Bloggaus, Teemapäivä

Kahdeksan vuotta bloggaamista

Parasta lähteä nyt -blogi viettää 8.2.2023 kahdeksanvuotissyntymäpäiväänsä.

Kuva: Claudio Schwarz/Unsplash.

Tänään on kahdeksan vuotta siitä, kun aloitin Parasta lähteä nyt -blogin – ensimmäinen postaus on päivätty 8.2.2015. On siis syntymäpäivä, joka kului pääosin työn merkeissä.

Kasvua ja laskua

Viime vuosi oli blogin kävijämäärien suhteen lähes samalla tasolla vuonna 2021. Vuodesta 2015 blogin vuosittaiset näyttökerrat ja kävijämäärät kasvoivat, mutta ensimmäinen koronavuosi laski määriä. Luonnollinen selitys lienee siinä, ettei matkailu ollut ihmisten mielissä ja ulottuvilla samalla tavoin kuin aikaisemmin. Ainahan voi suunnitella ja haaveilla, mutta eihän se pidemmän päälle innosta.

Viime vuonna matkustamisen mahdollisuudet koronan suhteen ehkä kasvoivat, mutta tilalle tuli paljon muita epävarmuustekijöitä, jotka taittavat vielä lähtemisen intoa.

Näyttökertoja ja kävijämääriä laski myös postausten väheneminen. Syynä tähänkin oli varmaan korona – enhän itsekään matkustanut ja yleisesti ankeat ajat varmaan vähensivät kirjoittamishalujani.

Viime vuonna postauksia oli selvästi edellisiä vuosia vähemmän oman tilanteeni vuoksi. Isäni kuoli tammikuussa; aikaa ja energiaa meni suremiseen, asioiden järjestämiseen ja leskeksi jääneen äitini auttamiseen.

Näiden kahdeksan vuoden aikana postauksia on kertynyt kaikkiaan 716 tämä mukaan luettuna. Vuositasolla postauksia on siis ollut lähemmäs 100; viime vuonna tosin vain 33.

Kukkatervehdykset saattelivat isäni viimeiselle matkalleen.
Kuva: Jaana Kotamäki.

Old school -meininkiä?

Sanna Wallenius, jonka Walleni.us-blogi täyttää tänä vuonna 10 vuotta, kommentoi Facebook-sivullaan:
– Trendiraporttien mukaan bloggaaminen on jo ihan old school -meininkiä. Tiktokin ja IG:n hassutteluvideot ovat ajaneet nettisivujen ohi.

Ahkerasti somettavalle Sannalle blogi on kuitenkin aina se rakkain lempilapsi. Hänen mukaansa se on foorumi, joka ei ole täysin mielivaltaisten algoritmien ja somejättien armoilla, ja blogin sisältöä hän pystyy hallitsemaan vielä itse.

Noista seikoista voin olla samaa mieltä, kuten myös tästä Sannan kommentista:
– Työmäärällisesti bloggaamisessa ei ole tietenkään mitään järkeä. Kaikki ne tunnit, jotka olen elämästäni heittänyt tähän, olisin voinut käyttää varmasti tuloksellisemmin ja hyödyllisemmin.

Välillä mietin tätä itsekin. Kannattaako? Hyödyttääkö? Mitä välii?

Toisaalta aina uuden postauksen julkaiseminen tuottaa iloa ja aikaansaamisen tunnetta. Yhtenä plussana on sekin, että näin matkoistani jää jonkinlainen jälki, johon on helppo palata vuosienkin jälkeen – toisin kuin katoaviin muistoihin.

Positiivisin tulos bloggaamisesta on se, että se avaa maailmoja – kuten olen aikaisemmin kirjoittanutkin. Olen päässyt mukaan tilanteisiin ja paikkoihin, jotka olisivat olleet ulottumattomillani ilman bloggaamista. Olen myös tutustunut suureen määrään kanssabloggaajia, hengenheimolaisia, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin – erityisesti TBEX-konferenssien ansiosta.

Pysy mukana matkassani

Matkustaminen on elämää, travel is living. Tämän pienen metallisen matkalaukun ostin
Antikvariat Kojanista Taalintehtaalta. Sen valikoimissa on kirjojen lisäksi myös lahjatavaraa, kaikkea pientä kivaa.

Voit seurata blogipostauksia myös Facebookin Parasta lähteä nyt -sivulla (käy tykkäämässä) tai blogit.fi-sivuston kautta (käy seuraamassa kirjautuneena, merkkaa blogi sydämellä). Parasta lähteä nyt -blogi on kyseisen sivuston matkablogilistauksissa sijalla 56, välillä se on yltänyt jopa Top 10 -listalle. Sijoutus vaihtelee viikoittain.

Blogissani on varsinaisen blogisivun lisäksi myös muita sivuja. Mukana matkoilla -sivulla kerron hiukan itsestäni harrastuksia myöten sekä matkustustavoistani; reissaan mielelläni yksin, mutta toisinaan myös ryhmien mukana. Matkat suuntautuvat usein kotimaahan tai Eurooppaan; kaukomatkoilla olen ollut harvoin.

Pysy mukana matkassa -sivu esittelee, kuinka tämä yksipalstainen blogini toimii ja miten voit löytää asioita, jotka monissa blogeissa ovat heti näkyvissä. Sivu kertoo myös, mistä muualta minut voi löytää.

Mukana mediassa -sivu kertoo, kun olen ollut blogiin liittyvissä asioissa lehtien palstoilla, yksi podcast-vierailukin on mainittu. Olen listannut sivulle myös kirjoittamani matkustusaiheiset jutut, pitämäni luennot ja TBEX-konferenssivierailut.

Pysy mukana matkassani vielä yhdeksäntenäkin vuotena. Tiedon blogin tuoreimmasta päivityksestä voi tilata sähköpostiin. Tämä kenttä aukeaa menuvalikosta (musta palkki ylhäällä, vasemmanpuoleinen painike).

Kippis ja kulautus kaikille kahdeksalle!

Kuva: Hans Pixabaystä

Lue myös:

Bloggaaminen avaa maailmoja

Sitä kokemusta en unohda

Mitä matkasta jää mieleen?

Normaali

4 kommenttia artikkeliin ”Kahdeksan vuotta bloggaamista

  1. Hej, lillasyster, kolme päivää nuorempi! Onnitteluni! Bloggaaminen on Old School, olkoon. On olemass myös ihmisiä, jotka tykkäävät lukemisesta. Minä nautin kirjoittamisesta, tykkään lukea ja oppia asioita. Minulla ei ole satoja lukijoita, mutta jotkut nauttivat siitä mitä kirjoitan, ja se riittää minulle. Minusta kirjoittaminen och laatu-aikaa!

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.