Matka, Matkavalmistelut, Matkustaminen, Messut, Tapahtuma

Matkamessuilta mukaan tarttunutta II

Kaupallinen yhteistyö: Messukeskus – Matka 2020

Tämän vuoden Matkamessuilta tarttui yhtä ja toista mukaan ja mieleen. Ja vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin: kuka pääsee asumaan Clarion-hotelliin 100 päiväksi, kuka on Vuoden matkailuhenkilö ja mikä on ehkä Euroopan hipsterein kaupunki?

Kuva: © Clarion Hotel Helsinki.

Vuosi Clarionissa jatkuu

Torstai-iltana matkabloggaajia kokoontui runsain määrin #YearInClarion Season 2 julkistamisbileisiin Clarion Hotel Helsingin Sky Roomiin. Vuoden hotellissa asuneen Joonas Pesosen kausi päättyi, mutta vaikuttajien asuminen hotellissa jatkuu tänä vuonna hiukan eri muodossa.

Hotellimajoitusta 100 päivän ajaksi kerrallaan saa tänä vuonna neljä vaikuttajaa – Adalmina’s Adventures -matkailuvaikuttaja Anna-Katri Räihä, Kaverin puolesta kyselen -podcastin luoja Tiia Rantanen sekä artisti Robin Packalen. Neljäs hotelliin majoittuja valitaan kilpailulla. Pitäisiköhän osallistua?

Kilta palkitsi Jessica Virtasen, Järvisydämen ja Georgian

Matkailutoimittajien Kilta ry jakoi perinteiset palkintonsa. Vuoden matkailuhenkilöksi se valitsi Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtasen, joka joutui mediamylläkkään brittikonserni Thomas Cookin 23.9.2019 ilmoitetun konkurssin. Mitä tapahtuisi konserniin kuuluneelle Suomen kolmanneksi suurimmalle matkanjärjestäjälle Tjäreborgille ja sen asiakkaille?
–Jessica Virtasen toiminta median puristuksessa oli esimerkillistä, sellaista ei ole aiemmin koettu vastaavissa tilanteissa. 24. syyskuuta hän kertoi, että ”matka jatkuu”. Jo seuraavana päivänä Tjäreborgin lennot jatkuivat, vain muutama lento jouduttiin peruuttamaan, kerrotaan palkinnon perusteluissa.

Kyllä minäkin seurasin uutisia levottomin mielin, sillä tallessa on vielä Tjäreborgin lahjakortti odottamassa tulevia reissuja.

Vuoden kotimaan matkakohde on Järvisydän eli Hotel & Spa Resort Järvisydän Rantasalmella. Se valittiin vuonna 2019 Etelä-Savon parhaaksi yritykseksi. Järvisydän tarjoaa muun muassa hotelli-, ravintola- ja kylpyläpalveluita ympäri vuoden.
– Järvisydämen erikoisuus on kokonaan kallioon louhittu kylpylä, jonka vesi lämmitetään Saimaan järvienergialla ja maalämmöllä. Sillä on myös oma aurinkovoimala, kerrotaan palkintotiedotteessa.

Matkailutoimittajien mukaan Tbilisi on tällä hetkellä ehkä Euroopan hipsterein kaupunki. Kuva: © mostafa meraji Pixabaystä.

Vuoden ulkomaan matkakohde on Georgia. Se on Killan mukaan monipuolinen, ympärivuotinen kohde, jossa on paljon nähtävää, koettavaa ja hyvää ruokaa.
–Tbilisi on tällä hetkellä ehkä Euroopan hipsterein kaupunki. Siellä on hieno ja tunnelmallinen vanha kaupunki, mahtavia monumenttirakennuksia ja uutta wau-arkkitehtuuria. Kaupungissa on myös jännittäviä satoja vuosia vanhoja rikkikylpylöitä, joista kaupunki on saanut nimensäkin (tbilisi tarkoittaa paikallisella kielellä kuumaa paikkaa), kertoo palkinnon myöntäjä.

