Luonto, Matkakohde

Talven aurinkoa Ruissalossa

Kauniina kevättalven päivänä retki Ruissaloon piristää. Jäätä, merta, raikasta ilmaa ja aavistus seuraavasta vuodenajasta.

Ruissalon saari on monelle turkulaiselle mieluinen ulkoilualue. Tämä reilun 23 neliökilometrin kokoinen vehmas alue on suurelta osin luonnonsuojelualuetta tammimetsineen ja lehtoineen sekä monipuolisine kasvustoineen ja eliöineen.

Saareen pääsee siltaa pitkin omalla autolla tai linja-autolla ( linja 8. Puutori-Ruissalo) ja kesäisin Fölin vesibusseilla. Ruissalo on suosittu myös pyöräilyalueena. Saari on seitsemän kilometriä pitkä ja sen leveys vaihtelee vajaasta kilometristä kolmeen kilometriin.

Ruissalo on mielestäni parhaimmillaan keväällä ja kesällä, jolloin sen vihreys kukoistaa. Hieno käyntikohde on silloin Kasvitieteellinen puutarha ulkoalueineen ja kasvihuoneineen.

Ruissalo on toki talvellakin upea paikka. Sain tästä tuoreen kokemuksen sunnuntaisella ulkoiluretkellä, joka suuntautui yhteen lempipaikoistani eli Kolkkaan. Se on kapea niemi Saaronniemen päässä. Erityisesti sen kärjestä pääsee ihailemaan merta, Airistoa.

Aurinkoisena sunnuntaina voi olla varma, että moni muukin suuntaa Ruissaloon ja ainakin Saaronniemessä oli melkoinen kansainvaellus. Leirintäalueen parkkipaikka oli täynnä autoja ja liikkeellä oli kaikenikäisiä lapsiperheistä senioreihin. Mukana oli paljon myös nelijalkaisia kulkijoita.

Kolkan polkua pitkin niemeen, joka on ulkoilijoiden, lintubongareiden, kalastajien ja aikoinaan myös naturistien suosiossa.

Tie Kolkkaan oli paikka paikoin hyvin jäinen. Onneksi oli nastakengät jalassa, mutta niilläkin kuljin hyvin varovasti. Näytti liukkaus olevan puheenaiheena muillakin.

Osa merestä oli vapaana, mutta rannolla oli jäälauttoja, joista muodostui koristeellinen kuvio. Meri kuljetti niitä vauhdilla eteenpäin.

Saaronniemen rantaa.

Saaronniemen rannassa kuljin siinä kohtaa, josta on kulku saunalle. Oli hiukan hämmentävää, kun yht´äkkiä vieressä olikin bikineihin pukeutunut nuori nainen juttelemassa kaverilleen.

Kävi ilmi, että olin alueella saunan aukioloaikana ja saunasta laiturille kulki vilkkaasti avantouimareita. Tuntui olevan kovasti suosittu harrastus. Saaronniemen talviuintikausi alkaa lokakuun alusta ja kestää huhtikuun loppuun. Saunaan pääsee lämmittelemään pientä maksua vastaan.

Näitä rappusia pääsee kastautumaan hyiseen veteen – oikealta alas ja vasemmalta ylös.

Saaronniemen rannassa oli myös nuotiopaikkoja ja savun grillatun makkaran tuoksu kulkeutui nenään. Laiturilla oli muutamia istuskelijoita silmät kiinni ja kasvot kohotettuna aurinkoon ‒ ehkä aistittavissa oli jo hiukan kevään lämpöä? Joillakin oli mukana eväitä ja termospulloja.

Jos kuumat juomat ja voileivät jäävät kotiin, niin Ruissalosta löytyy kahviloita ja ravintoloita. Talviaikaan palvelevat ainakin Honkapirtti, Cafe Vanha Tammi Kasvitieteellisessä puutarhassa ja Ruissalon kylpylän ravintola sekä viikonloppuisin Ruissalon kahvila Punainen tupa. Kesällä on lisää vaihtoehtoja, kuten tunnelmalliset Kesäkahvila Paratiisi ja Villa Kuuva.

Punaisen tuvan munkkirinkilä jaettiin kahdelle.

Normaali

3 kommenttia artikkeliin ”Talven aurinkoa Ruissalossa

  1. Paluuviite: Kymmenen matkaunelmaani | Parasta lähteä nyt

  2. Paluuviite: Missä kuljin kerran vuonna 2019? | Parasta lähteä nyt

  3. Paluuviite: Sukunimeni ensimmäinen kirjain (S) -haaste I | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.