Bloggaus, Tapahtuma

Bloggaan hulluna

©Pixabay/Sophieja23

Marraskuu on kirjoittamisen aikaa. Puoli miljoonaa ihmistä kirjoittaa romaania ja lukuisat bloggarit ovat sitoutuneet postaamaan joka päivä. Yhdysvalloista alkaneet NaNoWriMo- ja NaBloPoMo-haasteet ovat kasvaneet maailmanlaajuisiksi. Minäkin olen mukana kolmatta kertaa.

Marraskuu, pimeän ajan kuukausi, sujuu paremmin kun on jotain mielekästä tekemistä. Monet keskittyvät lukemiseen, tunnelmointiin kynttilän valossa, television katseluun tai kuntoiluun. Eräät valmistautuvat jo jouluun. Marraskuussa voi keskittyä myös kirjoittamiseen, jos se on itselle mieluista tekemistä.

Yhdysvalloista alkanut ja sittemmin kansainväliseksi kasvanut haaste kirjoittaa marraskuun aikana 50 000 sanan romaani on nimeltään National Novel Writing Month (NaNoWriMo tai joskus vain NaNo). Se alkoi vuonna 1999 Chris Batyn ideasta. Tuolloin mukana oli 21 kirjoittajaa. Nyt osallistujien määräksi arvioidaan noin 500 000 ihmistä. NaNoWriMo onkin maailman suurin kirjoitustapahtuma.

Image courtesy of National Novel Writing Month.

Romaaninkirjoitushaaste on saanut rinnalleen myös tietokirjoittamiseen haastavan National Non-Fiction Writing Month  -tapahtuman (NaNonFiWriMo).

Postaus päivässä

Myös bloggaajille on oma haasteensa marraskuun ajaksi eli NaNoWriMo, NaNoWriMo. Tarkoituksena on tehdä blogiin päivittäisiä postauksia. Sanamäärä ei tässä haasteessa ole annettu. Myös kuvapäivitykset kelpuutetaan.

Yhdysvalloissa on marraskuussa myös Blog like crazy -haaste ainakin yhdessä kirjoittajaryhmässä. Aiemmin mukana ollut Blogher-sivusto ei nyt taida olla mukana NaNoWriMo-haasteessa. Blissfull Lemon -sivustolta löytyy ohjeita osallistumiseen.

Olen tarttunut NaBloPoMoon kahtena viime vuonna. Ensimmäisellä kerralla selvisin kunnialla kaikista päivista ja tein peräti 32 postausta.

Viime vuonna yksi päivä jäi väliin ja tein yhteensä 29 postausta. Joukossa oli yksittäisiä kuvia, kuvagallerioita sekä pidempiä tekstejä muun muassa Guggenheim-museosta, Rondasta, hyggestä, joulunviettopaikan valinnasta, Tanssivista Nanoista ja Tarot-puistosta, Ruususen Materiaalisirkuksesta ja alkuun tietysti tästä bloggaushaasteesta.

Muistan, että päivittäinen bloggaus ‒ vaikka vain kuvan tai lyhyen sitaatin verran ‒ tuotti välillä tuskaa ajan, energian tai molempien puutteesta. Jatkoin kuitenkin päivästä toiseen ja olin kuukauden lopussa tyytyväinen itseeni.

Niinpä uskaltauduin taas mukaan ja kutsuin  bloggaavia kavereitani mukaan Facebookissa. Pari heistä lupasikin ottaa haasteen vastaan. Mukana ovat ainakin Jaana Kouri Näkykynäblogissaan ja Iina Åman Päivien kimallusblogissaan

Mitä on tulossa?

Tilanne on osaltani sikäli hyvä, ettei aineistosta ole pulaa. Olen syksyn aikan osallistunut moniin mielenkiintoisiin tapahtumiin, muun muassa bloggarikonferenssiin Irlannissa, Suomen Luonnonvalokuvaajien Syyspäiville ja Vuoden Luontokuva -festivaaliin sekä Helsingin kirjamessuille.

Matkakirjojakin on pöydälle kertynyt. Tämän vuoden Maltan, Vilnan sekä Dublinin reissujen satokin on vielä osittain käyttämättä. Valokuvia on kertynyt tuhansia.

Jos ulkona on märkää ja pimeää, nauttikaamme kirjoittamisesta, matkojen muistoista ja uusien suunnittelusta. Pysy mukana matkassa ja kommentoi, kannustaminenkin olisi mukavaa.

Normaali

5 kommenttia artikkeliin ”Bloggaan hulluna

  1. Irmeli huhtanen sanoo:

    Odotettavissamme on siis useammin blogia , hienoa ! Kuvia myös enemmän niitä on niin kiva katsoa. On kuin olisi itse matkassa mukana !

    Odotuksissa ollaan 🌹

    Liked by 1 henkilö

    • Kiitos, Irmeli! Laitan myös kuvia. Niiden suhteen olen ollut hiukan vaikeuksissa, koska käyttämäni kuvankäsittelyohjelma Picasa on lakkautettu ja on täytynyt etsiä ja opetella uusi ohjelma; vielä hiukan haparoivasti osaan sitä.

      Tykkää

  2. Teki mieli mennä mukaan – silloin huomautti ”viisas enkeli”: Olet luvannut kirjoittaa se ja se ja se, milloin aloitat?” Ja toinen enkeli, joka muistaa ajatuksiani menneiltä vuosilta, sanoi:”Ennen joulua 2015 kirjoitit joka päivä kahden viikon ajan. Muistatko kuinka raskasta oli, vaikka aiheet – Islannin ’joulutontut’ – olivat ihan selviä päivä päivältä!” Ehkä ensi vuonna… Yritän olla pikkusen ahkerampi blogissa, kuitenkin… Terveisin!

    Liked by 1 henkilö

    • Juu, ymmärrän hyvin. On tämä aika haastavaa. Minut pelastaa se, että voin laittaa yksittäisiä lainauksia ja valokuvia. Joka päivä ei tarvitse olla juttua. Jonain marraskuun päivänä joudun turvautumaan ajastukseen; en ole sitä vielä kokeillut. Tehdään voimien ja fiilisten mukaan, kun on harrastus.

      Tykkää

  3. Paluuviite: Marraskuussa kirjoitetaan | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.