Matkustaminen, Terveys

Epäonnea matkalla

Matkat ovat suotuisaa maaperää kaikenlaiselle ikävälle, kun liikutaan uusissa ympäristöissä, huomio kiinnittyy välillä vääriin asioihin ja matkailija ei osaa varoa kaikkia vaaroja.

Vahinkoja ja tapaturmia sattuu kotonakin, joka on todettu tapaturmien osalta vaarallisimmaksi paikaksi. 80 % vammaan johtaneista tapaturmista ja 90 % tapaturmaisista kuolemista sattuu kotona ja vapaa-ajalla.

Tässä postauksessa kerron muutamasta epäonnisestä tapauksesta, joita näin, koin tai joista kuulin matkabloggaajien TBEX-konferenssissa 8.–11.5.2023 Kalamatassa, Kreikassa.

Tapahtumaan osallistui satoja henkilöitä ympäri maailman, niin sisällöntuottajia kuin matkakohteiden markkinoijia. Kyseessä oli kokeneita matkailijoita, mutta kyllä vain heillekin sattui ja tapahtui kaikenlaista.

Väärä passi mukana

Parasta muistaa ottaa passi mukaan oma passi.
Kuva: Mohamed Hassan Pixabaysta.

Yksi yhdysvaltalainen nuori mies koki hankalan lentomatkan alun kotimaastaan Kreikkaan. Mukaan oli tullut vahingossa avopuolison passi. Liekö ollut kova kiire matkavalmisteluissa? Tarkempia yksityiskohtia en tiedä, mutta jotenkin hän siitä selvisi, mutta lento oli tullut kalliiksi ja vei aikaa alkuperäistä enemmän.

Passi on tietysti ihan ykkönen matkavarusteissa. Kerran koin muutamia hikisiä hetkiä Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun kävi mielessä, että muistinkohan ottaa passini pois kopiokoneesta. Ohjehan on, että passista kannattaa ottaa paperikopioita ja/tai kuvia, joiden avulla uuden passin hankkiminen kadonneen tilalle on helpompaa. No, oli onneksi passini oli mukana.

Vihkisormus unohtui

Yksi nainen kadotti matkalla vihkisormuksensa. Olosuhteissa ei ollut mitään epäilyttää. Päivä oli aurinkoinen, hän ryhtyi laittamaan aurinkovoidetta ja laski sormuksensa jonnekin saadakseen kädetkin hyvin rasvattua. Yhtäkkiä jokin pistävä hyönteinen iski hänen niskaansa.

Huitomiseksihan se meni ja siinä hössäkässä sormus unohtui. Hiukan sormuksenhukkaajaa lohdutti se, ettei kyseessä ollut kovin arvokas sormus. Vihkisormus kuitenkin tunnearvoineen. Hän kyseli jälkeenpäin sen perään, mutta ei onnistunut saamaan sitä takaisin.

Yksi tuttu mies kadotti melko tuoreen kultaisen vihkisormuksen uimarannan hiekkaan, kun oli ottanut sen pois sormestaan ennen uimareissua. Mikähän logiikka siinäkin oli? No, hänen vasemmassa nimettömässään ei ole sen koomin ollut sormusta, vaikka avioliitto vielä jatkuu.

Ikuisen rakkauden tunnus saattaa jäädä matkalle.
Kuva: Pixabay.

Reppu jäi ravintolan pöydän alle

Yksi osallistuja oli illallisella Kalamatan rantakadun varrella olevassa ravintolassa. Siellä oli pitkä pöydällinen konferenssiväkeä. Käsilaukku pysyi lähietäisyydellä, mutta repun tämä nainen laittoi pöydän alle.

Poissa silmistä, poissa mielestä -sananparsi toteutui, kun hän huomasi hotellihuoneeseen tultuaan, että reppu puuttui. No, hän viestitteli heti ravintolaan iltaa istumaan jääneille tutuilleen unohduksestaan ja varmemmaksi vakuudeksi soitti ravintolaan.

Nainen sai omaisuutensa takaisin seuraavana aamuna. Opetus osui mukavasti sellaiseen paikkaan, jossa hän oleskeli muutaman päivän. Vaikeampaa olisi ollut saada reppu takaisin bussiretkeltä, jonne olisi ollut vaikea palata myöhemmin ilman kulkuneuvoa.

