Jos käyt Maarianhaminassa, niin kannattaa ehdottomasti käydä myös tutustumassa Ahvenanmaan merenkulkumuseoon ja museolaiva Pommerniin.
Merenkulkumuseo ja maailman ainut alkuperäisessä kunnossaan säilytetty nelimastoinen rahtipurjelaiva s/v Pommern sijaitsevat Maarianhaminan Länsisatamassa Hamngatanilla. Sinne on vain 500 metriä lauttaterminaalista. Maarianhaminan keskustasta museoon kävelee vartissa.
Merenkulkumuseo sisältää perusnäyttelyn lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Vuonna 1954 valmistunut museo on rakennettu sisältä laivanmuotoiseksi. Rakennus on peruskorjattu ja laajennettu vuosina 2008–2012.
Kuriositeeteista kaphornareihin
Museon esineistöön kuuluu keulakuvia, yli 200 laivamaalausta, navigointivälineitä ja laivojen pienoismalleja. Lisäksi kokoelmissa on arkistomateriaalia, valokuvia ja kirjoja, jotka kaikki ovat osa Ahvenanmaan merenkulkuperintöä.
Suurin osa esineistöstä on saatu museoon lahjoituksina yksityishenkilöiltä, laivanvarustamoilta ja yrityksiltä. Vapaaehtoisten lahjoitusten ansiosta Ahvenanmaan merenkulkumuseon kokoelmista on tullut museon oman arvion mukaan yksi maailman parhaista.
Museon kokoelmat on sijoitettu teemoittain: navigointi, merellinen Maarianhamina, elämää laivalla, viimeiset purjealukset, maapallon ympäri, talonpoikaismerenkulku, A. I. C. H. Kap Horn, kuriositeettien kabinetti, koneellinen merenkulku, meriturvallisuus ja laivanrakennus.
A. I. C. H. Kap Horn viittaa ranskalaisen merikapteenin perustamaan kansainväliseen kerhoon Association Amicale Internationale des Capitaines au Long-Cours-Cap Horniers. Yhdistyksen jäseniksi pääsivät Kap Hornin purjelaivalla kiertäneet merikapteenit. Kerho on jo lakkautettu.
Herzogen Cecilie, karille ajanut kaunotar
Museosta löytyy myös esineistöä maineikkaasta nelimastoparkista, Herzogen Ceciliesta, joka oli syvänveden rahtipurjelaiva. Laivan voitti neljä kertaa kuuluisan Sinisen nauhan ns. Grain Race -viljapurjehduskilpailussa Australiasta Englantiin.
Laiva ajoi karille Englannin kanaalissa huhtikuun 25. päivänä 1936. Laivan omistaja Gustaf Eriksson määräsi kaiken laivasta pelastettavissa olevan rahdattavaksi Maarianhaminaan. Museossa on esillä Herzogen Cecilien kapteeninsali, makuuhytti, konttori ja apukeittiö.
Merirosvolipusta matkamuistoihin
Museon matkamuistojen kokoelmasta saattaa moni pikkupoika löytää ihailtavakseen ihka oikean merirosvolipun, joita on maailmassa tiettävästi tallessa ja esillä vain kaksi. Lippu on 1700-luvulta ja se on peräisin Pohjois-Afrikan rannikolta. Lipun mustaan pohjaan on applikoitu vaalea pääkallon kuva. Pääkallon lisäksi merirosvojen tunnuksina lipuissa olivat luuranko, aseet ja tiimalasi. Entä missä se toinen lippu on? Sitä pääsee katsomaan floridalaisessa merihistoriallisessa museossa.
Merirosvolippu on osa kuriositeettien kokoelmaa, johon kuuluu merimiesten ympäri maailmaa hankkimia outoja ja eksoottisia matkamuistoja simpukkakoristeisista rasioista täytettyyn kilpikonnaan.
Museossa on myös useita vuorovaikutteisia näyttelykohteita sekä mahdollisuus löytää uusia ja erilaisia näkökulmia merenkulkuun, historiaan ja kulttuuriperintöön. Näyttelyissä voit kulkea eri aikoihin ja paikkoihin, esimerkiksi raakapurjealuksen isomastoon, matkustajalautan karaokebaariin ja öljytankkerin komentosillalle.
Matkalla Chiiffin ja Sally Jonesin kanssa
Merenkulkumuseossa on parhaillaan sekä lapsille että aikuisille sopiva erikoisnäyttely täynnä jännittäviä seikkailuja ja mielikuvituksellisiä leikkejä satujen maailmasta. Näyttely on nimeltään Matkalla Chiiffin ja Sally Jonesin kanssa.
