H niin kuin hotelli, Majoitus, Matkakertomus, Matkakohde

Yyterissä riittää rantaa

Penkki

Parin päivän loman aikana Yyterissä ehti tutustumaan sekä kylpylän että meren aaltoihin. Hienot ovat niin maisemat kuin harrastusmahdollisuudetkin Porin sannoilla.

Vietin viime viikonlopun Yyterissä. En ole käynyt siellä aikaisemmin. Tiesin toki, että siellä on pitkä hiekkaranta kuten Kalajoella, joka tuli tutuksi työpaikan kautta nuoruusvuosina.

Matkasin Turusta Poriin linja-autolla lauantaina aamupäivällä. Keskustasta Yyteriin pääsee jatkamaan bussilla linja-autoaseman laiturista 8. Kannattaa tutustua aikatauluihin, sillä kovin tiheään sinne ei pääse ainakaan viikonloppuisin.

Kylpylähotelli vuodesta 1974

Vuoden 2002 Porin Jazz -julisteen on suunnitellut ?

Vuoden 2002 Porin Jazz -juliste Yyterin kylpylähotellin käytävällä. Valitsin tämän itselleni mieluisimmaksi. Juliste jää mysteeriksi, sillä juuri tätä ei löytynyt Porin Jazzin historiaa käsittelevien sivujen julistegalleriasta.

Varasin kahden yön majoituksen Yyterin Kylpylähotellista. Hotelli on valmistunut vuonna 1974. Se oli tuolloin Suomen korkeatasoisimpia ja trendikkäimpiä hotelli-ravintoloita.

Hotellin alkuaikoina se oli myös Pori Jazzin konserttipaikkana. Tämä yhteinen menneisyys tulee hauskasti esiin tapahtuman julisteissa, joita oli esillä hotellin käytävillä.

Hotellilla on ollut monenlaisia vaiheita ja sen historiaan kuuluu useampikin konkurssi. Nykyiselle omistajayhtiölleen kylpylähotelli tuli vuonna 2012.

Hotellissa on kokonaisuudessaan noin 300 vuodepaikkaa 113 huoneessa, joista kolme on sviittiä ja kolmeen voi tuoda mukanaan eläimen. Koko hotelli on savuton.

Hotellihuoneiden sisustuksia ollaan uusimassa ja ihan aiheellisesti. Olin huoneessa, jonka uusiminen on vasta edessä. Yleisilme on vaalea ja puunvärinen, mutta pinnoissa ja kalusteissa on kuluneisuutta. Ainakin osa kalusteista on Alvar Aallon suunnittelemia.

Hiukan riisutun ilmeen tarjosivat vuoteet, joissa ei ollut päiväpeitettä. Tarpeellisena varusteena huoneessa oli rikkalapio, sillä rannalta kulkeutuu lattioille hienoa hiekkaa. Kylpyhuone oli siisti, mutta sisustus lienee peräisin ainakin pääosiltaan 1970-luvulta.

Langaton verkko toimi ilahduttavasti ‒ seikka, jota läppäriä mukanaan kuljettava bloggari arvostaa.

Meriravintolan edustalla olevassa aulassa on kirjasto, josta hotellivieraat saavat ottaa luettavakseen kirjoja ja lehtiä.

Hotelli ei täyttynyt omaa HH-luokitustani, josta voit lukea tarkemmin täältä.

Yyterin Kylpylähotelli toimii myös tuettujen lomien toteuttamispaikkana, joten siellä majoittuu suuri joukko perheitä muutoinkin kuin kesälomareissujen tuomina.

Hotellia markkinoidaan myös kokous- ja juhlapaikkana. Heinäkuisena lauantaina paikalla oli paljon nuorta väkeä ilmeisesti hääjuhlaa viettämässä ja he viihtyivät Karaokeyökerhossa valomerkkiin asti.

Lisää majoituskapasiteettia löytyy lähellä sijaitsevissa Yyterin Villat -lomataloissa, joita vuokrataan pääosin viikoksi kerrallaan.

Kylpylä Merenneito on pieni, mutta toimiva

Hotellin kylpyläosasto valmistui vuonna 1990. Kylpylä Merenneito on melko pieni ‒ ainakin jos vertaa vaikkapa Holiday Club Caribian tiloihin Turussa.

Kylpylässä oli 17 metrin allas kuntouintiin, toinen allas, jossa oli pyörteitä ja hierovia vesiputouksia sekä ulko- ja porealtaat. Lämpöön pääsee niin suomalaiseen kuin turkkilaiseen saunaan. Infrapunasaunaan sekä tilaus- ja perhesaunaan pääsee eri maksusta.

Hotellissa on myös kuntosali. Kylpyläosaston ja kuntosalin käyttö sisältyy huonehintaan. Ulkopuolelta tuleville kylpylän käyttö maksaa kesäisin 18 euroa. Joinakin päivinä on tarjolla myös ohjattua allasjumppaa.

Kylpylähotellistä löytyy myös Hyvän Olon Keskus, josta voi tilata hoitoja naurujoogasta vyöhyketerapiaan ja kosmetologisista hoidoista hierontaan.

Helmi ‒ uusi rantaravintola

Helmi-ravintolasta saa niin ruokaa - pizoja, hampurilaisia ja salaatteja - kuin virvokkeitakin.

