Arkkitehtuuri, Taiteilija, Teatteri

Frida Kuopiossa

Kuopion kaupunginteatterissa on yllättävään suosioon noussut Frida-näytelmä. Se kertoo meksikolaisen taidemaalarin Frida Kahlon elämästä. Teatterirakennuksestakin löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Virpi Rautsiala Frida Kahlon roolissa.

Virpi Rautsiala Frida Kahlon roolissa.

Näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Anne Rautiainen. Hänen mukaansa Frida Kahlo (1907‒1954) edustaa klassista taiteilijamyyttiä.

Fridan kaksi onnettomuutta

Frida joutui selviytymään traagisen elämänsä aikana muun muassa nuorena koetusta raitiovaunutapaturmasta, joka aiheutti vammautumisen ja elinikäiset kivut.

Frida avioitui 20 vuotta vanhemman ja mainetta saavuttaneen taidemaalari Diego Riveran kanssa. Diego oli naistenmies ‒ omien sanojensa mukaan kykenemätön uskollisuuteen. Avioliitto oli vaikea, mutta toisaalta Frida pääsi esille taiteilijana Riveran avulla ja sai tältä tukeakin.

Näytelmässä tuodaan esille Fridan elämä viitteellisesti. Esitys on visuaalisesti vaikuttava lavastuksineen, puvustuksineen ja videoprojisointeineen kuten taiteilijatarinalle sopiikin.

Ohjaajan mukaan tavoitteena on väläyttää Frida Kahlon unenomaista, miltei surrealistista maailmaa. Fridan roolissa on Virpi Rautsiala ja Diegoa näyttelee Jarmo Perälä.

Frida on menossa Pariisiin järjestämään näyttelyä, Diego on Meksikossa.

Frida on menossa Pariisiin järjestämään näyttelyä, Diego on Meksikossa.

Näytelmän esitelytekstissä todetaan Fridan sanoin: ”Minä en ole sairas. Minä olen rikki. Mutta olen onnellinen että olen elossa niin kauan kun voin maalata.”

Kuolema kulkee alituiseen Fridan kannoilla.

Kuolema kulkee alituiseen Fridan kannoilla.

Näytelmää esitetään keväälläkin

Näytelmän kantaesitys oli Kuopion kaupunginteatterissa huhtikuussa 2016 ja esityksiä oli sovittu lokakuun lopulle.

Teatteri kertoo esityksestä näin: ”Anne Rautiaisen käsikirjoittama ja ohjaama Frida on ollut yksi tämän vuoden suurimmista yllättäjistä. Esitysten oli määrä loppua lokakuun 29. päivä, mutta yleisön pyynnöstä tämä katsojat ja kriitikot hurmannut näytelmä tuodaan takaisin ohjelmistoon helmikuussa, ja se jatkaa huhtikuun loppuun. Kevään liput Fridan esityksiin nousevat myyntiin lähipäivinä.” (17.10.2016)

1960-luvun arkkitehtuuria

Kuopion kaupunginteatterin julkisivua isoine ikkunoineen.

Kuopion kaupunginteatterin julkisivua isoine ikkunoineen.

Kuopion kaupunginteatterin ovat suunnitelleet arkkitehdit Helmer Stenros ja Risto-Veikko Luukkonen ja se on valmistunut vuonna 1963. Mittava teatterirakennuksen laajennus ja peruskorjaus toteutettiin vuosina 2012‒2014.

On yllättävää joutua käymään Kuopiossa asti tullakseen tietämään oman kotikaupunkinsa teatterin arkkitehdit: Helmer Stenros ja Risto-Veikko Luukkonen ovat suunnitelleet myös vuonna 1962 valmistuneen Turun kaupunginteatterin yhdessä Aarne Hytösen kanssa.

Kuopiolaiset saivat kunnostettua Thalian temppelinsa hiukan ripeämmin kuin turkulaiset, jotka pääsevät ensi vuonna 2017 nauttimaan peruskorjatun teatterinsa tiloista.

Pyramidiportaita lämpiöön

Teatterirakennuksen sisustuksessa on pari vaikuttavaa yksityiskohtaa: portaat ja seinämaalaus.

Aulan portaikko on massiivinen: se nousee jyrkästi ylöspäin yläaulan lämpiöön. Onneksi pyramidiportaikon keskellä ja reunoilla on kaide, josta ottaa mielellään tukea.

Hissi on toki käytettävissä ja molempien näyttämöiden (Minna ja Maria) katsomossa on muutama pyörätuolipaikka.

Pyramidiportaat

Taidetta teatterikävijöille

Ravintolan yhtä seinää peittää taidegraafikko ja taidemaalari Lauri Ahlgrénin secco- eli kuivalle kalkkilaastipinnalle tehty seinämaalaus. Se on nimeltään Yhtäaikaisia tapahtumia sinisessä tasossa. Maalaus on vuodelta 1963.

Seccomaalaus

Ravintolatilassa on pari muutakin mielenkiintoista taideteosta, joiden nimiä ja tekijöitä en huomannut selvittää.

Kasvot seinällä

Nämä palasista muodostuneet kasvot katselevat vastapäisen seinän maalausta.

violettisävyinen taideteos

Seinän yläosan koristeiden väri vaihtuu valojen mukaan.

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Frida Kuopiossa

  1. On olemassa ooppera nimeltä Frieda é Diego. Se esitettiin pari vuotta sitten Sibelius-Akatemiassa. Pääosassa tuleva maailmantähti, mezzosopraano Erica Back. Ooppera sinänsä vähän hullu, mutta hullu oli heidän elämäkin. Ericaa voi nähdä Kansallisoopperall tänä syksynä, Figaron häiden Cherubinona sekä Lepakossa, prinssi Orlofsky. Kaikki sinne katsomaan ja kuuntelemaan upeata laulua!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.