kuulumisia.

Niina Villanuevan maalaus.
Niina Villanuevan maalaus Hävitettävät, 2021, öljy kankaalle, 100 x 80 cm.

Anu Pentikin näyttely 04.06.–19.09.2021

2021 on muotoilija ja taidekeraamikko Anu Pentikin taiteilijajuhlavuosi sekä Pentikin perheyrityksen juhlavuosi. Se huipentuu kesäkuussa Wäinö Aaltosen museossa pidettävään Alussa oli siemen -näyttelyyn.

Anu Pentikin Wäinö Aaltosen museon näyttelysaleihin luoma tilallinen ja kerronnallinen kokonaisuus esittelee hänen uusinta taiteellista tuotantoaan.

Laajassa Alussa oli siemen -näyttelyssä keramiikka taipuu taidokkaasti elämänkaaren teemojen mukaan leijailevista siemenistä palaneiksi puiksi.

Nuoruus-niminen teos Anu Pentikin näyttelystä Wäino Aaltosen museossa.
Anu Pentik: Nuoruus 2019-2020. Kuva:Tanu Perintö.

Kesärauha-festivaali 11.–13.06.2021

Kesäkuussa 2019 ensimmäistä kertaa järjestetty Kesärauha-festivaali on laajentunut kolmipäiväiseksi eli perjantaista 11.6. sunnuntaihin 13.6. Paikkana on Vanha suurtori.

– Laajentuminen sunnuntaille mahdollisti samalla lähes kokonaisuudessaan 2020 vuodelle buukatun ohjelmiston siirtymisen kesälle 2021 sekä sunnuntain verran täysin uusia kiinnityksiä. Paikallisen indielegenda Magenta Skycoden comeback-keikka sinetöi sunnuntain, kertoo tapahtuman taiteellinen johtaja Pietu Sepponen.

Vuonna 2014 lopettaneen Magentan Jori Roosbergin mukaan esiintyminen Kesärauhassa tulee olemaan ainoa bändin festivaalikeikka tänä vuonna.

Muita Kesärauhan esiintyjiä ovat muun muassa Atomic Swing, Uusi Fantasia, Kube, Xysma, Tiiu Helinä, Vesta, Iisa ja Yona, Arppa, Luukas Oja ja Lauri Haav, Gracias, Gettomasa, Kemopetrol, Ibe, Karina, Paperi T & Khid, Olavi Uusivirta, Ruusut, Maustetytöt, Kemopetrol, Samuli Putro ja Jesse Markin.

Festivaalin ulkomaisia esiintyjiä ovat muiden muassa Mew, Honningbarna, Jaga Jazzist, Atomic Swing, Amason ja Viagra Boys.

The Tall Ships Races -tapahtuma 5.–8.7.2021

Suuri purjelaivatapahtuma The Tall Ships Races tulee taas Turkuun 5.–8.7.2021. Se on myös Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden kohokohta.

Tapahtuma järjestetään Itämeren alueella noin joka neljäs vuosi. Vuoden 2021 kisan isäntäkaupungit ovat kisajärjestyksessä Klaipėda (Liettua), Turku, Tallinna (Viro), Maarianhamina ja Szczecin (Puola).

Isännyys on kaupungille jo kuudes, jonka myötä Turku on koko Itämeren alueella eniten The Tall Ships Races -isännyyksiä saanut kaupunki.

Purjelaivoja Aurajoessa.
Aluksia Aurajoessa. Kuva: Turun kaupunki, Olli Sulin.

Tall Ships Races Music Festival 5.–7.7.2021

The Tall Ships Races – purjehduskisan myötä Turkuun saadaan kolmipäiväiseksi kasvanut musiikkitapahtuma Tall Ships Races Music Festival 5.–7.7.2021. Esiintyjinä ovat muun muassa Karita Mattila, Waltteri Torikka sekä Suvi Teräsniska ja Jarkko Ahola Pietarin Petrotonika Symphony Orchestran säestämänä. Tapahtuma järjestetään Turun linnan puistossa.

Ruisrock 9.–11.7.2021

Ruisrock on yksi Suomen johtavista ja vanhimmista kulttuuritapahtumista. Seuraavan kerran festivaali juhlitaan Turussa, Ruissalon Kansanpuistossa 9.–11.7.2021. Yleisö pääsee nauttimaan musiikista, taiteesta ja laadukkaista ruoka- ja juomapalveluista. Ruisrockin artisteja ovat muun muassa tuottajasensaatio Martin Garrix (NL), superkokoonpano Major Lazer (US), poptaituri Zara Larsson (SE) sekä kotimaiset kärkinimet Antti Tuisku, Kaija Koo, Tehosekoitin ja Vesala, uudemmista suosikeista lavalle nousevat debyyttialbuminsa julkaisseet Behm ja william.

Ruisrockiin kiinnitettyjen artistien esiintymispäivät on julkaistu ja nähtävissä verkkosivuilla, ja festivaalin kaikki lipputyypit ovat myynnissä.