Näyttely perustuu ruotsalaiskirjailijan Jakob Wegeliuksen lastenkirjaan Legenden om Sally Jones. Kirja sisältää monta hienoa kuvausta merenkulusta ja merimieselämästä. Päähenkilönä on gorilla nimeltä Sally Jones, joka elää tapahtumarikasta ja traagista elämää. Kun Sally Jones joutuu merelle, hän tapaa suomalaisen konemestarin ja heistä tulee elinikäinen ystävä.
Näyttely koostu muun muussa isosta höyrylaivasta, viidakosta ja satama-alueesta. Kaikkeen saa koskea ja lapsilla on mahdollisuus aktiiviseen leikkiin. Näyttelyn teemoja ovat kirjaan perustuen kauppareitit, työt laivalla, satamaelämä ja salakuljetus. Kirjassa voi myös aavistaa syvemmän tarinan ulkopuolisuudesta ja koti-ikävästä; näyttely myös herättää ajatuksia kodista ja miten sinne löytää.
Samppanjaa 1800-luvulta
Museossa on myös Ahvenanmaan museon tuottama näyttely Samppanjakaljaasi. Siinä voi tutustua mielikuvitusta kutittavaan tarinaan salaperäisestä hylystä, joka löytyi 6. heinäkuuta 2010 Ahvenanmaan eteläisestä saaristosta.
Sukeltajat havaitsivat aluksessa useita tunnistettavia esineitä, muun muassa samppanjapulloja muistuttavia esineitä. Pullot sisälsivät hyvin säilynyttä kuohuvaa samppanjankaltaista nestettä. Korkkien mukaan kolme samppanjataloa oli edustettuina lastissa: Juglar, Veuve Clicquot ja Heidsieck. Juglar oli lopettanut toimintansa vuonna 1829.
Osa pullojen sisällöistä kuuluu maailman vanhimpiin juotavaksi kelpaaviin samppanjoihin.
Osmanrinkejä ja apinannyrkkejä
Museon Pienessä galleriassa on vielä toukokuun puoliväliin (14.5.2015) saakka näyttely Osmanrinkejä ja apinannyrkkejä, joka tuo esiin perinteistä köysikäsityötä. Näyttely on tehty yhteistyössä Merimiespalvelutoimiston kanssa.
Purjealuksilla solmut ja erilaiset köysityöt olivat osa sekä merimiesten työtä että vapaa-aikaa. Jäännösköysiä oli aina saatavilla ja miehistön keskuudessa oli suosittua tehdä erilaisia harrastetöitä – kuten köysimattoja, lasipullojen suojuksia, työkalupusseja ja merimieskirstujen kädensijoja.
Muistoja mukaan
Ahvenanmaan merenkulkumuseossa on myös lahjakauppa. Lahjatavaravalikoimassa on muun muassa perinteisillä merimiestatuointikuvioilla koristeltua posliinia, paikallisten käsityöläisten koruja, merirosvotatuointeja ja pehmoeläimiä lapsille. Tarjolla on myös t-paitoja, postikortteja, Pommern-aiheisia matkamuistoja sekä laaja valikoima merenkulkukirjallisuutta.
Museolaiva Pommern auki kesäisin
Merenkulkumuseosta matkaa voi jatkaa museolaiva Pommerniin. Se on koko maailmassa ainoa alkuperäisessä asussaan säilytetty nelimastoparkki. Vuodesta 1957 lähtien Pommern on ollut ankkurissa merenkulkumuseon vierellä. Pommernia voi pitää upeana merenkulun ja koko Ahvenanmaan historian monumenttina.
Pommern rakennettiin Glasgow’ssa Skotlannissa saksalaisvarustamolle. Se laskettiin vesille 1903. Vuonna 1923 aluksen osti maarianhaminalainen laivanvarustaja Gustaf Eriksson. Pommernin ostajasta tuli myöhemmin maailman suurimman purjerahtilaivaston omistaja. Pommernilla purjehdittiin aina toisen maailmansodan puhkeamiseen, vuoteen 1939 saakka.
Merenkulkumuseo on avoinna ympäri vuoden ja Pommern toukokuusta syyskuuhun.
Aukioloajat 2015:
Syyskuu–toukukuu joka päivä 11.00–16.00
kesäkuu–elokuu joka päivä 10.00–17.00
Paluuviite: Matkalla jossain päin Suomea | Parasta lähteä nyt