Turun Kauppahalli juhlii tänä vuonna 120-vuotista toimintaansa. Virallisen myyntiluvan halli sai 15.10.1896.
Suomen toiseksi vanhimman kauppahallin suunnittelija oli arkkitehti Gustaf Nyström. Hän oli myös piirtänyt vuonna 1889 avatun Helsingin vanhan kauppahallin. Hän oli erikoistunut kauppahalleihin ja oli myös käynyt tutkimassa niitä Euroopassa. Nyströmin käsialaa ovat myös Turun taidemuseo ja Kansalliskirjaston Rotunda.
Kauppahalli sijaitsee lähellä Turun kauppatoria osoitteessa Eerikinkatu 16. Sen strategiset mitat ovat: pituus 118,5 metriä, leveys 30 metriä ja korkeus 13 metriä.
Lihaliikkeitä ja elävien kalojen altaita
Hallissa oli alkuaikoina 151 myymäää, joista 53 oli varattu tuoreen lihan myyntiä varten. Kauppahallin rakentamisen motiivina oli siirtää torikauppa siisteihin sisätiloihin.
Vesijohto halliin saatiin vasta vuonna 1905. Tämän myötä halliin rakennettiin myös elävien kalojen altaat, joissa uiskenteli muun muassa haukia, ankeriaita, lahnoja, säyneitä ja kampeloita.
Sähkövalot tulivat käyttöön vuonna 1932 korvaamaan kaasuvalon.
1960-luvulla halli oli teknisesti vanhentunut ja sen purkamistakin suunniteltiin. Onneksi hallilla oli ystäviä ja purkamista vastustava kansanliike sai tahtonsa läpi.
Halli saneerattiin kokonaisvaltaisesti 1970-luvulla. Sitä on korjattu myöhemminkin, mutta aina alkuperäistä säilyttäen. Viimeisimmässä uudistuksessa 2013 halliin luotiin muun muassa ravintola-alue. Nykyään Kauppahalli kuuluu ylimpään suojeluluokkaan, joten sen tulevaisuus lienee turvattu.
Palvelevia liikkeitä sukupolvesta toiseen
Kauppahallissa on muutamia perinteisiä ja jo useita sukupolvia palvelleita liikkeitä, kuten Lihaliike Reino Jokinen Ky. Liikkeen toimintaa kolmannessa polvessa jatkavat Jari ja Marko Mäkinen. Se palvelee niin kuluttajia kuin turkulaisia ravintoloita.
Paljon on kerrottu tarinaa nirppanokan maineessa olleesta tehtaanjohtajan rouvasta, joka sanoi lihamyyjälle tarvitsevansa erityisen hyvin riippunutta ja rasvatonta sisäfilettä. Kauppias vakuutti sellaista löytyvän ja ryhtyi käärimään pakettia. Rouva halusi tutkia tarkemmin lihaa, joka oli kuin olikin hänen toiveensa täyttävää ‒ kauppias oli laittamassa kääreisiin sonnin kiveksiä. Se ei olekaan tiedossa, kuinka rouva tarjottuun vaihtoehtoon suhtautui.
Kalaliike S. Wallinilla on pidempi historia kuin hallilla, sillä se on toiminut kohta 130 vuotta. Liikkeen kauppias Jaakko Manelius toivoo, että vanhemmat toisivat lapsiaan tutustumaan Kauppahalliin, jotta perinteet ja tunnelma voitaisiin välittää seuraaville sukupolville ‒ näin saataisiin jatkossa uusia asiakkaita.

Kauppahallin oma juhlaleivos.
Uutena tulokkaana hallissa on Piece of Cake Mbakery Cafe. Kahvilaa pitää Mbakery, joka voitti vuonna 2015 Suomen parhaan leipomon tittelin.
Kahvilan valikoimissa on leipomotuotteiden lisäksi myös lounasruokaa.
MBakery on valmistanut myös Kauppahalli 120 vuotta -leivoksen, jossa maistuu mustaherukka.
Kauppahallissa on liikkeitä leipomoista lihaliikkeisiin, herkkukaupoista juustopuoteihin ja maustekaupoista teeliikkeisiin.
Myös muutamia muita kuin elintarvikeliikkeitä löytyy: muun muassa Brahen suutari ja Hallin Ompelu ja Tarvike, Wanha Turku Kauppa ja Hallin Lippa eli Turun kaupunginteatterin lippukassa. Myös Alkolla on hallissa liike, joka oli jossain vaiheessa Suomen pienin Alko.
Kauppahallissa on myös monia ravintoloita ja kahviloita. Aschanin Sininen Juna -kahvilassa voi päästä matkatunnelmiin, silla sisustuksena on vanhan junavaunun penkit.
Kauppahallissa on myös esillä Wanhanajan Puoti-Yhdistys ry:n Turku-kokoelman kaupan alan esineistöä ja pakkauksia (tontti 126).
Jouluaatto alkaa Kauppahallista
Kauppahallissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, muun muassa helmikuussa Ruoka- ja viinijuhlat, musalounaita sekä elokuussa Taiteiden yönä ja lokakuussa hallin syntymäpäivänä niihin liittyviä tilaisuuksia ja tempauksia.
Traditionaalisin tilaisuus on jouluaaton avaus aamulla kello seitsemän, jolloin hallissa kajahtavat joululaulut ‒ lihakauppiasyhdistys aloitti tämän perinteen vuonna 1948. Nykyisin jouluaaton avaus kerää halliin noin 1 500‒3 000 kuulijaa.
Lehti 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi
Turun Kauppahalli on julkaissut mainion lehden 120-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Se kertoo hallin historiasta ja nykypäivästä liikkeineen.
Lehdessä on myös kauppiaiden antamia ruokareseptejä, muun muassa Herkku-nuotan tomaattinen kala-äyriäispata, savuporo-tuorejuustotorttu, parsakaalicuppuccino sekä porsaanliharimpsut ja banaanisalsa (ks. linkitetty lehti).
Useammin asiakkaaksi
Huomaan tätä kirjoittassani oleva huono hallin hyödyntäjä. Käyn siellä oikeastaan vain joskus aamuisin, jos joudun syystä tai toisesta odottamaan bussia. Saatan poiketa sinne lämmittelemään tai ehkä kahville Siniseen junaan. Tämä oli aiemmin helpompaa, kun halli aukesi jo kello 7; nyt aukioloaikana on aamukahdeksasta iltakuuteen ja lauantaina kello 8‒16.
Yritän jatkossa parantaa tapani ‒ vaikka vain kannatuksen vuoksi ja kunnioituksesta turkulaista kaupankäynnin traditiota kohtaan. Ja onhan hallissa erilainen tunnelma kuin uudemmissa ostoskeskuksissa.