Jos haluat perehtyä rockfestivaalin menneisyyteen, voit ottaa luettavaksesi Jukka Kittilän ja Jaakko Mikkolan kirjan Ruisrock 1970–2020 –Tarinat, totuudet ja myytit.

Kirjan esittelyssä todetaan: ”Airiston kapean risteilijäreitin varteen, konservatiiviseen Turkuun syntyi viisi vuosikymmentä sitten jotakin pohjoismaisittain ainutlaatuista. Pieni aktiiviporukka järjesti elokuussa 1970 rockfestivaalin, joka on sittemmin opittu tuntemaan nimellä Ruisrock. Tänä päivänä Ruisrock on Euroopan ja ehkä koko maailman toiseksi vanhin edelleen vuosittain järjestettävä rockfestivaali.

Ruisrockin Rantalavasta on tullut yksi suomalaisen rockhistorian myyttisimmistä areenoista, ja viidenkymmen vuoden aikana sille ovat nousseet lukuisat maailmantähdet ja suomalaiset eturivin artistit.”

Vuoden 2020 heinäkuussa julkaistun kirjan kustantajana on Johnny Kniga.

Kansi kirjasta Ruisrock 1970-2020. Tarinat, totuudet ja myytit.
Ruisrockin 50 vuoteen mahtuu monta tarinaa. Jukka Kittilä ja Jaakko Mikkola ovat koonneet niistä kirjan.

Taiteiden yö Turussa 12.8.2021

Torstaina 12.8.2021 vietetään perinteistä Turun Taiteiden yö -tapahtumaa jo 32. kertaa. Tapahtumaan ilmoittautuminen alkaa vasta toukokuussa, joten vielä ei ole saatavissa ohjelmatietoja.

Turun Taiteiden yön ohjelma julkaistaan osoitteessa www.turuntaiteidenyo.com.

Naantalin Kirjajuhlat 12.–15.8.2021

Naantalin Kirjajuhlat järjestetään toista kertaa 12.–15.8. Tapahtumapaikkoina ovat Naantalin Kaivohuone, Naantalin kirkko sekä Kultaranta Resort.

Ohjelmassa on niin kirjallisuutta, teatteria musiikkia kuin kuvataidettakin. Mukanaolonsa ovat jo varmistaneet muun muassa Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä, Juha Hurme, Edu Kettunen, Virpi Hämeen-Anttila, Paula Noronen, Martti Anhava, Olavi Uusivirta, Saara Kotkaniemi, Saara Cantell, Hanna Brotherus ja Petri Tamminen.

Tarkempi ohjelma julkaistaan kevään aikana.

Naantalin kirkko ja vierasvenesatamaa
Naantalin kirkko on yksi Kirjajuhlien tapahtumapaikoista.

Bonnie Tylerin konsertti 19.10.2021

Walesilaistähti Bonnie Tyler konsertoi Turun konserttitalossa tiistaina 19.10.2021 klo 19. Konsertti on siirtynyt viime vuodesta tähän vuoteen.

Raspikurkkuinen Bonnie Tyler julkaisi The World Starts Tonight -debyyttialbuminsa vuonna 1977. Hänet muistetaan erityisesti hiteistään It´s a Heartache (1978), Holding Out for a Hero (1984)ja Total Eclipse of the Heart (1983). Tyler oli myös Iso-Britannian Euroviisuedustaja vuodelta 2013.

Konsertti kiinnostaa sikäli, kun tuo It´s a Heartache taisi iskeä teinitytön elämään. Nyt ollaan molemmat jo erilaisessa elämänvaiheessa, Bonnie Taylor täyttää 70 vuotta tämän vuoden kesäkuussa, mutta on still going strong -moodissa. Hänen uusin, kahdeksastoista levynsä The Best Is Yet to Come on juuri julkaistu.

Tylerin pyöreitä vuosia ja uutta levyä juhliva ja samanniminen Euroopan konserttikiertue Itävallassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä alkaa 17.2.2022 Düsseldorfista ja päättyy 29.4.2022 Augsburgiin.

Suomessa Bonnie Tyler esiintyy ensi syksynä Turun lisäksi hän esiintyy seuraavissa paikoissa:

  • 18.10. Helsinki, Kulttuuritalo
  • 20.10. Lahti, Sibeliustalo
  • 22.10. Jyväskylä, Paviljonki
  • 23.10. Oulu, Madetojan Sali, Oulun Musiikkikeskus
  • 24.10. Kuopio, Musiikkikeskus
  • 26.10. Tampere, Tampere-talo
  • 27.10. Seinäjoki, Rytmikorjaamo.

Suomen konserttilippuja myyvät ainakin lippu.fi ja Ticketmaster.fi.

Normaali

3 kommenttia artikkeliin ”Kymmenen kivaa tapahtumaa Turun seudulla vuonna 2021

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.