Jatkan edellisissä postauksissani aloittamaani sarjaa kreikkalaisista makumuistoista viime vuoden toukokuulta. Tässä kerron ruoka- ja ravintolakokemuksista Mánista, Peloponnesoksen eteläosista.
Noin kahdeksan TBEX-matkabloggaajaa osallistui konferenssin jälkeiseen tutustumisretkeen Peloponnesoksen eteläkärkeen Manin niemimaalle. Se kuuluu Lakonian alueeseen. Matkasimme kolmipäiväisen retkemme aikana ihan niemimaan kärkeen ja kävimme monissa viehättävissä kylissä.
Lounas Areópolissa
Ensimmäisenä kohteenamme oli Areópoli, joka on tunnettu vanhoista tornitaloistaan. Vaeltelimme hiukan kylän kaduilla, pistäydyimme kirkossa ja ihastelimme värikkäitä kahviloita: tuoleissa hehkuivat niin pinkki, turkoosi kuin limenvihreä.
Areópoli tunnetaan Kreikan vapaussodan alkamisesta keväällä 1821. Kylän keskusaukiolla on vapaustaistelun johtajiin kuuluneen ja Mánin kuvernöörinä toimineen Petrómpeis Mavromicháliksen mahtipontinen patsas.
Lounastimme kylän keskustan ravintolassa ja jäimme terassille. Pöytään tuotiin monenlaista ruokaa vadeilla, joista kukin ruokailija saattoi ottaa sopivan määrän lautaselleen. Jälkiruokatarjoilussa on samantapainen ratkaisu kuin Kalamatassa: pieniä erilaisia jälkiruoka-annoksia muovimaljoissa.
Oman tunnelmansa ateriahetkeen toivat pöydän liepeillä kuljeksivat kissat, jotka odottelivat pääsevänsä osingoille ruoasta. Kulkukissoja ja -koiriakin näkyi monessa paikassa.
Kreikkalainen Fix-olut
Ruokajuomaksi valitsin perinteistä kreikkalaista Fix Hellas -lagerolutta, jota oli tarjolla pullossa. Saksalainen Johann Karl Fuchs, kreikkalaisittain Ioánnis Fix, saapui Münchenistä Ateenaan ja aloitti oluen panemisen ensimmäisenä Kreikassa. Perustajan sukunimen mukaan nimetty Fix-panimo voitti oluellaan ensimmäisen kultamitalinsa Milanossa 1900-luvun alussa ja on sittemmin saanut niitä paljon monissa kansainvälisissä kilpailuissa.
Fix-oluella on takanaan 160-vuotinen historia, jonka aikana se on ehtinyt juurtua kreikkalaiseen kulttuuriin jopa niin, että siitä on tullut kreikkalaisen oluen synonyymi. Nykyisin sitä viedään yli 20 maahan. Fix-olutta näkyy olevan saatavissa Suomessakin ainakin K-ryhmän kaupoissa.
Illallista Limenin kalastajakylässä
Illalla tutustuimme noin viiden kilometrin päässä olevaan Limenin kalastajakylään, jossa nautimme illallisen Kourmas-ravintolassa. Sen ruokalista painottuu perinteisiin kreikkalaisiin ruokiin ja erityisesti kalaruokiin, joiden raaka-aineet tulevat paikallisilta kalastajilta. Tarjolla on myös hummeria, meriravun pystöjä ja katkarapuja. Ravintolan suosikkiruoka on hummeria ja pastaa.
Italialainen Vine Horse -pizzaravintola on aivan meren rannalla. Kävin ihastelemassa sen tyylikkäitä pöytiä ja auringonvarjoja. Aika taisi olla vielä varhainen illalliselle, kun ravintolassa ei ollut vielä asiakkaita.
Gerolimenas seuraavana kohteena
Matkamme jatkui kohti Gerolimenas-kylää, jonka hotellissa (To Akroyali Guesthouse) yövyimme. Lounastimme hotellin ravintolan terassilla merimaisemaa ihaillen. Ranta oli täynnä pieniä pyöreitä kiviä ja lapset leikkivät ja kävivät uimassakin. Merenelävät olivat täälläkin käytössä; ravintolan ulkopuolella olevassa kylmäaltaassa oli kaloja esillä ja mustekaloja roikkui telineessä.
Illallispaikkamme Matapan Wine Bar & Restaurant oli myös Gerolimenaksessa. Söimme ulkona jo pimentyneessä illassa. Pöytään tuotiin monenlaisia alkupaloja ja salaatteja. Pääruoaksi oli tarjolla pizzaa.
Euroviisuvalvojaiset kylän baarisa
Olimme Gerolimenaksessa 13.toukokuuta 2023, jolloin Liverpoolissa järjestettiin Euroviisujen finaali. Halusimme tietysti katsoa niitä, mutta hotellissa ei ollut mitään aulaa tai yhteistilaa, jossa olisi ollut televisio.
Keksimme mennä lähistöllä olevaan baariin, jonka seinältä löytyi pienehkö televisio. Pari asiakasta oli ulkoterassilla. Sisällä ei ollut muita kuin pitäjien kaksi pientä lasta, jotka makoilivat seinän vieressä olevalla patjalla. Kävi vähän sääliksi lapsiparkoja, jotka joutuivat osallistumaan vanhempiensa pitkäksi venyneeseen työpäivään.
Selitimme tilanteemme ja valtasimme ison pöydän baarin keskeltä. Tilasimme juomia, mutta illallisen jälkeen ei ollut tarvetta ruoalle. Emäntämme toi kuitenkin pientä syötävää.
Katsoimme esitykset, mutta emme jääneet enää seuraamaan pistelaskua ja tulosten julistamista, vaan jatkoimme lähetyksen seuraamista ja Loreenin ja Käärijän lopullisia sijoituksia omista huoneistamme. Cha Cha Cha! Toivottavasti lapset pääsivät sitten kotiinsa nukkumaan.
Kohti eteläisintä kärkeä ‒ Cape Tainaro
Seuraavana päivänä matkamme jatkui yhä etelämmäs. Kohteenamme oli manner-Kreikan eteläisin kohta Cape Tainaro eli Tainaron niemi tai toiselta nimeltäään Matapanin niemi. Tarjolla olisi ollut noin puolentoista tunnin vaellus. Se olisi tarjonnut mahdollisuuden tutustua alueen historian, luontoon ja maisemiin.
Osa ryhmästämme lähti ohjelman mukaisesti kävelemään, mutta minä ja muutama muu vietimme mieluummin aikaa ravintolassa ja tutustuimme ihan lähialueeseen; koska päivä oli kuuma.
Lounas Porto Kagiossa
Lounaan nautimme Porto Kagion kylässä aivan meren rannalla. Akrotidi-ravintolassa oli tarjolla oli muun muassa kreikkalaista salaattia, moussakaa, pizzaa ja kalaa.
Lue myös:
Kulinarismia kreikkalaisittain Ateenassa
Kulinarismia kreikkalaisittain Kalamatassa
Konferenssimatkalla Kalamatassa
Askeleita Ateenassa
Kuljeskelua Kalamatassa
Kirjailijan kivilinna Kardamylissä
Nam, näyttääpä ruoat hyviltä, itse asiassa ihan jokainen. Eipä nuo katkaravutkaan näytä mielesäni hassummilta. Joskin kuorittuna olisi parempi. Muutenkin mukavasti erilaisia mereneläviä, joista pidän.
TykkääTykkää