Turun Taiteiden yö täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden tapahtumapäivä on torstai 15.8.2019. Ja huh, kyllä löytyy ohjelmaa jokaiselle.

Kulttuuria ja taidetta löytyy Turusta kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 jälkeenkin. Runsasta tarjontaa laidasta laitaan Taiteiden yönä 15.8. – ja itse asiassa koko päivän ajan.
Elokuussa 1990 ensi kertaa järjestetty Turun Taiteiden yö levittäytyi jokirantaan, keskustakortteleihin ja muun muassa vasta rakennettuun Hansakortteliin. Tapahtuma saavutti heti suuren yleisön suosion.
Minulla ei ole muistikuvaa sitä, olenko ollut mukana jo ensimmäisellä kerralla. Joka vuosi en ole osallistunut, aina silloin tällöin fiilisten mukaan. Minulla on jonkinlainen viha-rakkaussuhde suuriin tapahtumiin ja väenpaljouteen, joka yleensä on väistämätöntä tällaisissa tilaisuuksista. Toisaalta tungos ja ahtaus ahdistaa, toisaalta on mukava tavata tuttuja ykskaks siellä ja täällä ja vaihtaa kuulumisia oikein kasvokkain.
Runsas tarjonta inspiroi suunnitteluun
Facebook on kiitettävästi tarjoillut eri toimijoiden tapahtumia. Nyt täytyy miettiä, millaisen strategian valitsisi. Joskus olen vain kuljeksinut vailla suurempia suunnitelmia ja katsonut, mitä vastaan tulee. Toisinaan olen valinnut etukäteissuunnittelun. Luulenpa, että nyt tarvitaan jälkimmäinen vaihtoehto.
Valinnanvaraa on paljon ja kiinnostavia esityksiä alkaa samoihin aikoihin, joten täytyy vain valita ne itselle tärkeimmät. Tapahtuman verkkosivuilla on hyvin listattu ohjelmat alkamisajan mukaan. Tässä muutamia poimintoja, mutta kannattaa tutustua koko tarjontaan.
Taiteiden yö alkaa jo aamulla
Yllättävää kyllä, Taiteiden yö alkaa jo aamulla. Ensimmäinen tapahtuma on kello 8.30, jolloin pääsee katselemaan graffitimaalausta/ näytösmaalausta Köysitehdasgallerian vieressä Veistämönaukiolla. Maalaajina ovat Sami Korvenrinne ja Samuli Metsänranta. He taiteilevat klo 16.30 saakka.
Hansakortteli haluaa pitää perinteestä kiinni Taiteiden yön järjestäjänä. Kauppakeskus on auki klo 9–22. Ohjelmassa on tuttuun tapaan mielenkiintoisia kirjailijavieraita Akateemisessa ja Suomalaisessa kirjakaupassa. Åbo Svenska Teaterissa on avoimet ovet ja harjoitukset syksyn uutuusnäytelmään Kalevalaan ja Turun Filharmonisen orkesterin kvartetti esiintyy illan aikana kahteen otteeseen Thaliatorilla.
Myynnissä poistokirjoja ja äänitteitä
Musiikinystävät voivat jo aamusta suunnata Vähätorille, jossa järjestetään klo 10.00–22.00 Urbaani levytori. Se on perinteinen levynmyyntitapahtuma, joka tuo tarjolle uusia ja käytettyjä äänitteitä sekä bändipaitoja ja musakirjallisuutta useamman levykauppiaan voimin.
Poistokirjamarkkinat puolestaan järjestetään Pääkirjaston kirjastopihalla, Linnankatu 2, klo 16.00–18.00. Sieltä voi etsiä luettavaa. Musiikinystävä voi tehdä täälläkin löytöjä, sillä taustamusiikkina soivat kirjaston kokoelmista poistetut levyt, joita voi myös ostaa.
Augustin markkinat – Augustiöö käsitöölaat
Augustin markkinoilla on tarjolla virolaista käsityötä, designtuotteita ja taidetta klo 14.00–21.00. Paikkana on Läntinen Rantakatu, Kristiinankadun ja Teatterisillan väli. Markkinoille ehkä kannattaa mennä, sillä ”Augustin yö on yllätyksiä täynnä! Suvi kestab veel!”

Nämä käsityöt ovat Viljandi Käsitöökodasta. Liekö viljandilaisia tulossa myymään tuotteitaan Taiteiden yöhön.
Teatteri Janon Hygge-hetki
Mielenkiintoiselta vaikuttaa myös Teatteri Janon kesäteatteriesitys Hygge-hetki. Se on ”moniaistillinen, lempeän osallistava ja viihdyttävä koko perheen esitys. Hygge on norjan- ja tanskankielinen sana, jolla viitataan mukavuuden ja kodikkuuden tunteeseen.”
