Matkustaminen, Tapahtuma, Vinkki

Kymmenen kivaa tapahtumaa vuonna 2017

Vuoden 2017 kalenteriin mahtuu monta merkintää.

Vuoden 2017 kalenteriin mahtuu monta merkintää.

Uusi kalenteri on varmaan jo käytössä? Mikäs sen mukavampaa puuhaa kuin suunnitella tulevaa vuotta ja merkitä kalenteriin sopivasti kohokohtia. Tässä muutamia poimintoja oman makuni mukaan.

Lux Helsinki tammikuussa Helsingissä

Lux In // Janne Parviainen: Dhamma // Photo: Eija Väliranta

Lux In // Janne Parviainen: Dhamma // Photo: Eija Väliranta

Lux Helsinki -valofestivaali on jo menossa, mutta vielä sen ehtii nähdä. Festivaali tuo sopivaa vaihtelua talviseen tammikuuhun, jolloin eletään vielä suuri osa päivästä pimeydessä. Helsingin kaupungin järjestämä tapahtuma valaisee ajalla 5.‒9.1.2017 historiallisia arvorakennuksia ja hämäriä sisäpihoja. Viisitoista valoteosta on nähtävillä päivittäin klo 17–22.

Taideteoksia Helsingin keskustaan toteuttavat niin suomalaiset kuin kansainväliset taiteilijat. Lisätietoja teoksista ja taiteilijoista löytyy täältä.

Lux Helsingin uusi reitti kulkee Kauppatorilta Mariankatua pitkin Kruununhakaan, Helsingin yliopiston kortteleissa sijaitsevalle Topelian pihalle ja Kansalliskirjaston sisäpihan kautta takaisin Kauppatorille. Reitin keskipisteenä on Tuomiokirkko, joka valaistaan neljältä sivulta.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Lux Helsinki sopii koko perheelle ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

En osallistu tähän tapahtumaan, mutta Amsterdamin valofestivaalin näkemisen jälkeen uskon, että tarjolla on hieno kokemus.

Matkamessut tammikuussa Helsingissä

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään 19.–22.1.2017 Messukeskuksessa Helsingissä.

Messut ovat avoinna matkailualan ammattilaisille ja medialle .– myös bloggareille – 19.1. ja kuluttajille 20.–22.1.

Matkamessujen partnerimaana on Turkki. Tapahtuman ohjelmassa on ajankohtaisia ilmiöitä, kohdevinkkejä sekä puheenvuoroja alan vaikuttajilta. Matkamessuilla juhlitaan myös satavuotiasta Suomea. Messuilta saattaa löytää hyviä tarjouksia.

Jutun viime vuoden Matkamessuilta voit lukea täältä.

Olen mukana Matkamessuilla.

Olen mukana Matkamessuilla.

Vanhan kirjallisuuden päivät kesä-heinäkuussa Sastamalassa

Kjell Westö kertoi elämänsä tietokirjoista Vanhan kirjallisuuden päivillä vuonna 2016.

Kjell Westö kertoi elämänsä tietokirjoista Vanhan kirjallisuuden päivillä vuonna 2016.

Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään perinteisesti juhannuksen jälkeen 30.6.–1.7.2017 Sastamalassa. Teemana on Itsepäinen Suomi ja sitä kuvataan tapahtuman sivuilla näin: ”Pieni ja sitkeä Suomi on tarvinnut historian kuluessa välillä itsepäisyyttäkin selvitäkseen historian melskeissä. Itsepäisyyttä löytyy niin maan historiasta kuin kirjallisuudestakin. Teemaa tullaan käsittelemään useasta näkökulmasta.”

Paikkana on totuttuun tapaan Sylvään koulu.Tapahtuma on pääsymaksuton ja se kerää vuosittain noin 15 000 kävijää.

Tapahtuman järjestää Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry yhteistyössä Sastamalan kaupungin kanssa. Kirjapäivien näytteilleasettajat ja ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan maalis-huhtikuussa.

Olen osallistunut tapahtumaan useampana vuonna. Siellä kuulee mielenkiintoisia esiintyjiä, tapaa tuttuja, tekee kirjallisia löytojä ja voi nauttia kesäisestä järviluonnosta. Viime kesänä tein  venematkan Kutalan Kasinolle.

