Kaupunki, Matkakohde, Tapahtuma

Kymmenen kivaa tapahtumaa Turun päivänä 20.9.

S/S Bore toimii nykyisin muun muassa hostellina.

Syyskuun kolmantena sunnuntaina järjestettävä Turun päivä tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa ympäri kaupunkia. Turun omaa päivää vietetään jälleen sunnuntaina 20.9.

Turun päivällä on jo pitkä historia: sitä on vietetty vuodesta 1961 lähtien monipuolisella ohjelmalla. Perinnettä on myös ilotulitus Samppalinnanmäellä klo 21.00.

Turun nimikkopäivän ohjelmassa on mukana musiikkia, tanssia, urheilua sekä virtuaalisia sisältöjä. Päivän aikana moniin museoihin on vapaa pääsy, ja useat tahot järjestävät avoimia ovia ja ohjelmaa. Päivällä on muun muassa markkinahumua kävelykadulla ja kaupungintalon avoimet ovet.

Tapahtumien takana ovat Turun kaupungin lisäksi paikalliset yhdistykset, yritykset ja seurat.

Poimin Turun päivän runsaasta tarjonnasta kymmenen kivaa tärppiä.

Turun päivänä eri kohteiden välillä voi liikkua Fölillä, Fölin vesibussilla, Funikulaarilla, kaupunkilautta Förillä, Pikkuförillä ja kaupunkipyörillä, Fölläreillä.

Höyryjuna Ukko-Pekka Turun seudulla

Klo 9.00–14.30

Suomen suurin höyryveturi Ukko-Pekka vanhoine vaunuineen kuljettaa matkustajia Turun seudulla viikonloppuna 19.–20.9.2020. Lippuhinnat (saa junasta käteisellä): 10–35 €, lapset 4–16 vuotta -50 %, alle 4-vuotiaat maksutta.

Osoite: Turun päärautatieasema, Ratapihankatu 37.

Avoimet ovet Biologisessa museossa

Klo 9.00–17.00

Turun päivänä vapaa pääsy Biologiseen museoon, jossa nähtävillä 13 luontomaisemaa eläimineen sekä Heikki Willamon Myyttinen matka -valokuvanäyttely.

Osoite: Neitsytpolku 1.

Pyhän Hengen kappelin avoimet ovet

Klo 10.00–14.00

Turun kaupunki kutsuu turkulaiset tutustumaan Pyhän Hengen kappeliin, joka on katoliseksi kappeliksi vihitty ekumeeninen pyhäkkö. Matkailuopas paikalla kertomassa tilan historiasta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Osoite: Casagrandentalon kellari, Linnankatu 3.

Lootuksen sydän, buddhalaisen luostarin avoimet ovet

Klo 10.00–15.00

Lien Tam – Lootuksen sydän -luostari kutsuu kaupunkilaisia vierailemaan ja kokemaan ainutlaatuisia kulttuurielämyksiä historiallisessa ja kauniissa miljöössä. Ohjelma on maksutonta.

10.00 Luostarin ovet avautuvat vierailijoille.

11.00–12.00 Viikoittainen rauhanretriitti, jonka päätteeksi mestari Thich Hanh Bao, luostarin johtava munkki vastaa vieraiden kysymyksiin.

12.00–13.00 Vieraanvarainen vietnamilainen kasvislounas, sisältäen nuudelipaistosta, salaattia, kahvia ja vietnamilaisia leivoksia.

13.00–15.00 Vapaata ohjelmaa.

Osoite: Moisiontie 225.

100-vuotias Turun yliopisto juhlii Turun päivää: Yliopistonmäen arkkitehtuuri- ja taidekierrokset

Klo 12.00–15.00

Opastetun kierroksen aiheena on Yliopistonmäen arkkitehtuuri ja taide. 1950-luvulla suunnitellun Yliopistonmäen kierroksella kuullaan arkkitehti Aarne Ervin ajatuksista, suunnitelmista ja Yliopistonmäen taiteesta. Kullekin kierrokselle pääsee mukaan 22 ennakkoon ilmoittautunutta.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: www.utu.fi/fi/100/Turun-paiva.

Yliopistonmäen ruskaa lokakuussa.