Teatterin mukaan ”Vaunuvajan hämärässä vietettävä Hygge-hetki antaa luvan pysähtyä, nauttia ja olla lempeä itselleen: laitetaan yhdessä villasukat jalkaan ja haistellaan kuusenneulasia. Lisäksi kysymme varovasti: onko hyggen saavuttaminen enää mahdollista ajassa, jossa elämme? Ja jos on, niin kenelle? Mitkä asiat sen mahdollistavat? Saako silmiä ummistaa ulkomaailmalta, edes pieneksi hetkeksi?”
Esitykset Apteekkimuseon vanhassa Vaunuvajassa klo 18 ja 20.
Burleskista Beatlesiin
Jos burleski kiinnostaa, niin oikea paikka on Dynamo, Linnakatu 7. Siellä on The pARTy by the River -esitys, ”kaupungin magein burleskikimara”. Esitys alkaa klo 21.00, sisään pääsee jo tuntia ennen.Tämä kiinnostaisi sikäli, kun en ole koskaan ollut missään burleskiesityksessä; ehkä pitäisi mennä ihan vain yleissivistyksen vuoksi?
She’s Leaving Home -yhtye laulaa valikoiman niistä 200 laulusta, joita Beatlesit levyttivät vuosina 1962–1970. Mukana on sekä tunnettuja että vähemmän tunnettuja lauluja. Ne saavat uuden tulkinnan tältä Beatles-tribuuttibändiltä, jonka laulajana on Myyri Ruokolahti, kosketinsoittajana Riddo Ridberg, basistina Anton Elmvik ja rumpalina ja kosketinsoittajana Oliver Tschernij. Konsertti alkaa klo 22 osoitteessa Piispankatu 15, Hus Lindmanin pihalla.
Samaan aikaan toisaalla
Mikaelinkirkosssa esitetään yömusiikkia Bachista Nightwishiin. Kyseessä on konsertti, jossa kuullaan mm. klassista musiikkia, elokuvamusiikkia, musikaalisävelmiä, amerikkalaista gospelia ja – Nightwishia. Esiintyjinä ovat Silvia Koski (sopraano), Katriina Rainio (viulu), Marko Hakanpää (urut), Ville Pere (piano) sekä Aboa Gospel ja Jippu. Kello 21 alkavaan tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järjestäjä on Turun Mikaelinseurakunta.
Pääkirjaston pihalla, Linnankatu 2, voi kuunnella musiikkia yhdeksästä puoleen yöhön, kun Café Siriuksen Tähdet esiintyvät. Illan aloittaa jazzia soittava Limbo klo 21, kreikkalaista buzukimusiikkia soittava Duo Sirtaki esiintyy 21.30 ja tunnettuja rock- ja pop-klassikoita puoliakustisesti soittava The Four Expendables klo 22.00. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Café Siriuksen kanssa.
Taidekaappikävelyltä Taidehalliin
Taiteiden yönä voit myös tehdä keskustan alueella taidekaappikävelyn, ja bongata eri taiteilijoiden kaunistamia sähkökaappeja. Niitä on maalattu kaikkiaan 154 vuodesta 2004 lähtien. Kaikkien ympäristötaideteosten kuvat ja sijainnit löytyvät osoitteesta www.turkuenergia.fi/ymparistotaide.
Vanhalla Suurtorilla sijaitseva Turun Taidehalli muuntautuu mediataiteen taloksi klo 18–24. Juhlasalissa esitetään ajankohtaisia videoteoksia, jotka tutkivat eri näkökulmista mielen ja kehon liikkeitä ja rajoja. PeriLabissa nähdään Timo Takalan dokumentaarinen elokuva Linnunpönttö kolmessa näytöksessä klo 18–21. Gallerioissa on esillä Vilma Pimenoffin ja Kaisu Kosken valokuva- ja videoinstallaatioista koostuvat näyttelyt.
Klo 22 järjestetään taiteilija Suvi Nurmen johdolla yhteislähtö kävelylle kuuntelemaan Nurmen ääniteosta Turun kaupunkitilassa. Lisäksi ohjelmassa on taiteilijahaastatteluita.
Tutustu ohjelmaan ja poimi siitä omat menosi kirjallisuuden, kuvataiteen, musiikin ja näyttämötaiteen alalta sekä ruoan ja juoman parissa tai ruotsinkielisestä ohjelmasta.
Taiteiden yö järjestetään samana iltana ainakin Helsingissä ja Oulussa. Hämeenlinnan Taiteiden yö on 30.8.
Paluuviite: Kymmenen kivaa tapahtumaa Turussa 2020 | Parasta lähteä nyt