Matkakertomus

Luova ladyviikko Toivonniemessä

Toivonniemen laituri vie kuumasta kylmään, saunasta mereen.

Toivonniemen laituri vie kuumasta kylmään, saunasta mereen.

Luovat ladyt kokoontuivat viidettä kertaa Toivonniemeen, Ruissaloon.

Toistakymmentä naista kokoontui jälleen heinäkuun alussa Toivonniemeen, Ruissaloon, Turun Seudun Hengitysyhdistyksen kesäkotiin. Osa naisista on Exlibris Aboensis -yhdistyksen jäseniä ja muut heidän ystäviään.

Kyltit

Tänä vuonna osa aiempina vuosina joukossamme olleista ladyista ei päässyt mukaan, mutta onneksi saimme muutaman uuden osallistujan. Täytimme jälleen kerran Valkoisen ja Punaisen talon huoneet.

Luovuutta ja laiskottelua

Viikon tarkoituksena oli, että jokainen voi toteuttaa itseään ja viettää edullisen loman meren rannalla omien toiveiden mukaan.

Tällä kertaa ladyt olivat varustautuneet hiukan aiempaa kevyemmin varustein; mukana oli ehkä neule- tai virkkaustyö, maalaustarvikkeita ja kamera. Nyt nautittiin enemmän joutilaisuudesta, auringosta ja seurustelusta. Yhtenä päivänä tehtiin aarrekarttoja.

Uusien ladyjen myötä myös harrastuksiin tuli uudistuksia; pääsin muun muassa yhden geokätköilystä kiinnostuneen ladyn matkaan ‒ hän etsi kätköjä toisen ladyn kanssa ja minä valokuvasin maisemia ja vähän etsijöitäkin.

Heinäkuun ensimmäinen viikko oli Ruissalossa kovin tuulinen ja perinteinen Valkoisen talon edustalle koottu iso pöytä ei nyt soveltunutkaan ateriointiin ja askarteluun. Ladyt etsiytyivät aurinkoisempaan ja suojaisampaan paikkaan.

Yhtenä päivänä leiriläisiä ilahdutti hieroja Sara Lunkka palveluillaan. Tv-huone muuntautui hierojan vastaanottotilaksi. Tarjolla oli myös Toivonniemen iltajumppia Minnan Kuusiston johdolla: joogaa, kahvakuulaa ja asahia.

Kuuma sauna ja kylmää merivettä

Toivonniemen puulämmitteinen sauna tarjosi ladyille kuumia löylyjä neljänä iltana.

Toivonniemen puulämmitteinen sauna tarjosi ladyille kuumia löylyjä neljänä iltana.

Kesäinen Ruissalo tarjosi mielenvirkistystä monin tavoin. Luonto oli lähellä ja nautimme täysin siemauksin auringosta, saunomisesta, uimisesta ja retkeilystä Ruissalon vihreällä saarella. Käärmeitä näimme aiempaa vähemmän, vaikka sekä rantakäärmeitä ja kyitäkin on alueella tavattu.

Krottilanlahden joutsenparikin nähtiin jälkikasvuineen. Poikasia oli vielä kuusi, muttaa vääjäämättä niiden määrä vähenee kesän edetessä. Toivonniemeen johtavan hiekkatien varren ”tukkalehmät”, ylämaankarjan edustajat, olivat jälleen tutulla niityllään.

Saunailtoja sisältyi viikkoon neljä Toivonniemen aikataulun mukaan. Pienessä pukuhuoneessa ja kohtalaisen kokoisessa löylyhuoneessa oli aluksi tiivis tunnelma, kun toistakymmentä naista pakkautui sinne.

Hyvin kuitenkin mahduttiin ja alkulöylyjen jälkeen osa naisista oli vuorollaan vilvoittelemassa laiturilla ja uimassa. Vesi oli niin kylmää, että oli pakko hiukan kiljua sinne pulahtaessaan. Mittaria ei vedessä ollut, mutta eräiden ladyjen mutu-arvioiden mukaan se oli noin 17‒18-asteista.

Katselimme ohi ajavia ruotsinlaivoja, Vikingin Gracea ja Tallink Siljan Baltic Princessiä, joiden kulku osui aina saunavuoromme aikaan.

Iltaisin grilliaterioita

Ladyillä oli grillattavana myös kasviksia makkaran lisäksi.

Ladyillä oli grillattavana myös kasviksia makkaran lisäksi.

