Epidemia, Terveys

Kotoilun kevät

Kuva: Jan Vašek Pixabaystä.

Arkemme ja työmme muuttuu. Kodista tulee keskiömme. Jos aikasi lisääntyy, mitä teet?

Vein matkalaukun kellariin. Ei tule reissuja tälle keväälle, ei edes lyhyitä viikonloppumatkoja. Ei niitä montaa ollutkaan suunnitteilla. Matkabloggaajien konferenssi Sisiliassa oli sellainen, johon olin menossa. Ilman kirottua koronavirusta olisin nyt tutustumassa merellisiin pikkukaupunkeihin Cataniasta Palermoon: muun muassa Trapaniin, Marsalaan ja Mazara del Valloon.

Nyt siirrytään monin paikoin etätyöhön kaikissa niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista. Minullakin on siihen mahdollisuus. Työ on tietokoneella ja monenlaiset sovellukset ja ohjelmat mahdollistavat yhteydenpidon työkavereiden kanssa. Puhelinkin on aika ajoin ihan näppärä viestintäväline. Rauha on osin parempi kuin työpaikalla eikä työmatkaan kulu aikaa. Säästän päivittäin noin tunnin, kun työpaikka on heti valmiina aamutoimien jälkeen.

Lisää aikaa?

Joten nyt kun kaikki on peruutettu ja työkin vaihtuu ainakin osalla meistä etätyöksi, saamme sitä, josta usein on kovin puute: aikaa.

Ajanpuutteestahan monet meistä kärsivät. Arkipäivät ovat ohjelmoituja ja kalenteroituja moneksi viikoksi. Työn lisäksi aikataulussa on omia ja lasten harrastuksia kuljetuksineen, kotitöitä ja arkiaskareita, kulttuuririentoja ja joillakin vielä iäkkäistä vanhemmista huolehtimista.

Nyt monet tapahtumat, messut, seminaarit, juhlat ja monet menot on peruutettu. Sairaaloihin ja vanhusten hoitopaikkoihin ei ole menemistä. Kuntosalien ovet on laitettu kiinni ja urheiluharrastukset keskeytetty. Osalle meille siis vapautuu aikaa ehkä useampi tunti viikossa.

Tilanne toki riippuu siitä, millaista työtä tekee, millainen on perheen tilanne ja elämäntapa muutoinkin. Jokaisen pitää sopeuttaa tilanteensa miten parhaaksi näkee.

Murheellista on sellaisilla yrittäjillä ja taiteesta ja kulttuurista ansionsa saavista, joiden elinkeino edellyttää läsnäolevia asiakkaita.

Tekeminen ei lopu

Kyselin tilannetta Facebookissa. Monilla kavereilla oli jo selviä suunnitelmia lisääntyneelle vapaa-ajalle. Ja ote on optimistinen:
– Kotona ja lähiympäristössä voi tehdä vaikka mitä.

Jotkut menevät vapaaehtoiseen karanteeniin useammaksi viikoksi, osa jatkaa töitä kotoa käsin kuten ennenkin. Jotkut siirtyvät työpaikan suosituksesta tai velvoituksesta etätöihin.

Eläkeläisillä muutos ajankäyttöön ei ole niin suuri. Kotona jatkuvat puuhat entiseen malliin, mutta jos on ollut harrastusryhmiä tai kulttuuririentoja, niin sellaisia ei ole nyt tarjolla vähään aikaan.

Luovat toiminnat jatkuvat omassa seurassa: maalausta, käsitöitä, myös niiden keskeneräisten töiden purkua tai loppuun saattamista, tuolien verhoilua, vuosia suunniteltujen käsitöiden aloittamista, ja teoksen suunnittelua syksyn taidenäyttelyyn.
– Kolme jätesäkillistä lankoja ja kaksi kankaita mahdollistaa intohimoni käsitöiden tekemisen. Sekä lastenlapsille että tyttärentyttären Barbeille ja muille nukeille, suunnittelee yksi isoäiti.

Kuva Andrea Don Pixabaystä.

Hankalinta lienee usein vilkkainta sosiaalisen elämän vaihetta elävillä ja muutoinkin energisillä koululaisilla ja nuorilla. Tv-uutisissa ranskalainen nuori nainen sanoi, ettei voi kuvitellakaan, että viettäisi kuukauden neljän seinän sisällä.

Helsinkiläisen viikon verran altistumisen vuoksi kotona olleen koululaisen äiti totesi:
–Aika tylsää hänellä meinaa jo olla kun ei näe kavereita eikä pääse harrastuksiin.

Siivousta ja järjestämistä

Kuva RitaE Pixabaystä.

Moni suunnittelee siivousta ja erilaisia järjestelytehtäviä. Ja rästejä tuntuu kaikilla riittävän. Joku suunnittelee autotallin, varaston ja kellarin siivoamista.
– Siivous oli itselläkin ensimmäisenä listalla. Kotona on paljon nurkkia raivattavana. Valokuvien läpikäyminen on sit kuitenkin jo äärimmäinen ratkaisu, kertoo yksi FB-kaveri.

Ja suorastaan hengästyttäviä suunnitelmia ja osin toteutuneita askareitakin riittää:
–Siivouksen olen myös aloittanut ja sitä kyllä riittää. Kiva katsella puhtaista ikkunoista. Myös harvemmin siivottavaa olen ehtinyt tehdä, esimerkiksi keittiön tehopuhdistusta sekä pesutilojen kaakeleiden saumojen puhdistusta. Itseäkin pitää mielestäni hellitellä. Saunassa on kiva laittaa hiusnaamiota ja liottaa jalkoja kylpysuolassa, kertoo toinen FB-kaveri.

