Kirja, Matkustaminen

Onnellisten ukkojen käsikirjan vinkkejä matkailuun

onnellisten_ukkojen_kasikirja97173Ruotsalainen Dag Sebastian Ahlander on eläkkeelle siirtynyt diplomaatti ja lastenkirjailija, joka on kirjoittanut myös Onnellisten ukkojen käsikirjan. Oppaassaan hän tarjoaa 109 keinoa elämän huippuhetkien saavuttamiseksi. Ahlanderin mukaan elämä on parasta alle 12- ja yli 65-vuotiaana.

Kirja on suunnattu eläkkeelle jääneille, mutta monet sen neuvot sopivat kyllä nuoremmillekin. Tässä Ahlanderin kirjansa alkuluvussa esittämä loppupäätelmä:
”Elä uutta elämää. Täytä omat odotuksesi, älä muiden odotuksia. Katso aina eteenpäin, silloin kehityt koko ajan. Tietä ei ole olemassa ennen kuin olemme sen kulkeneet.”

Ahlander ei ole enää niinkään kiinnostunut matkustamisesta, koska hän on uransa aikana asunut monessa ulkomaisessa kaupungissa: Washingtonissa, Nancyssä, Moskovassa, Nairobissa, Genevessä, Pietarissa ja New Yorkissa. Hän haluaa nyt ennen kaikkea kirjoittaa nuorille suunnattuja historiaan liittyviä kirjoja. Matkakohteeksi hän valitsee paikan, johon hänen on hyvä tutustua saadakseen taustatietoja.

”Tämä tarkoittaa sitä, että saatan kierrellä tuntikausia Roomassa ja eläytyä siihen tunnelmaan, minkä vallassa senaattorit kulkivat Forum Marinumin halki aloittaakseen väittelynsä kuuriassa. Silloin minusta on jännittävää nähdä, kuinka tapahtumat alkavat kytkeytyä toisiinsa. Silloin saan omat ahaa-elämykseni.”

Kuukausikortin avulla kotikaupunki tutuksi

Ahlander suosii lähimatkailua. Hän neuvoo ostamaan kuukausikortin, jolloin voi ajella busseilla, paikallisjunilla ja metroilla mielin määrin.

”Me matkaamme usein junalla meille tuntemattomalle asemalle ja palaamme sitten kotiin kävellen. Silloin saamme nähdä jotakin uutta ja vältymme kiertelemästä tuttuja kortteleita ja katselemasta aina vanhoja taloja…Kun olemme kyllästyneet juniin, meillä on valittavana vaikka kuinka monta bussia, sillä meidän kaupungissamme on lukuisia kaupunginosia.” – –”Tämä on melkein kuin käyttäisi diplomaattipassia!”

Ahlander neuvoo myös ryhtymään turistiksi omassa kaupungissa. Hänellä on ystävänsä kanssa hanke, jonka tarkoituksena on tutustua Tukholman kaikkiin kaupunginosiin lähiöt mukaan lukien. He lähtevät matkaan aikaisin aamulla opaskirjat mukanaan ja juovat aamukahvit paikallisessa konditoriassa. Sitten matka voi jatkua keskustan erilaisiin liiketiloihin.

”Sitten on tullut aika nauttia smoolantilaista sianmakkaraa jossain perinteisessa grillibaarissa, minkä jälkeen jatkamme kulkuamme ja lepuutamme jalkojamme lueskellen sanoma- ja aikakauslehtiä jossakin sivukirjastossa. Päivän ohjelmamme päättyy leivoskahveihin jossakin konditoriassa, ennen kuin kumpikin meistä lähtee kotiin.

Kun työnnän avaimen ovemme lukkoon, minusta tuntuu, kuin olisin ollut poissa monta päivää kestävällä ulkomaanmatkalla.”

Matkanteosta mukavaa

Autoilusta Ahlander neuvoo tekemään elämysmatkailua. Kuuden tunnin kesämökkimatkat Ahlander ajaa kuunnellen äänikirjoja. Tämä saa matkan sujumaan nopeammin ja nautinnollisemmin. Matkan varrella Ahlanderit saattavat myös poiketa tapaamaan vanhoja ystäviään, mikä on omiaan virkistämään suhteita heihin.

”Pysähdymme matkan varrella myös ostamaan paikallisia herkkuja, Kimstadin suolakurkkuja ja Vätternin rapuja. Herkkujen listasta tulee vain entistä pitempi ja matkoistamme entistä hauskempia. Koko päivä kuluu matkaan, mutta mitä se haittaa, kun me olemme vapaita.”

Pysy hyvällä mielellä, nauti huippuhetkistä

Toiseksi viimeisimmässä neuvossaan onnellinen ukko vastaa perustavanlaatuiseen kysymykseen:
” Elämän tarkoitus on, että me elämme elämämme parhaalla tavallamme ja pysymme hyvällä mielellä. – – Elämässä on nousunsa ja laskunsa. Iloitse sen huippuhetkistä, rakkaudesta, lapsista, teltassa heräämisestä aamun koittaessa Afrikan savannin tuhansien eläinten keskellä, Edith Södergranin rannan löytymisestä Karjalasta tai muistikuvasta, siitä, kuinka lampaan tiu´ut helisivät Ithakassa, Odysseuksen saarella.”

Onnellisten ukkojen kirja

 Dag Sebastian Ahlander: Onnellisten ukkojen käsikirja. 109 keinoa elämän huippuhetkien saavuttamiseksi. Gummerus, 2014. Alkuperäisteos: Handbok för glada gubbar. Bonnier Fakta. 2012.

Normaali

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.