Kaupunki, Tapahtuma

Kymmenen kivaa tapahtumaa Turussa marras-joulukuussa

Joulukausi Suomen Turussa alkaa marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Kaupunki on täynnä joulutunnelmaa ja -tekemistä, vaikka osa perinteisistä tapahtumista jää järjestämättä tai ne toteutetaan eri tavalla kuin ennen. Tässä listassa on myös muutamia kulttuurimenoja.

Myyttinen matka -valokuvanäyttely 4.4.2021 asti

Biologisessa museossa esillä oleva valokuvataiteilija ja kirjailija Heikki Willamon luola- ja kalliotaiteesta inspiroitunut Myyttinen matka -näyttely kertoo vuosituhansia vanhoista siteistä ihmisten ja eläinten välillä.

Näyttelystä kerrotaan:
”Muinaisissa kulttuureissa eläimet olivat tärkeitä ravinnon ja raaka-aineiden lähteitä, mutta niillä oli myös syvällisempi merkitys. Niiden kautta ihmiset hahmottivat omaa paikkaansa elonkehässä ja hakivat yhteyttä maailmankaikkeuteen. Eläimillä ja niiden kuvilla oli tärkeä rooli yhteydenpidossa henkimaailmaan.

Näyttelyssä esillä olevat valokuvat hirvistä ovat peräisin Heikki Willamon kotiseuduilta Länsi-Uudeltamaalta, karhut on kuvattu Kuhmossa. Alun perin tarkoitus oli ikuistaa kalliotaidetta.Lopulta syntyi kuva, joka näytti kalliotaiteelta. Kiteytyi ajatus siitä, että kalliotaiteessa kuvattujen eläimien on täytynyt olla tärkeitä ihmiselle.

Erityisiä mielenkiinnon kohteita ovat juuri nyt työn alla oleva eteläsuomalainen metsäluonto, vanhat myytit ja kalliotaide. Työssään hän pohtii paljon ihmisen ja eläimen kohtaamista, sekä eläimen paikkaa maailmassa nyt ja menneinä aikoina.” Katso Myyttinen matka -kuvia.

Time of My Life Aurinkobaletissa 12.–27.11.2020

Time of My Life on aikamatka 1980-luvun tanssilattialle, joka kiehtovasti tempaa katsojat mukaansa kuuman tanssin pyörteisiin. Teos yhdistää aikakauden energisen musiikin, liikkeen ja visuaalisuuden. Moonwalkin ja Miami Vicen lisäksi teos tuo esiin 1980-luvun ilmiöitä, maailman tapahtumia sekä ajan ja paikan ylittävää rakkauden kaipuuta. Teoksessa menneisyys ja nykyaika käyvät vuoropuhelua.

Katso esityksen traileri.

Esityksen on ohjannut Sanna Silvennoinen. Paikkana on Manilla, Itäinen Rantakatu 64, Turku. Kesto noin 1 h 40 min. (sisältää väliajan).

1980-luvun estetiikkaa ja musiikkia. Nostalgiaa.

Turun Kamerat – Ajankuvassa 90 vuotta

Turun Kameroiden juhlavuosi huipentuu Turun Pääkirjastossa näyttelyyn. Esillä on nykyisiltä jäseniltä kaikkiaan 90 kehystettyä valokuvaa 90-vuotisen toiminnan kunniaksi.

Vuoden 2020 kerhoiltojen kuukausikilpailuissa menestyneet kuvat ovat digitaalisina esillä isolla näytöllä uudisosan aulassa sekä ulkoprojisointina.

Samalla Turun Kamerat kunnioittaa pitkäaikaisen jäsenensä, edesmenneen ministeri Pertti Paasion muistoa. Esille tieto-osastolla uudisosan toisessa kerroksessa on kymmenen kehystettyä kuvaa hänen suuresta kuvakokoelmastaan.

Pertti Paasio oli innokas valokuvaaja.

Hundarnas historiepjäs/ Koirien näytelmä historiasta

Kuva: Åbo Svenska Teater.