– Huh, taitaa tulla kiire, kun listasta puuttuu siivous, ikkunan pesu ja nurkkiin aina kertyvien pinojen raivaus ja mitä niitä tylsiä hommia nyt olikaan, kertoo toinen kaveri, jolla on muitakin hommia ensisijaisesti mielessään.

Jo normaalistikin etätyötä tekevän arki ei sen suhteen muutu.
–Siivoukseen ja lukemiseen ryhdyn sellaisina aikoina, kun työt eivät luista, kertoo yksi vastaajista.

Kotiin voi tulla muitakin etäilijöitä. Osalla on paikalla lukiolaisia, osalla koululaisia karanteenissa. Ruokaa tarvitaan siis lounasaikaankin.

Ruoanlaittoa ja keväthommia

Kuva: Charmaine Paloma Pixabaystä.

Ruokakin on mukana suunnitelmissa muun muassa uusien reseptien kokeilujen muodossa. Nyt on hyvä hetki käyttää myös ruokavarastoja:
– Pakastin on aivan täynnä, siis sitä tyhjentämään. Kauppaa en tarvitse nyt, kun ostin myös kuivahiivaa ja maitojauhetta sekä erilaisia jauhoja ja juureksia. Nyt ehtii entistä enemmän leipoa ja valmistaa ruokia pakkaseen kokeillen uusia reseptejä, kertoo yksi FB-kaveri suunnitelmistaan.

Ajankohtaiset puuhat ovat myös listoilla: viherkasvien huolto, pihatyöt, villavaatteiden pesu, kevätvaatteiden esille ottaminen ja kenkien huolto.

Suosittuja puuhia ovat myös ulkoilu, metsissä samoilu, kuntoilu joogasta kuntopyöräilyyn. Jonkun uimahallitreenit vaihtuvat juoksulenkkeihin. Ylös, ulos ja lenkille! on vanha tuttu ohje, joka myös mainittiin.

Kirjoja, kirjoittamista ja viihdettä

Kuva: FotoRieth Pixabaysta.

Lukeminen, kirjoittaminen, äänikirjojen kuuntelu ja sarjojen seuraaminen on myös listoilla.

– Olen BookBeatin suurkuluttaja muutenkin, nyt ihan hyrisen kevään uutuuksista, kertoo yksi kavereista.
– Voi olla, että jos hurjaksi rupean, teen myös palapelin, heittää eräs vastaaja.

–Valokuvausta vois vihdoin alkaa treenata sillä uusvanhalla kameralla, lisää toinen.

Mukana on myös suunnitelmia lukea omia vanhoja päiväkirjoja.

Ja mitä kaikkea onkaan tarjolla verkossa. Hyvänä vinkkinä tuli meno virtuaalikäynneille maailman museoihin.

Minä aion siivota ja järjestellä, blogata, opiskella ja suunnitella remonttia. Muutama lukematon kirjakin on hyllyssä – lehdistä puhumattakaan. Kun uimahalli ei ole käytössä, olisikohan aika ottaa käyttöön myös pölyttynyt kuntopyörä?

Fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö  tiivisti tilannetta seuraavasti: ”Kun meille sanotaan, että ottakaa fyysistä etäisyyttä, niin otetaan myös henkistä läheisyyttä. Nyt tarvitaan sellaista ajattelua, että minä en ole tässä yksin vaan me olemme joukolla. Toinen toistaan tukemassa.” (A-Talk, Yle, 12.3.2020)

Ja vaikka tapaaminen kasvokkain ei olisi mahdollinen, niin yhteyttä voi pitää lukemattomilla keinoilla, joita meillä on nyt käytössämme.

–Kaiken tällaisen puuhastelun aarteita ovat kuitenkin yhteydenpito läheisiin ja ystäviin. FaceTime, Facebook ja WhatsApp ovat hyviä niihin, kertoo yksi FB-vastaajista.

Suosittelen myös puhumista puhelimessa – se tuntuu olevan jotenkin aliarvostettua. Ehkä peräti kirjeenkirjoittaminen voisi olla viihdykkeenä ja sillä voisi ilahduttaa myös vastaanottajaa.

Tässä myös linkki Helsingin Sanomien juttuun, jossa lukijat antavat 60 vinkkiä tylsyyden selättämiseksi erityisesti perheellisille.

Eräs FB-kavereista tuumasi myös, ”että jos ei tilanne ois aika traaginen monella tapaa, niin tämä kyllä voi tehdä myös hyvää.” Maailma muttuu nyt monessa suhteessa, mutta kukaan ei tiedä vielä mihin suuntaan.

Mitä sinä aiot tehdä mahdollisesti vapautuvalla ajalla?

Kuva: FotoRieth Pixabaysta.

Millaista on elämä korona hiljentämässä Roomassa?

Roomassa asuvan Helin kokemuksista koronaviruksen rajoittamasta elämästä voit lukea hänen blogistaan Näkymiä vihreältä kukkulalta –Makeaa elämää Roomassa ja matkoja muualle maailmaan. Postauksen otsikko: Millaista on elämä koronan hiljentämässä Roomassa? Kertomus siitä, kuinka nopeasti kaikki tapahtui.

 

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.