Kulkuneuvot, Matkakertomus, Museo, Näyttely, Taiteilija

Materiaalisirkusta Ruususen tapaan

Mitä saa aikaan koruja valmistava mies vapaa-aikanaan? Vaikkapa kustomoituja moottoripyöriä ja fiktiivisiä laitteita, vempaimia. Kultaseppä Petri Ruusunen esitteli tuotantoaan yhden viikonlopun näyttelyssä Turussa.

Materiaalisirkus

Materiaalisirkus-kalenterin kuvituksena on Petri Ruususen tuotantoa.

Turun VPK:n talolla järjestettiin marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna 3.‒6.11.2016 korujen, erikoismoottoripyörien ja mielikuvituksellisten vempainten Materiaalisirkus-näyttely. Sen taustavoimina olivat Kultasarvi Oy, Suomen Huudi-museo ja Petri Ruusunen.

Tirehtööri Ruusunen

Materiaalisirkuksen tirehtöörinä hääri kultaseppä, gemmologi Petri Ruusunen huomiota herättävässä kostyymissään.

Petri Ruususesta tulee mieleen sanonta, jonka mukaan jotkut tekevät, mitä osaavat ja toiset taas, mitä haluavat. Ruusunen kuuluu ilmiselvästi tuohon jälkimmäiseen ryhmään.

Petri Ruusunen

Tirehtööri itse, kultaseppä Petri Ruusunen, vempaimiensa keskellä selostamassa niiden toimintaperiaatteita.

Päivätyössään Kultasarvi Oy:ssä Ruusunen valmistaa helmi- ja jalokivikoruja, tilaustöitä sekä uudistaa vanhoja koruja ja kunnostaa antiikkiesineitä. Liikkeestä löytyy lisäksi ruotsalaisen Efva Attlingin koruja. Perheyrityksessä työskentelee myös gemmologi Liisa Ruusunen.

Kultasarven sloganina on ”Tunnetta, taitoa, toteutuneita unelmia jo 30 vuoden ajan.” Materiaalisirkus-näyttely oli koottu juhlistamaan kultasepänliikkeen pyöreitä vuosikymmeniä.

Näyttelyssä oli paljon kävijöitä vielä sunnuntai-iltana. Ilmeisesti juuri moottoripyörät vetivät VPK:n talon kristallikruunujen alle kaikenikäisiä miehiä ‒ korut saivat ehkä naisten huomion puoleensa. Poikkeuksena olin minä, joka häärin pyörien ja laitteiden parissa kamerani kanssa niin kauan, että aviomies lähti jo kaiken kertaalleen katsoneena lepuuttamaan jalkojaan istumapaikalle.

Tämä kultakruunuriipus oli yksi korusuosikeistani.

Tämä kultakruunuriipus oli yksi korusuosikeistani.

Esillä oli kymmenkunta moottoripyörää, useita fiktiivisiä laitteita ja koko joukko koruja: riipuksia, sormuksia ja korvakoruja.

Harmi, että näyttely oli niin lyhyen aikaa esillä, sillä se olisi varmasti kiinnostanut monia sellaisiakin, joille juuri tämä viikonloppu ei sopinut.

Tuotanto esillä Huudi-museossa

Petrin töitä on pysyvästi esillä hänen Turun Hirvensalossa sijaitsevassa yksityisessä Huudi-museossaan, joka on auki sopimuksen mukaan. Hän esittelee myös töitään Facebook- ja verkkosivuillaan sekä omassa Huudi-lehdessään, joka on ”tähtitieteellinen ja -taiteellinen aikakauslehti.”

Ruususen vempaimilla on hienoja nimiä kuten Valveuttaja, Le Porteur De Lumière, Morty and Ferdie -valaisin, Sampo, Näennäisyyden erottaja, Kvintenssenssimoottori ja Himmel und Hölle -kynttelikkö. Vempainten toimintaan ja historiaan liittyy mielikuvituksellinen tarina, joita voi lukea Suomen Huudi-museon verkkosivuilta.

Myös jokaisella moottoripyörällä on oma nimensä: Cyclomoteur Teknik Svopada, TBC, Cosmos, Futuromoteur, Funky Star, Heinäsirkka ja Musta Ruusu. Ruususen tekemät kustomoidut moottoripyörät ovat voittaneet kansainvälisissä kilpailuissa sekä saaneet huomiota alan julkaisuissa. Niiden valmistamiseen kuluva aika lasketaan vuosissa.

Funky Star -moottoripyörä oli esillä omassa näyttelyhuoneessaan diskopallon alla.

Funky Star -moottoripyörä oli esillä omassa näyttelyhuoneessaan diskopallon alla.

Rajana vain Ruususen mielikuvitus

Petri Ruusunen arvostaa käsillä tekemistä ja uuden oppimista. Hänen mukaansa luksusta ei ole se, että voi käyttää aikaansa tekemättä mitään tai ehkä viettää sitä television edessä tai purjehtimassa, vaan sitä, että voi luoda omin käsin jotain uutta.

Huudi-lehden numeron 4-2015 englanninkielisessä Charley Charlesin Cyclomoteur Teknik Svopodaa koskevassa artikkelissa mainitaan: ”He collect and creates stuff more weird than any normal brain could ever dream up.” Niin, vain mielikuvitus on rajana ‒ Petri Ruususen mielikuvitus.

Futuromoteur sai ensiesittelynsä Materiaalisirkus-näyttelyssä.

Futuromoteur sai ensiesittelynsä Materiaalisirkus-näyttelyssä.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.