Iltaisin grillissä paahtuivat niin leivät, makkarat, halloumit, kanat, lihat ja kasvikset.

Muutoin ruokahuolto sujui Valkoisen talon yhteiskeittiössä omin eväin tai Ruissalon ravintoloissa, muun muassa Turun Pursiseuran ravintolassa, Honkapirtissä, Ruissalon kylpylän ravintolassa sekä Wanhan Tammen Kahvilassa Kasvitieteellisessä puutarhassa.

Ladyt kävivät myös Ruissalon upeissa kahviloissa, muun muassa Villa Kuuvassa ja Kahvila Paratiisissa, joka on aivan Toivonniemen naapurissa, entisessä Ulapassa.

Ullanpäivää juhlittiin perinteisellä kahvi- ja mansikkakakkutarjoilulla.  Eräänä iltapäivänä nostettiin kuohuviinilasilliset yhden ladyn uudelle työpaikalle.

Kahvila Paratiisi on avannut ovensa tänä kesänä. Aiemmin Ulappana tunnettu rakennus on ollut Turun kaupungin koulutoimen käytössä.

Kahvila Paratiisi on avannut ovensa tänä kesänä. Aiemmin Ulappana tunnettu rakennus on ollut Turun kaupungin koulutoimen käytössä.

Nunnia ja konnia

Illallinen kaupungilla ja Samppalinnan kesäteatteri kuuluvat jo viikon perinteisiin. Ruokapaikaksi valikoitui tänäkin  vuonna Ravintolalaiva Cindy (osin teatterilipun kääntöpuolelta löytyneen ilmaisen kuohuviinitarjouksen vuoksi).

Kesäteatterissa jännitettiin nunnien ja konnien seikkailuja taivaallisessa musiikkikomediassa. Pääroolissa yökerholaulaja Deloriksena oli Maria Lund. Väliajalla nautittiin virvokkeita omassa nimikkopöydässä.

Osa ladyistä osallistui torstaina 10.7. Exlibris Aboensiksen järjestämään retkeen Billnäsin ja Fiskarsin antiikkipäiville. Se olikin viikon ainut varsinainen sadepäivä, joka hiukan latisti tunnelmaa ja löytöjen tekemistä vanhaa tavaraa notkuvien pöytien äärellä, joista osa oli ulkona.

Billnäsissä oli tarjolla monenmoista kippoa ja kuppia.

Billnäsissä oli tarjolla monenmoista kippoa ja kuppia.

Rokkia, tangoa ja jalkapalloa

Luovat ladyt -viikko osuu jälleen Ruisrockin kanssa samaan viikkoon. No, ei meidän elämäämme häirinnyt pahemmin se, että saaren toisessa päässä oli 100 000 ihmistä kolmen päivän aikana. Tosin liikennöinti Kansanpuiston ohi oli tuttuuun tapaan tarkkailussa ja osa ruokapaikoista oli suljettuna.

Musiikkia ei niemennokkaan kuulunut ollenkaan. Osa ladyista odottelee sitä kesää, jolloin pääsee 70-vuotiaana ilmaiseksi VIP-asiakkaana rockfestareille. Nyt tyydyimme katsomaan jalkapallon EM-kisoja ja Tangomarkkinoiden kuningas- ja kuningatarvalintoja.

Moni lady oli vapaaviikkoonsa tyytyväinen. Hyvä seura, ruoka ja juoma sekä pieni puuha luonnon keskellä antoi voimia pitkälle syksyyn.

Nähdään taas ensi heinäkuussa Toivonniemessä.

Iltaruskon värejä Krottilanlahden taivaalla.

Iltaruskon värejä Krottilanlahden taivaalla.

Normaali

3 kommenttia artikkeliin ”Luova ladyviikko Toivonniemessä

  1. Birgit Rauhala-Autio sanoo:

    Päivi, mukava kirjoitus Toivonniemen luovasta viikosta ja hyvät kuvat liitteenä. Olikin kiva saada tietoa, että entisessä, tutussa Ulapassa on avattu kahvila Paratiisi. Sinne täytyy joku päivä mennä herkuttelemaan. En ole myöskään käynyt Villa Kuuvassa, joten siinäkin olisi uusi tutustumiskohde. Toivonniemestä täytyy tietenkin myös varata muutama saunavuoro vielä täksi kesäksi ennen kuin on liian myöhäistä. 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Paluuviite: Kymmenen kivaa tapahtumaa vuonna 2017 | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.