Matkakohde, Matkustaminen

Kauppakadulta Kissanpiiskaajankujalle

Kristiinankaupungissa on ruotsinkielisten osuus noin 55 prosenttia.

Mitä yhteistä on Jyväskylän kauppakadulla, Turun Läntisellä Rantakadulla ja Kristiinankaupungin Kissanpiiskaajankujalla? Ne olivat kaikki mukana Suomen kaunein katu -kilpailussa.

Iltalehti järjesti lukijoilleen kilpailun Suomen kauneimman kadun nimeämiseksi. Voittajaksi tuli tänään Kauppakatu Jyväskylässä. Toiseksi sijoittui Eteläpitkäkatu Raumalla ja kolmanneksi Satamapuistonkatu Savonlinnassa. Onnittelut voittajille!

Läntinen Rantakatu 16. kaunein

Kilpailun alkuvaiheessa kärjessä oli kaksi mielenkiintoista ja keskenään hyvin erilaista katua: Läntinen Rantakatu Turussa ja Kissanpiiskaajankuja Kristiinankaupungissa.

Läntinen Rantakatu (Västra Strandgatan) kulkee Aurajoen viertä. Se alkaa Linnankadulta ja päättyy Forum Marinumin lähistölle Meritullinkadulle. Turkulaisena olisin toivonut, että katu olisi sijoittunut paremmin, sillä se on viehättävä ja elävä vanhoine puineen, rakennuksineen, siltoineen, kävelijöineen, pyöräilijöineen sekä useine kahviloineen ja ravintoloineen.

Läntinen Rantakatu alkaa Turun pääkirjaston edustalta.

Läntinen Rantakatu alkaa Turun pääkirjaston edustalta, kuvassa oikealla.

Kissanpiiskaajankuja on Kristiinankaupungin vanhalla puutaloalueella sijaitseva Suomen kapein kaksisuuntainen katu, joka on saanut huomiota paitsi mittojensa, myös nimensä puolesta.

Lopullinen äänestystulos sijoitti kyseiset kadut viimeisille sijoille 15‒16.

Kristiinankaupungin matkailunähtävyys

Kävin Kissanpiiskaajankujalla viime kesänä ja sen erikoinen nimi jäi mieleen. En ehkä haluaisi sitä osoitteekseni, vaikka viehättävää aluetta onkin.

Kissanpiiskaajankuja, ruotsiksi Kattpiskargränden, on mainittu jossain Suomen tunnetuimmaksi kaduksi ja Kristiinankaupungin tunnetuimmaksi matkailunähtävyydeksi. En ollut tosin kuullut kadusta aiemmin.

Katu on kapeimmillaan 299 senttimetriä leveä. Pituudeltaan se on noin kolme korttelia.

Vuonna 1649 perustettu Kristiinankaupunki Pohjanmaalla sijaitsee meren rannalla. Merenkulku liittyykin kaupungin historiaan ja ehkä kadun nimeenkin.

Visit Kristiinankaupunki -sivuilla kerrotaan, että ”kujan nimen alkuperästä on monta tarinaa. Liittyykö nimi Skaftungista tulleisiin laivanrakentajiin, vai pitääkö paikkansa, että kaupunki palkkasi aikoinaan henkilön, jonka tehtävänä oli poistaa kissarutto kaupungista?”

Toisen tarinan mukaan kadun nimi on peräisin ”yhdeksänhäntäisestä kissasta”, joka on hamppuköydestä tai nahasta tehty yhdeksänhaarainen ruoska. Sitä käytettiin miehistön rankaisemiseen piiskaamalla aikana, jolloin laivat olivat puuta ja miehet rautaa, siis purjelaivojen aikaan.

Jostain kaupungin esitteistä jäi mieleeni selitys, joka viittasi rannan merimieskapakan meteliin, jota verrattiin kissanpiiskauksesta syntyneeseen ääneen. Harmi, että olen laittanut esitteen tai oikeastaan kirjasen niin hyvään talteen, etten sitä nyt löydä.

Kissanpiiskaajankuja

Kissanpiiskaajankujan puutalonäkymää.

Kissanpiiskaajankujaa voi kuljeskella nauttien puutaloidyllistä. Samalla voi panna merkille juorupeilit, joita on kuulemma katuvarsien taloissa enemmän kuin missään muualla. Peilit on suunnattu vinoon, niin että talon sisältä voi seurata kadun tapahtumia molemmissa suunnissa ‒ ja pysy tilanteen tasalla kaupungin tapahtumien suhteen.

Kissojen kaupunki

Kissa

Mutta on kujan nimellä katetta sikäli, että Kristiinankaupungissa ja erityisesti sen vanhassa kaupungissa riittää kissoja. Kaupungin turistisivuilla kerrotaankin:

”Vanhassa kaupungissa niitä – raidallisia, täplikkäitä, mustavalkoisia ja punaisia – näkee usein nauttimassa auringosta kujilla tai aitojen päällä. Liikenne on sen verran hiljaista, että ihmiset uskaltavat päästää kaulapannalla varustetut kissansa kulkemaan vapaasti kaupungilla. Kaupungissa näkee paljon kissa-aiheisia ikkunakoristeita ja matkailijoille on tarjolla myös kissa-aiheisia matkamuistoja.

Kissojen runsauden salaisuus on yksinkertainen. Monien puutalojen kivijaloissa on aukkoja, joista kissat voivat pujahtaa piiloon. Talvella on tietenkin ihanaa päästä lämmittelemään tassuja, ja ehkäpä kivijalasta löytyy myös hiiriä. Aikaisemmin, kun merenkulku ja kalastus oli vilkasta, kissoille annettiin pienet, myyntiin kelpaamattomat kalat.”

Kaupunki on kehittänyt lapsille aiheeseen liittyvän opastetun Kissojen kierroksen. Sen aikana seurataan kristiinalaiskissa Oskarin elämää purjelaivojen aikaan. Historiallinen elämyskierros on suunnattu 6‒12-vuotiaille. Ehkä kadun nimen arvoitus tuleekin esiin kierroksen aikana?

 

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Kauppakadulta Kissanpiiskaajankujalle

  1. Paluuviite: Matkalla jossain päin Suomea | Parasta lähteä nyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.