Luovat ladyt heinäkuussa Turussa

Luovien ladyjen kesäisellä viikolla voi vaihtaa vapaalle ja nauttia heinäkuisesta luonnosta.

Luovien ladyjen kesäisellä viikolla voi vaihtaa vapaalle ja nauttia heinäkuisesta luonnosta.

Luovat ladyt kokoontuvat ensi kesänä kuudetta kertaa ajalla 3.–9.7.2017 (varmistuu kevään aikana). Paikkana on Turun Seudun Hengitysyhdistyksen kesäkoti Toivonniemi.

Osa osallistujista on Exlibris Aboensis -yhdistyksen jäseniä ja heidän ystäviään, mutta viikko on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille naisille. Tilaa on reilulle tusinalle ladylle.

Viikon  tarkoituksena on, että jokainen voi toteuttaa itseään ja viettää edullisen loman meren rannalla omien toiveiden mukaan.

Ladyilla on mukana ehkä neule- tai virkkaustyö, maalaustarvikkeita ja kamera. Lisäksi nautitaan joutilaisuudesta, auringosta, seurustelusta, grillauksesta, sanomisesta, merestä ja ruotsinlaivojen katselusta. Yhtenä iltana on mahdollisuus käydä kesäteatterissa ja Toivonniemeen saatetaan tilata hieroja tai jalkahoitaja hemmottelemaan ladyjä.

Viime kesän tunnelmia olen kuvannut tässä jutussa.

Ruisrock heinäkuussa Turussa

Ruisrock-festivaali vietetään 7.–9.7.2017 Turussa Ruissalon Kansanpuistossa. Viikonlopun aikana festivaalilla nähdään kymmeniä bändejä, artisteja ja alueohjelmaesiintyjiä.

48. kerran vietettävä Ruisrock on Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali. Viime kesänä Ruisrockin kävijämäärä oli ennätykselliset 100 000 musiikin ystävää.

Ruisrockille ojennettiin Vuoden festivaali -palkinto Industry Awards Gaalassa 2016.

Olen ollut Ruisrockissa ensimmäistä kertaa vuonna 1976 ja muutamia kertoja sen jälkeen. Festivaali on kuitenkin vaikuttanut elämääni useampana viime kesänä, koska se osuu samalle viikolle kuin Luovat ladyt -loma. Ruisrock sulkee muutamia Ruissalon lounaspaikkoja ja rajoittaa liikennettä. Sopuisasti olemme kuitenkin samalle saarelle sopineet.

Tall Ships Races -tapahtuma heinäkuussa Turussa

Suuri purjelaivatapahtuma ja -kilpailu Tall Ships Races nähdään jälleen Turussa 20.–23.7.2017. Se starttaa Ruotsin Halmstadista, josta alukset purjehtivat Kotkaan. Sieltä alukset saapuvat Turkuun, josta niiden matka jatkuu Liettuan Klaipedaan, kilpailun päätesatamaan.

Purjelaivatapahtumassa nähdään muun muassa Omanin kuninkaallisen laivaston ylpeys Shabab Oman II. Se on 85-metrinen alus, jolla on 90-henkinen miehistö. Lisäksi mukana on venäläinen Mir. Alus on 109 metrin pituinen ja se on maailman toiseksi suurin edelleen kulussa oleva purjelaiva.

Turkuun on ilmoittautunut saapuvaksi yhteensä 72 alusta. Näistä suuria A-luokan aluksia on 14. Alusten lukumäärä tulee kasvamaan edelleen talven ja kevään aikana.

Tapahtuma on aikaisempina vuosina kerännyt noin puoli miljoonaa kävijää ympäri maata ja Eurooppaa. Luvassa lienee yksi Suomi 100 -juhlavuoden näyttävimmistä tapahtumista.

Purjelaivatapahtuma tarjoaa silmänruokaa Aurajoessa.

Purjelaivatapahtuma tarjoaa silmänruokaa Aurajoessa.

