Matka, Matkustaminen, Messut, Tapahtuma

Poimintoja Matkamessuilta

Aurinkotuoleja

Olin kaksi päivää Matkamessuilla ja näin vain pienen osan monipuolisesta tarjonnasta. Mukaan tarttui kuitenkin paljon tietoa, ideoita ja tottakai myös esitteitä, joita kelpaa talven iltoina selailla.

Vietin kaksi päivää Matka 2017 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma on aika massiivinen: se on Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma. Mukana on noin 1 000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan palveluyritystä yli 80 maasta neljän päivän ajan. Tämän tapahtuman edelle menevät Euroopassa vain Lontoon ja Berliinin matkamessut.

Messut olivat avoinna vain matkailualan ammattilaisille ja medialle torstaina 19.1., ja perjantainakin väkeä oli liikkeellä sopivasti, joten liikkuminen ja ständeille pysähtyminen oli sujuvampaa kuin viikonlopuna aikana.

Lisättyä todellisuutta

Messujen avajaisissa puhuivat europarlamentaarikko Henna Virkkunen, Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsaläinen ja Turkin suurlähettiläs Adnan Başağa. Esille nousi digitalisaatio, joka on sekä uhka että mahdollisuus, matkailun kestävyys ympäristön ja sosiaalisten asioiden suhteen, matkailijoiden eriytyvät tarpeet ‒ reissussa ovat niin nuoret kuin ikääntyneetkin – sekä lisätty todellisuus.

Messuilla lanseerattiin Messukeskuksen uusi lisätyn todellisuuden maailma. Immersal Messukeskus -sovellus on ladattavissa tiettyihin Applen laitteisiin.Lisätty todellisuus tunnetaan myös nimellä AR tai augmented reality.

Messujen virallinen partnerimaa Turkki on säilyttänyt kolmannen sijansa suomalaisten pakettimatkaajien keskuudessa. Turkilla oli iso ja näyttävä osasto, mutta siellä ei ollut ruuhkaa ainakaan torstaina ja perjantaina. Levoton tilanne on pudottanut Turkin monen matkailijan listalta ja tilanne näkyi matkustustilastojen romahduksena jo viime vuoden kesällä.

Minulla on kokemusta vain yhdeltä Turkin matkalta Sidesta vuodelta 2013 ja se oli positiivinen. Side oli aurinkoinen ja vieraanvarainen paikka. Hiekkaa, merta ja nähtävää riitti.

Turkin osasto

Turkin osaston kansantanssihetki sai mukaansa myös messuvieraita.

Turkkilaisia tanssijoita

Avajaisissa esiintyi turkkilainen kansantanssiryhmä.

Tanssijat lavalla

Kilta jakoi palkintonsa

Matkailutoimittajien yhdistys Kilta jakoi avajaisten yhteydessä palkintonsa. Vuoden 2016 matkailuhenkilö on keitiömestari, ravintoloistija ja Strömson kokki Michael Björklund. Hän on perustanut Ahvenanmaalle Smakbyn – Makujen kylä -kokonaisuuden.

Kotimaan matkakohteeksi valittiin Pohjois-Karjala, joka sai tunnustusta monipuolisuudestaan ja sitä, että paikalliset matkailualan toimijat ovat ymmärtäneet luonnon, hiljaisuuden ja paikallisen karjalaisen kulttuurin arvon. Mainituksi tuli erään pohjoiskarjalaisen lausahdus: ”Myöhän mennään piirakka eellä Eurooppaan.”

Vuoden 2016 ulkomaan matkakohteeksi Kilta valitsi Amsterdamin eteläpuolella Lissessä sijaitsevan Keukenhofin kukkapuiston. Raadin mukaan puutarhaturismi on yksi maailman nopeimmin kasvavia teematurismin muotoja. Keukenhofissa vieraili viime keväänä yli 1,1 miljoonaa matkailijaa, myös tuhansia suomalaisia. Puisto on avoinna keväisin vain kahdeksan viikkoa.

Vuoden tapahtuma on Lammin Sahdin järjestämän Suuret oluet – pienet panimot -olutjuhla. Tapahtumaa on järjestetty jo 15 vuoden ajan ensin Lahdessa, mutta myöhemmin se on laajentunut myös Helsinkiin, Raumalle, Turkuun, Tampereelle ja Jyväskylään.

Viime vuonna tapahtumaan osallistui lähes 50 000 kävijää, joista yli 20 000 Helsingin Rautatientorille. Tapahtuma on pienpanimoiden tuotteiden esittelytilaisuus.

Matkailutoimittajien Kilta on jakanut vuodesta 1972 tunnustuksia parhaille matkailutuotteille ja/tai ansioituneille henkilöille sekä myöhemmin myös epäpalkintoaan Seitikkiä alan kielteisille ilmiöille.

Uuden luokan mukavuutta bussimatkoihin

Kävin myös tutustumassa Lehtimäki Tilausajot -yrityksen uusiin Premium-matkustusluokan linja-autoihin. Lehtimäki on investoinut yli kolme miljoonaa euroa saksalaisvalmisteisiin Setra 516 HDH -linja-autoihin.

Linja-autot ovat varustelultaan ja tekniikaltaan maailman huippuluokkaa ja ainoat laatuaan Suomessa. Uutuusautoja on neljä ja ne ovat 16-, 25-, 35- ja 50-paikkaisia.

Messuilla on oli tutustuttavana 35-paikkainen auto. Linja-autoissa on nettiyhteys, verkkovirta- ja USB-pistokkeet, wc, nahkaistuimet, reilusti jalkatilaa ja lasikatto.

Lehtimäen bussi

Premium-bussi

Nahalla ja alcantaralla verhoilluissa tuoleissa jaksanee matkustaa suurempiakin kilometrimääriä.

Suomen Saariston teemoina ruoka ja tapahtumat

Turun seutu esittäytyi messuilla Visit Turun koordinoimalla jättiosastolla. Se esitteli Suomen Saaristo -teeman alla koko rannikkoalueen Hangosta Poriin ja Turusta Kemiönsaarelle ja aina Ahvenanmaalle asti. Osaston teemoina ovat ruoka ja tapahtumat.

Saaristo oli hyvin esilä messuilla omalla isolla yhteisosastollaan. Korppoolainen kalakeitto ja saaristolaisleipä maistui monelle messukävijälle , minulle myös.

Saaristo oli hyvin esilä messuilla omalla isolla yhteisosastollaan. Korppoolainen kalakeitto ja saaristolaisleipä maistui monelle messukävijälle,  minulle myös molempina päivinä.

Afropoppia

EtnoSalo-Festival järjestetään 27.7.2017. Beniniläissyntyinen Gildas Houessou yhtyeineen viritti messuväen festaritunnelmaan.

Messut avoinna vielä huomenna 22.1.2017

Matka2017-messuille ehti vielä huomenna sunnuntaina 22.1.2017. Messut ovat avoinna klo 10‒18. Kannattaa tutustua etukäteen näytteilleasettajiin ja ohjelmaan ja suunnitella kulkuaan sen mukaan.

Olen mukana Matkamessuilla.

Olen mukana Matkamessuilla.

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Poimintoja Matkamessuilta

  1. Paluuviite: Kymmenen kivaa tapahtumaa vuonna 2018 | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.