Turun päivänä avoimet ovet Kaupungintalolla

Klo 12.00–15.00

Kävijät pääsevät tutustumaan valtuustosaliin ja talon näyttävään sisääntuloaulaan. Päivän ohjelmaan kuuluu myös Turun yliopiston 100-vuotisjuhlavuoden luento. Sitä voi seurata myös verkossa: http://vod.kepit.tv/turkuyliopisto.html

13.00 Poliittisen historian professori Vesa Vares: Mehän emme Varsinais-Suomessa huuda, mutta voisimme sivistyneesti korottaa ääntämme. Turun kehityspiirteitä yhteiskunnan, politiikan, kulttuurin ja kansainvälisyyden aloilla 1970-luvulta nykypäivään.

13.15 Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Juha Kaskinen: Täältä Turun tulevaisuuteen.

Osoite: Aurakatu 2.

Turun päivänä pääsee tutustumaan valtuustosaliin. Kaupunginjohtaja Minna Arve lienee kuitenkin viettämässä Turun pävää muualla. Kuva: Mikko Kaaresmaa/Turun kaupunki.

Turun päivä Kakolanmäellä

Klo 12.00–18.00

Kakolanmäellä järjestetään mm. tutustumiskierroksia Hotel Kakolan tiloihin ja päästään tutustumaan Kakolanmäen monipuoliseen tarjontaan.

Päivän aikataulut ja aukioloajat

10–17 Leipomo bageri Å

10–18 Kakolan Myymälä

10–18 Kakola Brewing Company

12–18 Hotel Kakolan tutustumiskierrokset

12–18 Ravintola Kakolanruusu.
Huom. Viimeiset varaukset vastaanotetaan klo 16. Tarjolla Sunday Feast ja yksittäisiä annoksia.

Osoite: Kakolanmäki, Graniitinlinnankatu 2.

Funikulaari – Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi – tarjoaa esteettömän kulun Kakolanmäelle. Se kulkee Linnankadun ja Graniittilinnankadun väliä osoitteessa Linnankatu 55b. Radan pituus on 130 metriä ja korkeuseroa ala- ja yläaseman välillä on 30 metriä. Matka-aika yhteen suuntaan on noin yksi minuutti. Kuva: Turun kaupunki.

Turku-kimpun julkistustapahtuma

Klo 13.00–13.30

Turkuseura julkistaa Turun päivänä maailmanhistorian ensimmäisen Turku-kimpun. Kukkakimppu on saanut innoituksensa Turun väreistä, fiiliksistä sekä saariston luonnosta. Turun oma kukkakimppu julkistetaan Vanhalla Suurtorilla, Turkuseuran ikkunoiden alla.

Osoite: Vanha Suurtori 3.

Romanttinen iltapäivä Laulun ystävien seurassa

Klo 13.30–14.30

Laulun Ystävien kvartetti Vega Ensemble esiintyy Turun päivänä Aboa Vetus & Ars Nova -museon sisäpihalla. Iltapäivän ohjelmistossa serenadeja ja romanttisia melodioita, jotka sopivat alkusyksyn tunnelmiin. Mikäli sää on huono, siirtyy esiintyminen sisätiloihin.

Osoite: Itäinen Rantakatu 4–6.

Turun päivän ilotulitus – kulissien takaa

18.00–18.30

Turun päivä huipentuu perinteiseen ilotulitukseen Samppalinnanmäeltä klo 21. Tänä vuonna kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan ilotulituksen järjestelyihin ja ampuma-alueeseen Samppalinnanpuiston hiekkakentällä.

Osoite: Samppalinnanmäki, Luostarivuoren kenttä.

Ilotulitukset valaisevat Turun iltataivaan klo 21 alkaen. Kuva: Olli Sulin/Turun kaupunki.

Poikkeustilanteen järjestelyt

Poikkeusaikana noudatetaan tietysti asianmukaisia järjestelyjä. Tarjolla on myös muutamia virtuaalitapahtumia kotisohvilta käsin nautittavaksi. Tapahtumakävijöitä pyydetään saapumaan tapahtumiin vain täysin terveinä ja oireettomina.

Kaikki Turun päivän tapahtumat löytyvät Turkukalenterista aihetunnisteella ”Turun päivä”. Verkosta löytyy myös Turun päivän käsiohjelma (pdf).

Normaali

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.