Kaupunki, Matkakertomus, Matkakohde, Tapahtuma

TBEX-konferenssi San Sebastiánissa

Tämänvuotinen matkabloggaajille ja muille sisällöntuottajille sekä kohdemarkkinoijille suunnattu TBEX Europa 2024 -konferenssi järjestettiin San Sebastiánissa, Espanjassa.

San Sebastiániassa saattoi kastella jalkansa Atlantin aaltoihin.
Toteutin tämän idean Playa de la Conchassa.

Euroopan konferenssi on yksi TBEX:n kolmesta tapahtumasta, muut konferenssipaikat ovat Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa tai Afrikassa. Espanja on isännöinyt konferenssia aikaisemmin vuonna 2012 Gironassa, vuonna 2015 Costa Bravassa ja vuonna 2022 Marbellassa.

San Sebastián, Biskajan helmi

Biskajan lahden rannan helmeksi kutsuttu San Sebastián on baskialueella, jossa se tunnetaan nimellä Donostia. Kaupunki on ollut lomanviettopaikkana jo 1800-luvun lopusta alkaen, kun kuningatar Maria Christina hakeutui tähän rantakohteeseen terveydellisistä syistä.

Kuningatar vietti lomansa paikkakunnalla noin 40 vuoden ajan rakennuttamassaan palatsissa Palacio Miramarissa, joka valmistui 1800-luvun lopussa. Kuningattaren nimellä on myös luksushotelli Hotel Maria Christina. Se avautui vuonna 1912 ja ensimmäinen asiakas oli luonnollisesti kuningatar itse.

San Sebastián on kuuluisa hiekkarannoistaan, joista toinen, Playa de la Zurriola, on surffareiden suosiossa. Kaupunkiin tulevat myös kulinaristit, sillä siellä on useita Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita.

Playa de la Zurriola.

San Sebastiániin saapui noin 350 osallistujaa ympäri maailman: eurooppalaisten lisäksi heitä oli muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta. Mukana oli paljon myös ensikertalaisia, jotka tuntuivat innostuvan TBEX-hengestä.

Meitä suomalaisia oli kaksi, Sanna Kanninen Seven seas -blogista ja minä. Tämä oli minun viides konferenssini; olen ollut aiemmin Killarneyssä, Irlannissa; Ostravassa, Tšekissä; Marbellassa, Espanjassa sekä Kalamatassa, Kreikassa.

Konferenssiohjelmaa, retkiä ja juhlia

Arkkitehti Rafael Moneon suunnittelema konferenssikeskus Kursaal valmistui vuonna 1999.
Kursaal katsottuna Playa de la Zurriola -rannan puolelta.

Varsinaiset konferenssipäivät olivat torstai 30.5. ja perjantai 31.5. Paikkana oli Kursaal-konferenssikeskus. Alkuviikolla ohjelmassa oli puolen päivän tai päivän retkiä kaupunkiin tai sen lähiympäristöön sekä vapaamuotoisia, osallistujien itsensä organisoimia tapaamisia.

TBEX-konferenssilla oli paljon sponsoreita, kiitokset heille. Varsinaisten konferenssipäivien lisäksi ohjelmassa oli myös retkiä ennen ja jälkeen varsinaisen tapahtuman.

Olin tiistaina pintxo-retkellä vanhassa kaupungissa ja lauantaina Pasaiassa, jonne menimme veneellä. Siellä on valaanpyyntiin liittyvä museo ja rakenteilla oleva baskien 1500-luvulla käyttämän laivan kopio, jonka on arvioitu valmistuvan noin viiden vuoden kuluttua.

Pintxot ovat pientä syötävää. Ideana on kiertää ravintolasta toiseen ja nauttia kussakin juoma ja pintxo tai pari.
Tässä on rakenteilla Kanadan rannikolle Red Bayhin vuonna 1565 uponneen valaanpyyntialus San Juanin replika. Tämän laivan on tarkoitus valmistuttuaan matkata baskien muinaisille pyyntialueille Newfoundlandiin.

Konferenssin ohjelmaosuus jakaantui neljään aiheeseen: sisällöntuotantoon, liiketoimintamalleihin, kumppanuuksiin ja videoihin. Rinnakkaisista esityksistä voi valita mieluisimman, mutta jos myöhemmin haluaa oppia muista esityksistä, niin ne ovat katsottavissa tallenteina konferenssin jälkeen.

Ennen ensimmäistä konferenssipäivää järjestettiin avajaisjuhlat. Katsoimme ensin pari ottelua perin merkilliseltä näyttävää traditionaalista baskialueen peliä, pelotaa, jota kutsuttiin yhdysvaltalaiselta nimeltään Jai Alai. Se on squashia muistuttava peli, mutta kahden hengen joukkueita on kentällä kaksi ja tavoitteena on lyödä pallo kentän peräseinään välineellä, joka näyttää venähtäneeltä pesäpalloräpylältä. Se on nimeltään cesta. Peliä on pelattu baskialueella satoja vuosia.

Jai Alaissa pieni, kova pallo saattaa kulkea lyöjältä peräseinään jopa 300 kilometrin vauhdilla.

Pelin jälkeen pääsimme nauttimaan pöydän antimista Petritegi Ciderhouse -ravintolaan, siiderintuottajan ravintolaan. Lasin sai käydä täyttämässä suoraan tynnyristä valutetusta kaarevasta suihkusta. Tarjottavaa tuotiin pöytiin monta lautasellista peräjälkeen, mukana oli mureaksi paistettua lihaa – aivan liian suuret määrät, sillä sitä jäi pöytiin meidän jälkeemme.

Siideriä oli tarjolla suoraan tynnyristä. Pöydilläkin oli toki pulloja.

Konferenssi päättyi iltaan Tabakalera-rakennuksen viidennessä kerroksessa olevaan juhlatilaan, jonka laajalla terassilta oli näkymät kaupunkia halkovalle Rio Urunea -joelle. Entinen tupakkatehdas toimii nyt monipuolisena kulttuurikeskuksena. Ruokaa, juomaa, musiikkia bändin ja DJ:n voimin sekä verkostoitumista TBEX-läisten kesken; näistä muodostui hauska päätösjuhlamme.

Keskellä etualalla pyöreällä tarjottimella on paikallista, uunissa paistettua juustokakkua.

San Juan, Anchorage, Quebec City ja Donegal

TBEX järjestää North America 2024 -konferenssin San Juanissa, Puerto Ricossa 9.–12.7.2024 ja Summit-tapahtuman Anchoragessa, Alaskassa 23.–26.9.2024. San Sebastiánissa paljastettiin ensi vuoden tapahtumapaikaksi Quebec City Kanadassa; siellä konferenssi järjestetään 16.–19.6.2025.

Ensi vuoden Euroopan konferenssin isäntämaana on Irlanti, ja paikkana on Donegal 9.–12.9.2025. Maa on ottanut vastaan TBEX-konferenssin aiemmin vuonna 2013 Dublinissa ja 2017 Killarneyssä.

Aion osallistua myös tähän konferenssiin. Olin mukana Killarneyssä ja silloin jäin kaipaamaan valtamerinäkymiä. Atlantin rannan kaupunki ja maakunta tarjoavat niitäkin. Eikä Guinness maistu missään muualla niin hyvältä kuin valmistumismaassaan.

Seuraavien juttujen aiheena ovat Guggenheim-museo Bilbaossa ja kokemukset San Sebastiánista.

Lue myös:

Konferenssimatkalla Kalamatassa
Matkabloggaajat Marbellassa
Täältä tullaan, Ostrava
Pitkä matka Killarneyyn


Normaali

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.