Kaupunki, Kulttuuri, Matkakohde, Teemavuosi

Onnea, Oulu!

Kansainvälinen raati valitsi Oulun vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Oulun kilpakumppaneita olivat Tampere ja Savonlinna.

Pääteema kulttuuri-ilmastonmuutos

Oulun pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos. Se tarkoittaa erilaisten, jopa yllättävien, asioiden yhdistämistä ja kohtaamista. Kulttuurin ja taiteen keinoin tuodaan ihmisiä yhteen ja parannetaan vuorovaikutusta. Teknologiaa, taidetta ja luontoa yhdistetään ennennäkemättömällä tavalla.

Oulu2026-kulttuuriohjelman vision keskiössä ovat adjektiivit innostava, kestävä ja eurooppalainen. Visio vie kohti kulttuuri-ilmastonmuutosta. Ohjelmassa korostuvat sosiaalinen, kulttuurinen, taloudellinen ja ekologinen kestävyys.

Kulttuuri-ilmastonmuutoksen tarina kerrotaan ohjelmassa kolmen teeman kautta: Villisti kaupunki, Vastakohtien voima ja Rohkeasti reunalla. Jokaisen teeman käynnistää laaja kansainvälinen avausohjelma.

– Pohjoisen kulttuurissa on paljon näytettävää Euroopalle. Tulemme näkemään maailmanluokan kulttuuria keskellä villiä luontoa. Lumi, jää, avannot, saunat, valo ja pimeys sekä neljä vuodenaikaa ovat kulttuuriohjelman näyttämöitä, iloitsee ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Laaja yhteistyö

Oulu2026-kulttuuriohjelmassa näkyy laaja pohjoispohjalainen yhteistyö. Lisäksi asukkaat otetaan mukaan toteutuksiin. Erilaisia projekteja tulee olemaan noin 500. Osa projekteista aloittaa toimintansa jo ensi vuonna ja jatkaa toimintaansa useamman vuoden.

Hankkeessa ovat Oulun lisäksi mukana Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kajaani, Kalajoki, Kemi, Kempele, Kuhmo, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulainen, Paltamo, Pielavesi, Pudasjärvi, Pyhäntä, Raahe, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Sotkamo, Suomussalmi, Taivalkoski, Tornio, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska.

Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.

Suomen aikaisemmat kulttuuripääkaupungit ovat olleet Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.

Tänä vuonna kulttuuripääkaupunkeja on peräti kolme: 2021: Timișoara (Romania), Elefsina (Kreikka) ja Novi Sad (Serbia).

Oulu valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Tunnelmia julkistustilaisuudesta 2.6.2021 Oulun kaupungin pääkirjastolta. Kuva: Sanna Krook/Oulun kaupunki.
Oulu valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Tunnelmia julkistustilaisuudesta 2.6.2021 Oulun kaupungin pääkirjastolta. Kuva: Sanna Krook/Oulun kaupunki.
Normaali

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.