Kansanperinnetapahtuma Europeade heinäkuussa Turussa

Europeade on Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma. Se saadaan ensimmäistä kertaa Suomeen ja isäntäkaupunkina on Turku. Heinäkuun lopussa 26.–30.7.2017 lähes 5 000 kansanmusiikin ja kansantanssin harrastajaa sekä kymmeniä tuhansia katsojia osallistuu tapahtumaan.

”Europeade on taiteen ja kulttuurin kohtauspaikka, jossa juhlitaan avointa ja monikulttuurista Eurooppaa. Tapahtuman aikana kansallispukuiset musiikki- ja tanssiryhmät kymmenistä eri maista tekevät tunnetuksi osaamistaan. Näytöksiä, konsertteja ja paraateja on luvassa niin esiintymislavoilla kuin kaduilla ja toreillakin.”

Tämäkin tapahtuma on mukana Suomi 100 -ohjelmassa. Europeadessa tähdätään myös Guinnesin ennätystenkirjaan perisuomalaisella tanssilla. Tavoitteena on saada yhden illan aikana enemmän ihmisiä humppaamaan yhtä aikaa kuin koskaan missään aikaisemmin.

Lisätietoja Suomen Europeaden ja taustaorganisaation sivuilta.

Wanhat Talot -tapahtuma elokuussa Loviisassa

Loviisan historiallisissa, yli satavuotiaissa taloissa sijaitsevat yksityiset kodit avaavat ovensa ja puutarhansa jälleen elokuun viimeisenä viikonloppuna 26.–27.8.2017 Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa.

Paikalliset asukkaat pitävät myös lukuisia kirpputoreja ja pop up -kahviloita ja samana viikonloppuna kaupungissa on paljon erilaisia tapahtumia, muun muassa tori, kirpputoreja sekä antiikki- ja käsityöläismarkkinat.

Olin tapahtumassa mukana viime vuonna ensimmäistä kertaa ja tyytyväinen näkemääni ja kokemaani. Aikaa kannattaa varata reilusti, jos haluaa tutustua useampaan kohteeseen ja nauttia myös oheistapahtumista.

Hanko Fotofestival syyskuussa Hangossa

Hanko Fotofestival järjestetään taas syyskuussa 2017. Tilaisuuden ajankohtaa en vielä löytänyt, mutta se lienee kuukauden ensimäisenä lauantaina.

Hanko Fotofestival on jo perinteinen, kansallisesti jo merkittäväksi kasvanut tapahtuma, jossa kuvaajat, kameravalmistajat ja asiantuntijat kohtaavat. Osana festivaalia on ollut myös Fotodinner, jonne osallistujat esiintyjistä yleisöön kokoontuvat yhteiselle illalliselle.

Tapahtuman ja siihen liittyvän valokuvauskilpailun järjestää Hanko Foto Festival r.y.

Jutun vuoden 2015 tapahtumasta voi lukea täältä.

Vuoden Luontokuva -gaala lokakuussa Helsingissä

Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n 37. Vuoden Luontokuva -kilpailu välittää katsojille tuoreita näköaloja suomalaiseen luontoon. Kyseessä Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu. Vuonna 2016 siihen osallistui 904 kuvaajaa noin 13 009 kuvalla.

Näistä kilpailun tuomarit Tarmo Auvinen, Jussi Leppänen, Timo Nieminen ja Matti Pukki valitsivat finaaliin 270 kuvaa yhteensä 161 kuvaajalta. Vuoden Luontokuvaksi valittiin Juha-Pekka Paanasen Kiiruna maailman laidalla.

Vuoden Luontokuva 2017 -kilpailuun voi osallistua 31.1.2017 asti. Kilpailun tulokset julkistetaan Vuoden Luontokuva -gaalassa lokakuussa 2017. Paikkana lienee tänä vuonna Helsinki. Gaalassa nähtävä kuvien kokonaisuus kertoo luontomme moni-ilmeisyydestä. Tilaisuudessa nähdään varmaan entiseen tapaan myös kansainvälisesti tunnettujen valokuvaajien esityksiä.

Lempitapahtumasi?

Löysitkö näistä tapahtumista jonkun kalenterimerkinän arvoisen? Entä mitkä ovat sinun lempitapahtumiasi? Kerro vinkkisi.

Normaali

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.