Juomakulttuuri, Matkakertomus

Kun maito muuttuu giniksi – Bertha´s Revenge

Joskus muinoin eräs henkilö muutti veden viiniksi. Nyt olen löytänyt pari tyyppiä, jotka muuttavat maidon giniksi. Sain tuota juomaa maistaakin lokakuussa Killarneyssä, Irlannissa.

Irlantilaiset ovat keksineet, kuinka muuttaa maidosta juustonteon yhteydessä syntyvä hera giniksi.

Erikoisin maistamani irlantilaisjuoma oli Bertha´s Revenge -gini, jonka yhtenä raaka-aineena on hera. Sitä sain maistaa TBEX-konferenssin avajaisiltana Killarneyn raviradalla, jonne oli järjestetty muun ohjelman lisäksi myös paikallisten tuotteiden esittelyä: muun muassa ostereita, oluita, ginejä, suklaata ja juustoja. Ballyvolane House Spirits Company Ltd maistatti erikoislaatuista giniään.

Herasta giniä

Ballyvolanen tilalla Castlelyonsin kylässä toimiva tislaamo on kahden ystävyksen, Justin Greenin ja Antony Jacksonin yritys. Se valmistaa tosiaan viinaa, giniä, herasta, joka on maidosta juuston valmistuksen yhteydessä erottuva neste. Maitogini on irlantilainen keksintö.

Heraan lisätään tarkoitukseen kehitettyä erityishiivaa ja lopputuloksena on useamman tislauskerran jälkeen ginin pohjana käytetty alkoholi. Muina ainesosina on lähdevesi ja monet yrtit, kuten katajanmarja, korianteri, lakritsi, kardemumma, tuoksumatara, karhunputki, pomeranssi ja appelsiini. Yrttejä ja mausteita on kaikkiaan viitisentoista.

Ginin nimi Bertha´s Revenge viittaa Guinnesin ennätysten kirjaankin päätyneeseen Big Bertha -lehmään, jota pidettiin maailman vanhimpana lajinsa edustajana. Se ehti vielä viettää 48-vuotispäiviään mediahuomion ja kyläläisten juhlinnan siivittämänä. Bertha sai myös katolisen papin siunauksen. Juhla-ateriaan kuului omenoita ja pieni tilkka viskiä.

Ikivanhaan irlantilaiseen droimeann-karjarotuun kuuluva Bertha ehti synnyttää 39 vasikkaa. Vuonna 1993 Bertha siirtyi vihreämmille niityille, mutta sen mukaan nimetty väkijuoma (spirit) kunnioittaa sen muistoa tai sielua (spirit) kaikessa sen ainutlaatuisuudessa.

Tislaamon toinen gini on Sloe Bertha, jossa on mukana oratuomen marjoja.

Martinikisaan tammikuussa 2018

Bertha´s Revenge -ginin alkoholipitoisuus on 42 %. Sitä voi nauttia yksinkertaisimmillaan vesitilkalla laimennettuna digestiivinä, gin & tonic -sekoituksena tai siitä voi tehdä martinin.

Yrityksen tuotteet ovat voittaneet monia palkintoja. Bertha´s Revenge on valittu ensi vuoden alussa Lontoossa pidettävään martinikisaan World’s Best Martini Challenge 2018. Loppukilpailu pidetään 18.1.2018 Lontoossa, jossa kilpailijat esittävät tuomaristolle martinireseptinsä. Martini on klassinen cocktail, joka koostuu ginistä ja vermutista.

Kilpailuun on hyväksytty viisi eri giniä. Muut kilpailussa mukana olevat gini ovat Arbikie AK’s Gin, Kokoro Gin, Lilliput Dorset Gin and Pothecary Gin. Mukana on myös viime vuoden voittaja Daffy’s Gin.

Sain pienen maistiaisen Bertha´s Revenge -ginistä. En osannut aistia ja maistella juomaa kaikella sillä hartaudella, jolla nyt osaisin, kun tiedän tuotteen tarinan.

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Kun maito muuttuu giniksi – Bertha´s Revenge

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.