Helmi-ravintolasta saa niin ruokaa – pizzoja, hampurilaisia ja salaatteja – kuin virvokkeitakin.

Hotellin edustalle on tänä kesänä avattu Rantaravintola Helmi. Se on kaksikerroksinen, laivanmuotoinen ravintola. Sen ulkoterassi on 500 neliötä ja sisällä on tilaa 100 neliön verran. Asiakaspaikkoja on 350.

Hälytin pärähtää soimaan, kun ateria on noutovalmiina.

Hälytin pärähtää soimaan, kun ateria on noutovalmiina.

Helmi toimii itsepalveluperiaatteella: tilaukset tehdään tiskiltä ja jos valintana on lämmin ateria, saa mukaansa hälyttimen, joka ilmoittaa ruoan valmistumisesta ‒ jotta osaa hakea annoksensa tiskiltä. Aurinkoisena rantapäivänä ravintolassa on sellainen ihmisvilinä, että tällainen järjestelmä lienee paikallaan. Pizzat valmistuivat ihan kohtuullisessa ajassa.

Kuusi kilometriä hiekkarantaa

Dyynit

Yyterin hiekkaranta on Suomen ja Pohjoismaiden pisimpiä, joten sitä riittää. Kuusi kilometriä hienoa hiekkaa ja dyynejä. Yyterin sanotaan olevan yksi Suomen kauneimpia uimarantoja enkä menisi väittämään vastaan, vaikka en mikään rantaspesialisti olekaan.

Yyterin ranta sai hienon huominosoituksen helmikuussa, kun brittiläisessä The Guardian -lehdessä esiteltiin parhaita uimarantoja. Jutun mukaan Yyteri on kymmenen perheystävällisimmän rannan joukossa Euroopassa ja yksi hienoimmista Pohjoismaisista rannoista.

Visit Yyterin sivuilla todetaan: ”Monipuolisuus on Yyterin valtti. Samalla kun purjelautailijat nauttivat Suomen parhaiksi sanotuista olosuhteista suolaisissa pärskeissä, perheen pienimmät kokevat kaikki rantaloman ihanuudet. Yyterin alue tarjoaa mahdollisuuden leppoisiin lomapäiviin ja kaikenlaiseen harrastamiseen rantaleikeistä golfiin ja leijalautailusta luontoretkiin. Alue on kuuluisa myös monipuolisesta linnustostaan.Yyterin hiekkarannan eteläpuolella sijaitsee opastein merkitty naturistidyynialue.”

IMG_4589

Rannan hiekka on aivan hienoa ja siinä on kiva kävellä paljain jaloin. Jos haluaa säilyttää jalkansa kuivina ja puhtaina tai jos tulee rannalle lastenrattailla tai pyörätuolilla, voi käyttää tasaista, päällystettyä väylää, joka lähtee Surfkeskuksen luota. Jos purjelautailu kiinnostaa, niin keskuksesta saa opetusta ja voi vuokrata välineitä.

Yyterin ranta on matala, joten päästäkseen kunnolla uimaan, täytyy kahlata jonkin aikaa.

Veden lämpötila ei ollut tiedossa, mutta ainakin tuona heinäkuisena viikonloppuna se oli sellainen, että siellä tarkeni uida. Minun vertailukohteeni on tältä kesältä Ruissalosta, jonka reilusti alle 20-asteisessa vedessä rohkenin kastautua, mutta uimiseksi sitä ei voinut kutsua.

Kun meni hiukan syrjemmälle kylpylän ja Bikini Barin edustalta, löysi rauhallisen auringonottopaikan.

Yyterissä ihmiset viihtyivät pitkälle iltaan ja lapset nauttivat pulikoimisesta vielä kymmenen aikaankin. Tuohon saakka oli auki myös Helmi ‒ kysyntää olisi ollut varmaan pidempäänkin. Bikini Bar sulkee ovensa jo tuntia aikaisemmin.

Oma ranta naturisteille ja koirille

Tämä koira oli väsymätön pallonnoutaja. Kuva on Yyterin rannalta, ei varsinaiselta koirarannalta.

Tämä koira oli väsymätön pallonnoutaja. Kuva on Yyterin rannalta, ei varsinaiselta koirarannalta.

Yyteristä löytyy oma ranta niin naturisteille kuin koirillekin. Naturistiranta on uimapukuyleisön käyttämien rantojen eteläpuolella, hotellista noin yhden kilometrin ja yleisen pysäköintialueen tasolta noin puolen kilometrin päässä.

Koiria voi ulkoiluttaa vapaana Mäntyluodon ja Karhuluodon välisellä 450 metrin pituisella ranta-alueella. Koiraranta löytyy osoitteessa Merisatamantie 13.

Harrastusmahdollisuuksia ja luonnonkauneutta kaikkina vuodenaikoina

Yyteriin yhdistyy heti kesä ja uiminen, mutta alueella on paljon katseltavaa ja koettavaa myös muina vuodenaikoina. Tästä esimerkkejä saa muun muassa Hannes Tiiran ja Manu Toivosen kirjasta Yyteristä Reposaareen. Tarinoita ja kuvia meren ääreltä. Kirja lähti matkamuistona mukaani hotellin myymälästä.

IMG_4649

Lisää Yyterin kuvia löydät kuvagalleriasta.

 

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Yyterissä riittää rantaa

  1. Paluuviite: Matkalla jossain päin Suomea | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.