H niin kuin hotelli, Majoitus, Matkakertomus, Matkustaminen

H niin kuin hotellihuone

Matkailija tarvitsee reissulleen tukikohdan. Nykyisin se voi olla Airbnb– tai B & B-majoitus, hostelli, mutta useimmin varmaan hotelli. Paikka, jossa voi nukkua pois seikkailun- tai työntäyteisen päivän väsymykset. Viiden tähden hotelli luo matkaan erilaisen leiman kuin tuntemattomien kanssa jaettu hostellihuone.

Hotel Arkipelag

Hotel Arkipelag Maarianhaminassa tarjosi siistin huoneen merinäköalalla.

Hotel Marina Atlântico

Hotel Marina Atlântico toimi majoituspaikkanani kahden viikon ajan Ponta Delgadassa Azoreilla.

Tittamari Marttinen muistelee hotellihuoneita, jotka ovat jääneet hänen mieleensä uudessa kirjassaan Nainen joka söi napoleonin – Arjen ilojen ylistys (Kirjapaja 2015). Marttinen toteaa Tervetullut vieras -tekstissään, että parhaassa hotellihuoneessa on siistiä ja äänetöntä. ”Muistelen huoneita, jossa oli hiljaista. Niissä oli ehkä myös näkymä yli kaupungin. Muistan parhaiten ylimmät kerrokset: korttelipihat, vuoristot, kirkontornit, olipa kaupunki Marseille tai Cluj-Napoca. Sen muistaa, mistä on tykännyt.”

Minulla on ollut tapana ottaa valokuvia majapaikoistani. Niiden perusteella voisin kirjoitaa omia hotellihuonemuistelmiani. Jotkut kokemukset ovat jääneet mieleeni ilman valokuviakin.

Diskojytkeessä on vaikea nukkua

Matkasimme viime joulu- tammikuussa Arabiemiraateissa Jaana-siskoni luona. Vietimme suurimman osan ajasta Abu Dhabissa. Teimme sieltä kahden äidin ja viiden nuorten aikuisen kolme päivän matkan Al-Ainiin, Arabiemiirikuntien liiton neljänneksi suurimpaan kaupunkiin. Al-Ain sijaitsee Buraimin keitaalla ja Omanin rajalla.

Olimme varanneet huoneet viiden tähden hotellista saatuamme kohtuulliset hinnat GalaHotels.comin kautta. Danat Al Ain Resort -hotelli oli melko suuri rakennuskompleksi uima-altaineen, kuntosaleineen ja ravintoloineen.

Kaikki sujui hyvin ensimmäiseen yöhön asti. Olimme kierrelleet illan muualla kaupungissa ja palasimme väsyneinä ja virkistävää unta odottaen. Sitä saikin odottaa, sillä alakerrassa puolenyön aikaan avautunut yökerho melskasi jumputtavalla diskomusiikillaan.

Kieriskelin sängyssä aikani, kunnes suivaannuin, vetäisin kylpytakin päälleni ja marssin vastaanottotiskille valittamaan metelistä. Virkailija ohjasi minut pikkupomon puoleen, joka kohteliaasti valitteli tilannettani ja lupasi hoitaa asian. Palasin huoneeseeni ja sain vielä tovin odotella ennenkuin desibelitaso aleni.

Olen siis Tittamarin kanssa samoilla linjoilla: ”Parhaassa hotellihuoneessa on siistiä ja äänetöntä.”

Tuoli turvaksi

Yksi kokemus, joskin lähes vuosien hämärään jäänyt, on hotellihuone Luxemburgissa. Olin Interrail-matkalla siinä vaiheessa yksin, sillä kaverini oli jo palannut kotimaahan. Huoneesta sinänsä en muista mitään, mutta mieleeni jäi turvattomuuden tunne, jonka aiheutti ryöstöyritys kadulla keskellä päivää.

Olin vaihtanut tai nostanut rahaa rautatieasemalla ja kätkenyt rahat vyötärökukkaroon. Joku lähti seuraamaan minua ja yritti liikennevaloihin seisahduttuani tempaista valuuttakätköni. Siinä hän ei onnistunut, sillä olin jotenkin varuillani ja rääkäisin suureen ääneen. Se riitti karkottamaan rosvon.

Sydän hakkasi pitkään ja inhottava tunne jäi kaivelemaan vielä nukkumaan mennessäkin. Laitoin tuolin oven eteen ja toivoin, että heräisin räminään, jos joku yrittäisi tunkeutua huoneeseeni.

Designvessa

Italialaiset kylpyhuoneet ja wc:t ovat mielenkiintoisia – kuinka monella eri tavalla hanat voidaan avata ja sulkea? Tässä firenzeläisen ravintolan wc:n ratkaisu – nuppi allastasossa.