Matkaan maata pitkin ja vastuullisesti

Matkamessut julkisti kunnianhimoisen tavoitteensa olla maailman vastuullisin matkailualan tapahtuma. Asia oli huomioitu muun muassa ohjelmassa, Messukeskuksen ilmastotyössä sekä messujen osastoratkaisuissa.

Suureen suosioon nousseet Maata pitkin -matkamessut olivat nyt mukana näillä messuilla. Ohjelmalavan esiintyjät ja ja muut toimijat jakoivat vinkkejä ja inspiraatiota muun muassa juna- ja pyörämatkailuun.

Lavalla nähtiin myös ulkoministeri Pekka Haavisto, joka kertoi Interrail-kokemuksistaan ja niiden synnyttämästä Eurooppa raiteilla -kirjastaan. Haaviston mukaan kansainvälisen junamatkailun palvelujen yhtenäistämisessä ja saavutettavuudessa on vielä paljon kehitettävää. Reilaajaja joutuu etsimään paljon tietoa junista, lipuista, asemista ja esteettömyydestä suunnitellessaan matkaansa.

Matkustusvinkkejä lentomatkailua vältteleville löytyy Facebookin Maata pitkin matkustavat -sivulta.

Messuilla oli laajemminkin esillä myös vastuullisuus. Se tuntuu olevan nyt ilmastonmuutoskeskustelun ansiosta pinnalla. Ohjelmassa oli ensimmäistä kertaa yrityksille suunnattu vastuullisuuskilpailu Sustainable Travel Competition ja sen finaali. Kilpailuun osallistui 22 messuilla mukana ollutta yritystä.

Finaaliin pääsivät Aurora eMotion, Herrankukkaro, Matkatoimisto Aventura, Rukakeskus ja Visit Saarenmaa. Palkinto meni nyt eteläiselle naapurimaalle, sillä raati valitsi voittajaksi Visit Saaremaan Virossa.
Visit Saaremaa on tehnyt kohteessaan ja toimijoidensa kanssa monipuolista työtä vastuullisen matkailun eteen. Tuomaristo arvosti erityisesti Visit Saaremaan panostusta paikalliseen väestöön. Jos kohde kantaa vastuunsa paikallisen väestön puolesta ja paikalliset haluavat muuttaa takaisin kotiseudulleen, on kyseessä silloin myös vastuullinen kohde matkailijalle, totesi tuomariston puheenjohtaja Timo Saranpää.

VR oli mukana messuilla, mutta aiemmin näyttävillä osastoilla mukana ollut Finnair uupui tapahtumasta kokonaan.

Matkamessujen kanssa samaan aikaan järjestettiin myös Helsingin Caravan-messut sekä Koti ulkomailla -tapahtuma. Ne jätin tyystin väliin.

Jos nämä karavaanarimessut jäivät itseltäsi väliin, mutta olet asiasta kiinnostunut, on vielä mahdollisuus tutustua aiheeseen Caravan Show -tapahtumassa Turun Messukeskuksessa 24.–26.4.2020.

Ensi vuonna 22.–24. tammikuuta

Matkamessut keräsivät tänä vuonna Messukeskukseen 68 300 matkailun ystävää. Ensi vuonna Matka 2021 -tapahtuma järjestetään 22.–24.1.2021.

Matkamessuilta mukaan tarttunutta I -postauksen voit lukea täältä.

⁎ Sain Matkamessulta bloggaajapassin ja kolme pääsylippua arvottavaksi.

Normaali

3 kommenttia artikkeliin ”Matkamessuilta mukaan tarttunutta II

    • Niinpä, messuilta saa kyllä ideoita ja tapaa tuttuja ja uusiakin ihmisiä. Saa nähdä, millaiset Matkamessut ensi vuonna ovat. Jotenkin hurjaa ajatella, että tuo tapahtuma oli tammikuussa ja maaliskuussa koko matkailuala on vaikeuksissa pandemian vuoksi.

      Tykkää

  1. Paluuviite: Missä kuljin kerran vuonna 2020? | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.