Juomakulttuuri, Teemapäivä

Kuppi kuumaa Teen Päivänä 6.2.

Teen Ystävät ry:n lanseeraamaa Teen Päivää vietetään 6.2. Maistuisiko sinulle kupillinen?

Minä vietän teen päivää 365 kertaa vuodessa, mutta tämän monipuolisen ja virkistävän juoman omaa valtakunnallista teemapäivää, Teen Päivää, vietetään kuudentena helmikuuta, Tean päivänä. Idea on syntynyt Teen Ystävät ry:ssä ja päivää on vietetty vuodesta 2015 alkaen.

Teen Ystävät ry on perustettu helmikuussa 2003. Sen tavoitteena on kohottaa suomalaista teekulttuuria ja herättää keskustelua teestä. Yhdistyksen sloganin mukaan jokainen on hyvän teen arvoinen.

Tee ei ole mitenkään yksioikoinen juttu. Teet voidaan jakaa pääryhmiin valmistustavan mukaan. Erona on lehtien tuoreus, hapetusprosessi ja jälkifermentointi. Mustan, vihreän, valkoisen ja keltaisen teen lisäksi on myös Pu’er- sekä Oolong-teetä.

Olisi myös hauskaa tutustua paremmin eri maiden teekulttuuriin, kuten japanilaiseen, kiinalaiseen, venäläiseen ja brittiläiseen. Teehän on mitä kansainvälisin juoma.

Mattokauppias tarjosi teetä Sidessa, Turkissa.

Mulperiteetä tarjolla basaarissa Abu Dhabissa.

Viagra-teetä kauniisti koristeltuna.

Siniset teekupit kuuluvat juhlahetkiin. Tarjoan niistä myös kahvia. Ensimmäiset Lomonosovin kupit toin Leningranista 1980-luvun alkupuolella.

Aamiainen nizzalaisen tapaan: patonkia, tuoremehua, teetä ja munakas.

Ei pussiteetä!

Juon teetä aina aamuisin. Juoman kuuluu olla haudutettua, ei pussiteetä. Teetä voin juoda päivän mittaan useastikin iltaan saakka. Kahvin vuoro on aamulla joskus aamiaisen jälkeen sekä päivällä. Iltaisin se ei jostain syystä maistu, vaikka en ole huomannut suurta vaikutusta yöuneen. Teen joukkoon laitan rasvatonta maitoa. Kevytmaitokin tuntuu liian ”paksulta”.

Hotellien aamiaisilla on valitettavan usein tarjolla vain pussiteetä. Kehitinkin hotelleille HH-indeksin, jonka mukaan arvioin niitä. Vierailukokemuksen kruunaa vasta pari yksityiskohtaa eli irrotettavat henkarit ja haudotettu tee. Usein ei tule vastaan sellaista hotellia, jossa nämä molemmat seikat täyttyisivät.

Kotimaisista hotelleista teetä mallikkaasti tarjoavista ovat jääneet mieleen ainakin Kalastajatorppa Helsingissä, Pyynpesä Sastamalassa, Scandic Station Tampereella ja Scandic Plaza Turussa.

Hotelli Pyynpesän teevalikoimaa.

Teetarjoilua hotellin aamiaisella

Scandic Plazan aamiaisella löytyi teenurkkaus valikoimineen.

Euroopassakin viljellään teetä – Azoreilla

Olen yhden kerran vieraillut teeviljelmällä ja se tapahtui Azoreilla, jossa lienevät Euroopan ainoat teeviljelmät. Gorreanan teetehtaalla (Plantações de Chá Gorreana) São Miguelin saarella on viljelty ja tuotettu teetä vuodesta 1883 lähtien. Päänsä suojamyssyllä verhonneet naiset lajittelivat käsin kuivanutta irtoteetä. Viljelmillä muotoon leikatut teepensasjonot viheriöivät. Teepensas (Camellia sinensis) on itse asiassa puu. Se kasvaisi luonnostaan 6–30 metriä korkeaksi, mutta sadonkorjuun helpottamiseksi teeviljelmien pensaita pidetään leikkaamalla 1–2 metrin korkuisina.

Teenviljelyn saarelle toi Jacinto Leite vuoden 1820 vaiheilla 1820. Hän perusti ensimmäisen teeviljelmän ja käytti siihen Rio de Janeirosta, Brasiliasta tuomiaan siemeniä. Saarella oli sittemmin toistakymmentä teeviljelmää, mutta nyt Gorreana on ainut jäljellä oleva. Gorreanan teetehdas myymälöineen ja museoineen on suosittu vierailukohde Ribeira Granden maakunnassa São Miguelin saarella.

Gorreanan teetehtaalla on pitkät perinteet.

Teeviljelmiä tehtaan ympärillä.

Teen tekemisessä on käsityötä.

Kuppi teetä pelastaa tilanteen kuin tilanteen

Englantilaiseen kulttuuriin tuntuu kuuluvan ”a nice cup of tea” niin elämän iloissa kuin suruissakin. Teetä juodaan kaikkialla. Hämmästyksekseni usein käytetään pussiteetä.

Hienostunein tämän juoman nauttimismuoto on kello viiden tee, afternoon tea, jonka aikana nautitaan myös suolaisia ja makeita suupaloja monikerroksiselta kakkutarjottimelta kiireettömästi herkutellen. Tarjottimella lienee ainakin kurkku- ja kerrosvoileipiä sekä erilaisia leivoksia, kakkuja ja pikkuleipiä sekä tietysti teetä.

Iltapäivätee Jerseyn oopperan kahvion tapaan. Tarjoilu kuului pakettiin, jossa tutustuttiin ensin oopperaan kulisseja myöten ja päätteeksi herkuteltiin teetarjoilun ääressä.

Teehen liittyy myös englanninkielinen sanonta ”not my cup of tea”. Se tarkoittaa jotakin, josta sanoja ei ole kiinnostunut tai josta hän ei pidä. Esimerkiksi ”Listening to heavy metal music isn’t really my cup of tea.” Voidaan myös käyttää positiivisessa merkityksessä ”It´s my cup of tea”.

Teellä Kahvila Ansarissa Tampereella. Kannussa on Sweet Rosie O’Grady -teetä joka on skottiviskillä ja kaakaolla maustettua intialaista Assamia. Se on kahvilan kuvailun mukaan ”pehmeä ja täyteläisen makuinen, väriltään tumma suklaan ruskea.”

Onko tee sinun juomasi? Millaista teetä juot mieluiten ja milloin?

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Kuppi kuumaa Teen Päivänä 6.2.

  1. Hei! Ollaan ny molemmat kuusi vuotta vanhaa, vai? OrdOdlaren täytti eilen. Nyt tulee niitä päiviä yllin kyllin, ensin Runeberg, tänään tee, maanantaina Laina! Meilläkin on teen päivä 365 päivää vuodessa, ei juoda kahvia ollenkaan. Teen on oltava haudutettu, musta ja vähän lisäyksiä. kaupan ”Keisarin morsian” on ihan hyvä, vähän hunajaa sekaan vain. Saat nähdä myöhemmin tänään, jos avaat OrdOdlaren. Terveisiä!

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.