Matkakertomus, Matkakohde, Teatteri

Seikkailu sateenkaaren tuolla puolen

Yritysyhteistyössä Turun Kesäteatterin kanssa.

Turun Kesäteatterin ohjelmistossa on koko perheelle sopiva Taikuri Oz.

Dorothy on saapunut Ihmemaahan. Noidalle on käynyt huonosti. Kuva: Turun Kesäteatteri/Mikko Vihervaara.

Turkulaisen näyttelijän ja ohjaajan Tom Petäjän dramatisoima ja ohjaama versio yhdysvaltalaisen kirjailija L. Frank Baumin klassikosta Ihmemaa Oz (engl. The Wonderful Wizard of Oz) on hauska esitys koko perheelle Turun Kesäteatterissa Vartiovuorenmäellä. Alkuperäinen lastenkirja on peräisin vuodelta 1900, mutta hyvin siihen on puhallettu modernia meininkiä.

Taikuri Ozissa on kyseessä suuri seikkailu sateenkaaren tuolla puolen sekä valloittava ja vauhdikas tarina ystävyydestä, oman arvonsa löytämisestä sekä arvoituksellisesta Ozista. Näytelmän myötä pääsee Dorothyn, Variksenpelättimen, Peltimiehen ja pelokkaan Leijonan kanssa keltaiselle tiilitielle, matkalle kohti seikkailuja ja Smaragdikaupunkia.

Koko perheen suurtuotanto

Leijona, Dorothy, Variksenpelätin ja Peltinen saavat toisistaan seuraa ja tukea matkalla tapaamaan Taikuri Ozia. Kaikilla on hänelle avunpyyntö. Nyt he ovat löytäneet tiensä Smaragdikaupungin portille. Kuva: Turun Kesäteatteri/Mikko Vihervaara.

Tarinan päähenkilönä on kansasilaistyttö Dorothy, jota näyttelee Maiju-Riina Huttunen. Variksenpelättimenä on Elviira Kujala, Peltisen roolissa on Thomas Dellinger, Leijonana Samu Loijas, Lännen Ilkeä Noita on Lauri Ketonen, Pohjoisen Hyvä Noita on Miia Wakonen ja Portinvartijana on Markus Niemi.

Kekseliään lavastuksen on suunnitellut Teemu Loikas, puvustuksen Pirita Lindén, tarpeisto on nukkevelho Pia Kaleniuksen luoma ja äänisuunnittelijana on Mikko M. Koskinen.

Valtteri Lipasti sävelsi näytelmää varten uuden musiikin ja Hanna-Riikka Nordman on luonut koreografian.

Esiintyjiä on kaikkiaan 26 ja rooleja on yli 80.

Kokonaisuus on värikäs, näyttävä ja oivaltava.

Kaikille yli kolmivuotiaille

Suurin osa yleisöstä oli perheitä tai lapsia isovanhempineen, muutamia aikuisia ilman lapsia kuten minäkin ystäväni kanssa. En ole lukenut L. Frank Baumin Ihmemaa Ozia, joten nyt tuli paikattua tämäkin aukko yleissivistyksessä.

Teatterin mukaan esitys sopii yli kolmivuotiaille. Oli hauskaa seurata lasten eläytymistä näytelmään ja eniten reaktioita taisi herätttää Lännen Ilkeä Noita, joka halusi saada haltuunsa Dorothyn taikakengät sekä hänen apurinsa varikset. Myös pari pieruhuumorikohtausta sai vastakaikua.

Loppukohtauksessa lavalle nousi yllättävä esiintyjä, joka sai myös paljon sympatiaa, mutta eipä paljasteta tässä kaikkea.

Lännen Ilkeä Noita (Lauri Ketonen) yrittää sammuttaa palavaa pataa takamuksellaan. Kuva: Turun Kesäteatteri/Mikko Vihervaara.

On hienoa, että vanhemmat tai muut aikuiset tuovat lapsia kesäteatteriin, jolloin saadaan ehkä kasvatettua tulevaa teatteriyleisöä. Esityksessä on myös paljon rooleja lapsille, joten sitäkin kautta Turun kesäteatteri täyttää kasvatustehtävää.

Näytelmässä on sanomaakin viisauden, rakkauden ja rohkeuden löytämisestä. Mieleen jäi erityisesti Dorothyn repliikki: ”Minä haluan kirjoittaa matkani itse.”

Taikuri Ozin esitykset jatkuvat lauantaihin 11.8.2018 saakka. Katsomo on katettu, joten mahdollinen sadekaan ei haittaa yleisöä. Esityksen kesto väliaikoineen on noin tunti ja 50 minuuttia. Hyvin tuntuivat lapset jaksavan katsoa.

Turun Kesäteatteria ylläpitää vuonna 1916 perustettu Turun Työväen Teatterin kannatusyhdistys ry. Se on maamme vanhin yhtäjaksoisesti samassa paikassa toiminut ammattikesäteatteri. Vuodesta 1954 alkaen teatteri on toiminut Vartiovuoren puistossa.

Lisätietoja Turun Kesäteatterin sivuilta; tässä pieni mainosvideo.

Smaragdikaupungin väkeä. Kuva: Turun Kesäteatteri/Mikko Vihervaara.

 

 

Normaali

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.