Jos kaipaat pientä hiljentymishetkeä keskellä Levin vilkasta turistielämää, tutustu Marian kappeliin.
Marian kappeli sijaitsee Levitunturin juurella keskellä matkailukeskusta vastapäätä Levi Shop Zero Pointia. Osoite on Mariankuja 2, 99130 Sirkka.
Nyt kun tiedät paikan, osaat kiinnittää siihen huomiota. Minulle kävi ensimmäisellä kerralla niin, etten nähnyt koko kirkkoa, vaikka se erottuu ihan selvästi. Katseeni taisi olla jossain muualla.

Lattia on rakennettu keraamisista laatoista.
Lapin ja Marian värejä
Nimi kappelille löytyi kilpailun avulla. Marian kappeli -nimen taustalla on kaksi ajatusta: se kertoo Jeesuksen äidistä, Mariasta ja toisaalta 1800-luvulla eläneestä köyhästä lapintytöstä, Mariasta eli Milla Clementsdotterista. Tämä Lapin Maria oli Lars Leevi Laestadiuksen rippiäitinä.
Vuonna 1998 valmistuneen Marian kappelin on suunnitellut arkkitehti Hannele Arantola. Hän on yhdistänyt nykyaikaisen rakentamisen, vanhan harmaakivikirkoissa käytetyn tynnyriholvirakenteen sekä Lapin kodan, joka näkyy erityisesti kappelin ulkoasussa.
Väreinä toistuvat arktinen sini, lumi ja jää. Sininen ja valkoinen ovat myös Marian värit.
Suosittu vihkikirkko
Arantolan pyrkimyksenä oli pyhyyden tunnelman luominen. Hän on siinä onnistunut, sillä kappeli on myös suosittu vihkikirkko. Häitä tullaan sinne viettämään aina etelästä ja ulkomailta asti. Maaliskuisena viikonloppuna siellä vietettiin erään turkulaisen pariskunnan häitä.
Kappelin vihkiryijy on paikan mukainen: se on tehty poron vasojen koipinahoista, reunat ovat sini-valkoista lapinraanua. Vihkiryijyn on valmistanut muoniolainen Alli Ohenoja.
Raanu ei ollut nähtävillä kappelin puolella, mutta pääsin näkemään sen sakastissa.
Kappelin varaukset ja tiedot tilan vuokrasta saa Kittilän seurakunnan virastosta.
Viisiosainen alttaritaulu
Alttaritaulut on maalannut puupohjalle ikonien tapaan pietarilainen taiteilija Andrei Gennadiev. Jokaisessa taulussa on jokin vanha kristillinen symboli: Kristus-monogrammi, Marian ruusu, siunauksen malja, Pyhän Hengen kyyhkynen ja kala.
Taulujen reunoissa on latinankielistä tekstiä. Se on Marian kiitosvirsi Luukkaan evankeliumin ensimmäisestä luvusta.
Kirkkotekstiilit on suunnitellut professori Päikki Priha. Lähtökohtia ovat Lapin luonto ja lappilaisten omat tekstiilit. Liinat ovat silkkiä ja messukasukka ja stolat villaa.
Kappelissa on istumapaikkoja 172. Saarnista valmistetut tuolit on suunnitellut Jouni Repo.
Kirkonkellot pyhien mukaan
Kellotapulissa on kolme kelloa. Ne on nimetty kirkkovuoden suurten pyhien mukaan: joulukello, pääsiäiskello ja helluntaikello. Suurin eli helluntaikello soittaa aikamerkkiä tasatunnein joka päivä klo 9‒19. Pienin eli joulukello lyö puolelta kerran.
Kello 20 kaikki kellot soittavat kappelin iltasoiton. Lauantaina soivat ehtookellot klo 18. Lisäksi kelloja soitetaan kappelin tapahtumien yhteydessä.
Keskiviikkoisin kappelissa järjestetään viikkomessu klo 20 ja myös runsaasti muutakin ohjelmaa; Levin vierailuni aikaan osui ainakin Tomi Metsäkedon konsertti. Ja onpa siellä Elvikin esiintynyt ‒ joskin kyseessä taisi olla jonkinlainen inkarnaatio.
Kappeli on avoinna joka päivä klo 11‒15. Paikalla on vapaaehtoinen, joka myös tarvittaessa esittelee kappelia. Käydessäni siellä oli ystäväni Marja, jolle kevättalvinen päivystysviikko on jo perinne.
Paluuviite: Laskeuduttiin Leville | Parasta lähteä nyt