Åbo Svenska Teaterin koko perheen ystävyysseikkailu Hundarnas historiepjäs (suom. Koirien näytelmä historiasta) on komediallinen ja myötätuntoinen retki 1500–1800-luvuilla ja nykypäivässä. Mauri Kunnaksen kuvakirjan Koiramäen Suomen historia innoittamassa esityksessä Suomi on paikka, jossa elää monia ääniä ja tunteita. Näyttämöllä seikkailee ilahduttava henkilökavalkadi näytelmään sävelletyn musiikin siivittämänä.

Eri aikakaudet herättävät uteliaisuuden. Miten haarukka tuli Suomeen? Millainen oli Aurajoki 1500-luvulla? Entä kuinka ystävystytään?

Ikäsuositus on 6–790 vuotta. Esitys on kaksikielinen ja se tekstitetään myös suomeksi ja ruotsiksi. Teksti ja ohjaus Anne Nimell.

Paratiisin Joulukahvila & Puoti avoinna 27.–29.11. ja 4.–6.12.

Paratiisin Joulukahvila & Puoti Villa Bella Vistassa avaa ovensa ja toivottaa lämpimästi tervetuloa nauttimaan jouluisesta tunnelmasta. Kahvila on avoinna klo 11–18 perjantaista sunnuntaihin 27.–29.11. ja 4.–6.12.

Kahvila löytyy Ruissalosta osoitteesta Iso-Pukintie 39.

Joulukahvila Paratiisi, Ruissalo.

Joulukauden avaus 28.11.

Ydinkeskustayhdistyksen Satumainen joulunavaus 28.11. ja joulun valojen sytyttäminen joka puolelle kaupunkia. Tuomiokirkon kuusen lamputkin saavat valonsa. Luostarinmäelläkin on jouluista ja pääkirjastossa virittäydytään joulun tunnelmaan.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat 28.11.–20.12.

Perinteiset Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat ovat avoinna neljänä viikonloppuna ennen joulua 28.11.–20.12. Markkinoille pääsee lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11−17. Ohjelmassa on käsitöiden ja jouluherkkujen myynnin lisäksi musiikkia ja muita esityksiä.

Historian jännät naiset 2.12.

Maria Pettersson on kirjoittanut kirjan Historian jännät naiset, joista hän myös puhuu Turun pääkirjaston Studiossa, Linnankatu 2 keskiviikkona 2.12. klo 16.

Maria Petterssonin luento tutustuttaa voimanaisiin – merirosvoihin, meedioihin, varkaisiin ja vakoojaprinsessoihin – jotka ovat jääneet suurmieshistorian varjoon. Heidän elämäntarinansa saavat lukijan haukkomaan henkeä ja kysymään: miksi en ole kuullut heistä aiemmin?

Tilaisuuteen otetaan yleisöä voimassa olevien rajoitusten mukaisesti ja se striimataan Facebookissa. Tapahtuma on maksuton.

Katetut joulupöydät -näyttely ja Jouluilta hämärtyy -opastukset Apteekkimuseossa

Katetut joulupöydät -näyttely kertoo 1700- ja 1800-luvun vaihteen joulun vietosta säätyläisperheessä tohtori Pippingin aikana. Jouluherkut on katettuina saliin ja kamareihin. Opastuksia suomeksi 5.12, 12.12, 19.12. ja 26.12. klo 13, ruotsiksi 13.12. klo 14.

Jouluilta hämärtyy -opastukset 5.12., 12.12., 19.12. ja 26.12. klo 16.30.

Katso lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet museon sivuilta.

Joulurauhan julistus 24.12.

Protokollapäällikkö Mika Akkanen julistaa joulurauhan vuonna 2019. (Kuva otettu televisiolähetyksestä.)

Joulurauha on julistettu Suomen Turusta jo 1300-luvulta asti. Perinne ei pääse katkeamaan tänäkään jouluaattona. Protokollapäällikkö Mika Akkanen nousee Brinkkalan talon parvekkeelle, mutta turvallisuussyistä joulurauhanjulistus luetaan poikkeuksellisesti ilman yleisöä.

Julistus on seurattavissa perinteiseen tapaan suorana lähetyksenä Yleisradion kanavilla.

Lisää tapahtumia löytyy Turun tapahtumakalenterista ja Kiss My Turku -sivustolta.

Normaali

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.