Matkakohde, Matkavalmistelut, Messut, Tapahtuma

Kymmenen kivaa tapahtumaa vuonna 2020

calendar 2020

Kuva: Rafael Javier Pixabaystä.

Mitäpäs sitä tekisi loppuvuoden pimeinä iltoina muuta kuin suunnittelisi tulevaa aikaa? Ensi vuonna ollaankin hienossa vuosiluvussa 2020. Kalenteriin on mukavaa merkitä sopivasti kohokohtia ensi vuodelle.

Tässä muutamia poimintojani. Mukana on monia vakiintuneita tapahtumia, joissa olen käynyt jo useana vuonna – tai olisin halunnut käydä. Osasta tapahtumia ei ole vielä saatavissa juuri muuta tietoa kuin päivämäärät, joten kannattaa seurata tapahtumajärjestäjien verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia.

Lux Helsinki -valofestivaali tammikuussa

Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä viisipäiväinen valofestivaali, joka levittäytyy pääkaupungin keskustaan 4.–8.1.2020. Tapahtuma esittelee jälleen monipuolisesti valotaidetta kotimaisilta ja kansainvälisiltä huipuilta.

Lux Helsingin reitti kulkee Senaatintorilta Kaisaniemen puiston läpi kauniiseen Tokoinrantaan. Se on tarkoitettu kuljettavaksi dramaturgisena kokonaisuutena alusta loppuun numerojärjestyksessä ykkösestä yhdeksään.

Festivaalin kuraattoreina toimivat yhdessä Ilkka Paloniemen kanssa tanskalainen Christina Dvinge ja tšekkiläinen Martin Pošta. Valotaiteilijoita tulee muun muassa Itävallasta, Turkista, Liettuasta, Tšekistä, Hollannista, Ruotsista ja Suomesta.

– Reitti on sekoitus kaupunkiympäristöä, puistoaluetta ja merenrantaa. Luxissa on hienoa se, että festivaali voi kulkea varsin vapaasti kaupunkitilassa esitellen harvemmin nähtyjä paikkoja. Arktinen Helsinki on Luxissa aivan yhtä suuri tähti kuin valotaidekin, Paloniemi sanoo.

Festivaalin aikana kaupunkia elävöittävät myös erilaiset valoaiheiset tapahtumat ja muu oheisohjelma. Lux Helsinkiä järjestää Helsingin tapahtumasäätiö ja se palkittiin vuonna 2017 Helsingin Matkailusäätiön Helsinki Travel Award -tunnustuksella.

Lyhtypuisto on yksi Lux Helsingin klassikkoteoksista. Kuva:© Lux Helsinki/Petri Anttila.

Tieteiden yö tammikuussa Helsingissä

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma Helsingin Kruununhaassa. Vuosittain tammikuussa järjestettävää tapahtumaa vietetään seuraavan kerran torstaina 16.1.2020.

Tieteiden yönä tiedettä tarjoillaan monessa muodossa ja lukuisien ohjelmanjärjestäjien voimin. Tieteiden yössä onkin luvassa paljon kiinnostavaa tiedeohjelmaa kaikenlaisille kävijöille. Mukana on myös ennätysmäärä englanninkielistä ohjelmaa. Illan ja yön aikana päästään nauttimaan niin mukaansa tempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä.

Tieteiden yön sivuilla voi testata, millainen Tieteiden yön kävijä olet. Minä olen Kuuntelija: ”Nautit rauhallisista, mutta asiapitoisista luennoista, joissa tieteentekijät esittelevät tieteen uusimpia löydöksiä. Tieteiden yössä haluat päivittää tietosi, ja syventyä sinua kiinnostaviin aiheisiin. – – –Kruununhaassa nautit raitiovaunun tärinästä mukulakivillä ja merituulen huminasta korvissa. Sinulle ominaisinta ohjelmaa ovat luennot ja esitelmät, elokuvat ja kirjaesittelyt.”

Minulle sopiviksi tärpeiksi ohjelmasta ehdotetaan muun muassa Tieteiden yötä Kansallisarkistossa, Erehtymisen ja väärinkäsitysten historiaa, DocPoint: Nightingales in Berlinja Tiedekirjojen yö. Testaa, millaisia ehdotuksia sinä saat.