Italialaista designia ja LVI-ratkaisuja

Toukokuussa 2012 osallistuin exlibriskongressiin yhdessä Leena-ystäväni kanssa Bodio Lomnagossa Milanon lähellä. Residence Montelago oli hotellimme. Tuosta matkasta mieleemme jäivät erilaiset LVI-ratkaisut.

Huoneen valaistuksen säätö oli hankalaa valintapaneelista, jonka kuvat eivät vastanneet valaistustulosta. WC-tiloissa sai aina arpoa, kuinka hanat avataan ja kuinka lukot toimivat. Onko käytössä käännettävät hanat, allastasosta vedettävä nuppi tai lattiassa oleva poljin? Mukavuuslaitosten taso vaihteli designpaikoista kyykkyvessoihin.

Hotellimme kylpyhuoneessa oli laminaattilattia, joka ei suomalaisen mielestä ole kaikkein käytännöllisin ratkaisu märkätiloihin. Suihkussa en heti keksinyt, kuinka vaihtaa vedentulo käsisuihkusta suihkuun. Lopulta rohkenin nykäistä pitkästä narusta. Olin luullut, että naru olisi hälyttänyt apua paikalle kuten kotimaisissa invavessoissa, mutta sen avulla säädeltiinkin vedentuloa.

Jäin samalla reissulla erään kahvion vessaan lukkojen taakse. Pääsin pois henkilökunnan avulla; matkatoverini olivat jo ihmetelleet viipymistäni ja pyytäneet avaamaan oven.

Toimiva tekniikka arvossaan

Myös lukuvalo on tärkeä hotellihuoneen varustus. On aika kalseaa lueskella illalla vuoteessa niin, että käytössä on vain kattovalaisin, joka on huonoimmassa tapauksessa hyvin valju ja valaisematon yksilö.

Ilahdun myös, jos huoneessa on riittävästi pistorasioita sijoitettuna helposti käytettäviin paikkoihin. Nykymatkailijan tekniikkavarusteet kameroista puhelimiin tarvitsevat päivittäistä latausta. Myös maksuton Wi-Fi-yhteys on olennainen osa toimivaa majoitusta.

Hotelli Teneriffalla.

Matkajokerihotelli Teneriffalla oli luokitukseltaan ja käytännön toteutukseltaan kahden tähden veroinen. Lukuvaloa toimitti pöytälamppu, jonka pyysin vastaanotosta.

HH-hotelliluokitukseni

Scandicin hotelli oman teeannoksen sai tehdä kannuun.

Scandicin hotellissa oman teeannoksen sai tehdä kannuun.

Olen kehittänyt oman HH-hotelliluokitukseni. Huone saattaa olla kaikin puolin kelvollinen, mutta vierailukokemuksen kruunaa vasta pari yksityiskohtaa.

Lisäplussaa hotelli saa, jos käytössä on tavalliset, irrotettavat henkarit. Asiakkaan ei tarvitse tyytyä raivostuttaviin kaksiosaisiin vaatepuihin, jotka ovat yläosastaan kiinni vaatetangossa. Niitä käyttäessään majoittujan täytyy tököttää alaosa kiinni yläosaan ja osua tarkasti reikään.

Ilahdun myös siitä, jos hotelli tarjoaa aamiaisella haudutettua teetä kuuman veden ja siinä liotettavien teepussien sijasta.

Henkari & haudutettu tee -indeksini täyttyi ilokseni molempien kriteerien suhteen Scandic Tampere Station -hotellissa, jossa yövyin työmatkalla toukokuun lopussa. Juoma-asia oli tosin ratkaistu niin, ettei tarjolla ollut yhtä valmiiksi haudutettua teekannullista, vaan useita teelaatuja omissa peltirasioissaan. Asiakas sai täyttää kannun haluamallaan irtoteellä ja kuumalla vedellä. Oikein hyvä ratkaisu.

Kuinka sinä valitset hotellin? Sijainnin, tähtien, hinnan, suosittelujen, palveluiden vai jonkun muun seikan mukaan?

Azoreilla Ponta Delgadassa sijaitsevan Hotel Marina Atlânticon aula oli avara.

Azoreilla Ponta Delgadassa sijaitsevan Hotel Marina Atlânticon aula oli avara.

Normaali

4 kommenttia artikkeliin ”H niin kuin hotellihuone

  1. Paluuviite: Joulukuinen blues Järvenpäässä | Parasta lähteä nyt

  2. Paluuviite: Yyterissä riittää rantaa | Parasta lähteä nyt

  3. Paluuviite: Nukkumatista Pyynpesään | Parasta lähteä nyt

  4. Paluuviite: Lomanen kotikaupungin Scandic Plaza Turussa | Parasta lähteä nyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.