Jesarilla* kengät kasaan

Yhden osallistujan maiharityyppinen kenkä hajosi päiväretkellä. Tilanne oli hiukan tukala, koska kyseessä olivat hänen ainoat kenkänsä. Jostain hän sai käsiinsä teippiä tai liimaa, jolla hän sai jalkineensa pysymään kasassa ainakin sen matkan ajan. (*jesari= ilmastointiteippi, jeesusteippi)

Ehkä matkalaukussa pitäisi olla toisetkin kengät tällaisten tilanteiden taikka kenkien kastumisen varalta.

Vanhat kengät ovat matkalla mukavat, mutta ehkä on liian optimistista
lähteä reissuun yhdellä kenkäparilla.
Kuva: Manfred Antranias Zimmer Pixabaysta.

Puhelin varastettiin lentokentällä

Yksi matkalainen koki tilanteen, josta varoitellaan paljon: joku varasti hänen puhelimensa lentokentällä. Puhelin on nykyisin sellainen monitoimilaite, että sen kadottaminen aiheuttaa suuria pulmia.

Kreikassa taskuvarkaista varoitellaan opaslehtisissäkin. Erityisesti Ateenan metro on huonossa maineessa: turistin omaisuus päätyy hässäkkäharhautuksin ja uskomattoman taitavin kädenliikkein rosvoille.

Tätä tilannetta pelkäsin järjettömästi Ateenassa, mutta selvisin myös metromatkoista ilman takaiskua. Tosin olin tilanteeseen varautunut ja aikamoinen fakiiri olisi saanut olla anastaaksen lompakkoni tai puhelimeni.

Puhelin on matkalla välttämätön, mutta sen kanssa kannattaa olla huolellinen.
Kuva: Tumisu Pixabaystä.

Yöllinen kolaus lattialle ja jalka kipsiin

Yksi reissaaja koki yöllä äkillisen herätyksen pudottuaan leveästä sängystä lattialle. Hän ei voi itsekään ymmärtää, kuinka niin kävi; oliko sängynreuna jotenkin petollisen luisuva vai uni levotonta, kuka tietää. Suurempaa vahinkoa ei kuitenkaan tullut, mitä nyt ylpeys sai kolauksen.

Isomman vamman sai kokea nuori nainen, joka kävellessään kaatui ja loukkasi jalkansa. Hänet toimitettiin hoidettavaksi ja hän palasi konferenssipaikalle pyörätuolissa jalka kipsissä. Kotimatkaan yli Atlantin tuli lisää vaikeusasteita.

Muista neljä ämmää (4M)

Tässä on nyt tullut mainittua vain muutamia esimerkkejä haasteellisista tilanteista matkoilla. Parhaillaan on menossa maastopaloja Rodoksella ja muilla Kreikan saarilla sekä muualla Välimeren maissa. Luonnonkatastrofit, onnettomuudet, terrorismi, sairaudet…kaikenlaista voi tulla reissussa vastaan.

Matkalle ei tietenkään ole kiva lähteä pelosta jäykkänä kaikenlaisia piruja seinälle maalaten, mutta viisas varautuu.

Ulkoministeriön sivuilta saa hyödyllistä tietoa, jonka voi tiivistää merkintään neljä ämmää, 4M: matkustustiedotteet, matkustusilmoitus, matkavakuutus ja matkustusasiakirjat.

Näihin asioihin kannattaa tutustua ulkoministeriön sivuilla ennen kuin lähtee seuraavan kerran reissuun. Lisäksi voi kerrata muita ohjeita ja vinkkejä turvalliseen matkustamiseen.

Minulle sattui kaksi tässä postauksessa kerrottua vahinkoa. Arvaatkohan, mitkä?

Lue myös:

Kuljeskelua Kalamatassa

Askeleita Ateenassa

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Epäonnea matkalla

  1. Jaa a, olisko sitten vihkisormus unohtunut ja kenties reppu? Kaikkia matkalla tosiaan sattuu. Onhan sitä itsellänikin esimerkiksi hukkunut kännykkä, hajonnut kännykkä (jäänyt auton alle) ja olen myös loukannut itseni niin, että matka lennolle kulki pyörätuolissa… Kaikesta on kuitenkin selvitty!

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.