Kaikkiin illan ja yön ohjelmiin on vapaa pääsy. Tieteiden yön toteutuksesta vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta. Tapahtumaa rahoittaa Koneen Säätiö. Tapahtuman koko ohjelma löytyy osoitteesta www.tieteidenyo.fi.

Matkamessut tammikuussa Helsingissä

Messukeskus kutsuu jälleen hakemaan matkaideoita. Kuva; © Messukeskus.

Matkamessut järjestetään 17.-19.1.2020 Helsingin Messukeskuksessa. Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma tuo nähtäville lähes 1 000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan yritystä yli 80 maasta. Tapahtuman ohjelmassa on esillä ajankohtaisia matkailuilmiöitä, kohdevinkkejä sekä muita matkailijalle hyödyllisiä puheenvuoroja. Näytteilleasettajien tarjonnasta löytyvät niin äkkilähdöt, pakettimatkat, lennot, majoitukset ja muut lomamatkat sekä matkamessutarjoukset.

Matkamessujen teemoina ovat Viro, vastuulliset elämykset sekä perhematkailu. Aiheet näkyvät muun muassa tapahtuman ohjelmasisällössä. Tapahtumassa on mukana nyt ensimmäistä kertaa vaihtoehtoisista matkustusmuodoista tunnettu Maata pitkin -matkamessut. Esillä on myös aiemmilta vuosilta tuttu ruokamatkailun erikoisalue Tasty Travel, joka vie sinut makumatkalle maailman ympäri.

Vuoden 2020 tapahtuman partnerimaa Viro tulee näkymään niin lavaohjelmassa kuin osastoillakin.

Vuoden 2019 Matkamessutunnelmista voit lukea postauksesta Menovinkkejä maailmalle.

Seuraa blogia, kohta laitan arvontaan pari vapaalippua Matkamessuille.

Kuva & Ääni -messut helmi-maaliskuussa Helsingissä

Kuva & Ääni -messut järjestetään 28.2-1.3.2020 Messukeskuksessa Helsingissä. Messut toteutetaan samaan aikaan GoExpo-tapahtuman kanssa.

Mukana on näytteilleasettajia muun muassa seuraavilta alueilta: ääni, valokuvauskamerat ja -tarvikkeet, videokuvauskamerat ja -tarvikkeet, virtuaalinen todellisuus, koulutus, kuvankäsittelyn ohjelmistot ja järjestelmät, oppilaitokset, järjestöt ja lehdet.

Helsinki Beatles Weekend toukokuussa Helsingissä

Suomen suurin Beatles-festivaali Helsinki Beatles Weekend järjestetään Helsingin Kulttuuritalolla 8–9.5.2020.

Järjestäjien mukaan ”nostalginen viikonloppu on vaikuttava läpileikkaus Liverpoolin nelikon tuotannosta. Tänä vuonna juhlistamme erityisesti Ringo Starrin ja John Lennonin 80-vuotissyntymäpäivää. Ringer Star ja Javier Parisi astuvat lavalle versioimaan syntymäpäiväsankareita. Miehet todella näyttävät ja kuulostavat esikuviltaan. Lisäksi luvassa on koko kirjo Beatlesin tuotantoa hiteistä harvinaisuuksiin kun 11 maailmanluokan esiintyjää astuu esiin.”

Viikonloppu alkaa perjantaina 8.5.2020 klo 18 Imagine-konsertilla.

Kirjapäivät kesäkuussa Sastamalassa

Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään tänä vuonna jo 36. kerran. Päivien teemana on Vale. Mistäs tällainen aihe?

–Ajatus Vale-teemasta lähti liikkeelle seikasta, että viime aikoina on tuntunut ilmestyneen poikkeuksellisen paljon romaaneja, joiden päähenkilö on todellinen historiallinen henkilö ja romaani kertoo hänen elämäntarinansa. Näitä romaaneja luetaan yllättävän usein toden jäljennöksinä, kerrotaan tapahtuman verkkosivuilla.

Tapahtuman ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan huhtikuussa 2020. Kirjapäivät järjestetään Sylvään koululla Sastamalassa juhannuksen jälkeen perjantaina ja lauantaina 26.–27.6.2020.

Jos aioit viettää Sastamalassa kaksi päivää, niin majapaikka kannattaa varata nyt saman tien.

