Matkakertomus, Matkakohde, Nähtävyys

Päivä Lago Martiánezissa

Teneriffan pohjoisrannalla sijaitsevan Puerto de la Cruzin anti rantalomaan on toisaalta heikko ja toisaalta upea ‒ jos korvaa Atlantin Lago Martiánezin merivesialtailla.

Jos etsii Puerto de la Cruzista kullankeltaisia hiekkaa ja tyyntä merta, pettyy. Rannat ovat mustaa laavahiekkaa ja -kivikkoa ja Atlantti vyöryttää usein vaahtopäisiä aaltoja rantaan. Uimarannoille on vapaa pääsy, mutta aurinkotuoleista veloitetaan pieni maksu.

Auringonotto tietysti onnistuu, mutta uiminen ei välttämättä aina. Uimarannoilla saattaa olla hengenpelastaja, joka valvoo uimareita ja pystyttää liian kovasta merenkäynnistä kertovan punaisen lipun. Ohjeita ja varoituksia on syytä noudattaa.

Yksi Puerto de la Cruzin mustista rannoista. Väri on peräisin laavasta ja vulkaanisista mineraaleista, jotka ovat murskaantuneet hiekaksi.

Nyt ei ole mereen menemistä.

Manrique Cabreran kokonaistaideteos

Uimaan pääsee onneksi Costa Martiánezin/Lago Martiánezin merivesialtaisiin. Syntyjään lanzarotelainen taiteilija Cesar Manrique Cabrera (1919‒1992) suunnitteli meren rannalla olevan kolmen hehtaarin virkistysalueen Puerto de la Cruzin kaupungille. Cabrera on kansainvälisin ja avantgardistisin Kanarian saarilta lähtöisin oleva taiteilija Espanjassa.

Tarinan mukaan Cesar Manrique Cabrera luonnosteli Lago Martiánezin pizzerian lautasliinaan Puerto de la Cruzissa. Virkistysalue avattiin vuonna 1977 kymmenen vuoden valmistelu- ja rakennusvaiheen jälkeen. 40-vuotisjuhlia vietettiin siis viime vuonna.

Taiteilija César Manrique Cabrera on saanut muistomerkin suunnittelemalleen Lago Martiánezin alueelle.

Aurinkoa ja merivettä

Alueella on useita merivesialtaita ranta-alueineen, ravintoloita, veistoksia ja Teneriffalta peräisin olevaa kasvillisuutta sekä tekojärvi, jossa on viisi saarta. Lago Martiánez on César Manrique Cabreran kokonaistaideteos.

Lago Martiánez sijaitsee osoitteessa Avenida Cristóbal Colón ja se on avoinna aamukymmenenestä iltakuuteen talvella ja iltakahdeksaan kesällä. Pääsylipun hinta on 5,50 euroa ja sillä saa myös aurinkotuolin. Varjon voi vuokrata 2,50 euron hintaan.

Alueella toimii maksullinen langaton verkko ‒ jos toimii. Vierailumme aikana se ei ollut käytössä.

Altaiden vesi vaihdetaan muutaman päivän välein ja isoimpien altaiden täyttäminen kestää useita tunteja. Pukuhuone- ja wc-tilat olivat siistit ja tarjolla oli myös narikka, johon saattoi jättää vaatteitaan.

Pyörätuolien käyttäjille on varattu alue, josta on helppo mennä altaaseen. Lapsille on oma alue mataline altaineen.

Paikassa riittää kaikenikäisiä innokkaita auringonottajia, vaikka sää ei niin lämmin olisikaan. Aurinkoa palvotaan estottomasti yläosattomissakin. Sää voi myös vaihdella paljon päivän mittaan pilvisestä aurinkoiseen. Näin ainakin marraskuisen lomaviikkoni aikana tapahtui. Alueelta löytyy mukavasti myös hiukan varjoisempia paikkoja, jos ei välitä suorasta auringonpaahteesta.

Allas lapsille.

Altaiden rannoilta voi valita mieleisensä paikan väljyyden sekä aurinkoisuuden ja varjoisuuden suhteen.

Tekojärvessä on viisi saarta, joista suurimmassa on ravintola.

Rentoon lomailuun

Alueen kioskeista, baareista ja ravintoloista saa ruokaa ja juomaa. Hauskin oli yhden altaan keskellä olevaan pyöreänmuotoiseen saareen rakennettu baari Cocktail-bar El Barco. Sen pesämäisissä tuoleissa saattoi istuskella nauttien Mojitosta, oluesta tai muista baarin antimista.

Lago Martiánezin reuna-alueilta voi ihailla tyrskyävää merta ‒ näky, jota voisin katsella tuntikausia. Kyllä siellä saa päivän jos toisenkin helposti kulumaan: sään mukaisesti auringonottoa, lukemista, uimista, istuskelua baarissa, ruokailua ravintolassa, mereen tuijottamista ja kanssalomailijoiden tarkkailua.

Oivallinen paikka, jos haluaa nauttia rennosta ja helposta päivästä rannalla.

Lämpimän päivän viileä juoma, Mojito, joka mainitaan kirjailija Ernest Hemingwayn lempidrinkkinä.

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Päivä Lago Martiánezissa

  1. Paluuviite: Maailmanmatkaajien jäljillä Orkideapuutarhassa | Parasta lähteä nyt

  2. Paluuviite: Kymmenen suosituinta postausta 2019 | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.