Tietokirjailija ja historioitsija Mirkka Lappalainen kertoi elämänsä tietokirjoista Sastamalassa kesällä 2019. Haastattelijana oli Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Avoimet Puutarhat heinäkuussa

Sunnuntaina 5.7.2020 pääsee taas tutustumaan puutarhoihin teemapäivänä ympäri Suomen. Kesällä 2019 mukana oli 894 puutarhaa Ahvenanmaalta Inariin.

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyössä Svenska trädgårdsförbundet rf:n, Kotipuutarha-lehden sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin ja Maiju ja Yrjö Rikalan säätiöiden kanssa.

Vuonna 2019 yhteistyökumppaneina olivat Fiskars, Biolan ja Allergia-, Iho- ja Astmaliitto.

Lisätietoja saa tapahtuman sivuilta.

Viime heinäkuussa yksi käymistäni paikoista oli Tomaatti-Ritun puutarha. Turussa-

Loviisan Wanhat Talot elokuussa

Loviisan Wanhat Talot avaavat jälleen vuonna 2020 hurmaavien vanhojen loviisalaistalojen ja puutarhojen ovet suurelle yleisölle. Ajankohtana on kesän viimeinen viikonloppu 29.-30.8.2020.

”Loviisa toivottaa tervetulleeksi Suomen viehättävimpään merenrantakaupunkiin historian, antiikin, taiteen, musiikin, hyvän ruuan ja lukemattomien kirpputorien keskelle.”

Voit lukea tapahtumasta postauksista Kylässä Loviisassa ja Everstin linnasta Rakkauden kahvilaan. 

Fotofestival syyskuussa Hangossa

Hanko Fotofestival on valokuvaustapahtuma, joka on syntynyt rakkaudesta luontoon, valokuvaan ja Hangon ihanaan valoon. Hanko ja sen lumoava luonto on kautta aikojen inspiroinut valokuvaajia.

Fotofestivaali järjestetään perjantaista lauantaihin 11.–13.9.2020, päätapahtumana ovat lauantain luennot.

Festivaalin teemana on Tarua ja totta. Tapahtuman keskiössä on kuvan tarina. Miten välittää tositapahtumiin perustuva tarina kuvan avulla? Ja miten luoda illuusioita ja taruja kuvien avulla?

Hanko Fotofestival 2020 -tapahtumassa esiintyy kansainvälisesti tunnettu puolalainen kuvaaja Iwona Podlasínska. Hän pitää myös oman näyttelyn kaupungintalon galleriassa. Näyttelyn avaa Puolan suurlähettiläs perjantaina 11.9. Voit tutustua Iwona Podlasínskan kuvagalleriaan täällä.

Muut Hanko Fotofestivalin luennoitsijat ovat valokuvaaja, visuaalinen artisti ja kouluttava brändikuvaaja Antti Karppinen, valokuvaaja ja kuvajournalisti Niklas Meltio, valokuvaaja Markus Jokela ja naparetkeilijä valokuvaaja ja toimittaja Kari ”Poppis” Suomela. Kun hiukan vilkaisin edellä mainittujen esiintyjien sivuja, niin täytyypä kirjoittaa monesti kuultu lausahdus. ”No nyt on kova!”

Suunnitteilla on myös työpaja, jossa keskitytään kuvankäsittelyyn ja tarinoiden kerrontaan. Lisätietoja on luvassa alkuvuodesta 2020. Järjestäjänä on Hanko Foto Festival ry.

Vuoden 2017 tapahtumasta voit lukea täältä.

Valokuvien lisäksi Hangossa voi ihastella merimaisemia ja viehättävää puutalokaupunkia.

Helsingin Kirjamessut lokakuussa

Helsingin Kirjamessujen esiintymislavat on nimetty kaupunginosien mukaan.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 22.–25.10.2020 Helsingin Messukeskuksessa. Tänä vuonna Helsingin Kirjamessut keräsivät ennätysmäärän kävijöitä, yli 90 000.

Vuoden 2018 Kirjamessuista voit lukea täältä.

KIrjamessuilta löytyy luettavaa, katseltavaa, kuultavaa ja koettavaa kaikenikäisille kävijoille. Kuva: © Helsingin Messukeskus/Emmi Kärkkäinen.

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Kymmenen kivaa tapahtumaa vuonna 2020

  1. Paluuviite: Missä kuljin kerran vuonna 2019? | Parasta lähteä nyt

  2. Paluuviite: Kymmenen suosituinta postausta 2019 | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.