Ruokakulttuuri, Tapahtuma

Tapaksilla Tintåssa Maailman tapaspäivänä

Jos ei pääse lähtemään matkalle, voi leikkiä turistia omassa kaupungissaan. Kansainväliseen tunnelmaan virittyy ravintolassa, jossa saa kokemuksia muun maan kulinaristisesta perinteestä. Espanjasta peräisin olevia tapaksia sai nauttia Aurajoen rannassa Turussa Maailman tapaspäivänä 16.6.

Barcelonalaisen ravintolan baaritiskin tapasvalikoimaa.

Barcelonalaisen ravintolan baaritiskin tapasvalikoimaa.

Espanjalaiset tapakset ovat itse asiassa kylmiä tai lämpimiä alkupaloja, pikkusuolaisia. Ne voidaan tarjota pienten paahtoleipien päällä tai pienissä saviastioissa.

Jaakko Raholan Ruokasanastojen mukaan:”Tapas jaetaan kolmeen pääluokkaan: cosas de picar eli naposteltavia, pinchos eli jollakin työkalulla kuten tikulla poimittavia palasia sekä cazuelas eli pikku ruokalajeja, joiden syömiseen tarvitaan jo haarukkaa.”

Monilla baareilla ja ravintoloilla on omat talon erikoiset. Tapasten alkuperäinen tarkoitus on herättää ruokahalu ennen varsinaista ruokailua. Palanpainikkeena on olutta, viiniä tai siideriä.

Maistellen baarista toiseen

Tapaksia barcelonalaisittain.

Tapaksia barcelonalaisittain.

Espanjan matkailutoimiston sivuilta löytyy tietoa tästä teemapäivästä ja tapaksista: ”Tapaksien hinta voi vaihdella suuresti. Joissakin ruokapaikoissa ne täytyy tilata, kun taas toisissa ne tarjotaan ilmaiseksi juoman lisäksi, jolloin tapaksia ei yleensä voi valita, vaan ne ovat baarin tyypillisimpiä ja valmiina tarjoiltaviksi olevia ”päivän tapaksia”. Jos miellyt johonkin maistamaasi tapakseen voit tilata sitä suuremman annoksen ravintolan esittämällä hinnalla.

Tapaslounaalla tai -illallisella voi helposti tehdä tuttavuuksia. Tapaksille voi myös mennä ryhmän, ystävän tai elämänkumppanin kanssa. Parasta on seisoskella lähellä baaritiskiä ja maistella erityyppisiä tapaksia seuralaistensa kanssa jutustellessa. Juomien tilaamista koko ryhmälle kutsutaan juomakierrokseksi, siis ”ronda” espanjaksi. Tulet varmasti kuulemaan aina jonkun sanovan “minä tarjoan tämän kierroksen!

Tärkeä vinkki: älkää jääkö yhteen paikkaan, vaan siirtykää baarista toiseen ja maistelkaa kaikentyyppisiä tapaksia “tapasalueilla”, jotka sijaitsevat yleensä kaupunkien vanhassa osassa. Kauniilla ilmalla yleensä istuudutaan ulos terassille.”

Mikä on tapaksien alkuperä? Espanjan matkailutoimisto mukaan siitä on olemassa monenlaisia tarinoita. ”Jonkun tarun mukaan ne saivat alkunsa 1200-luvulla, kuningas Alfonso X:n tavasta syödä pieniä ruoka-annoksia viiniä nautiskellessaan. Toiset tarinat kertovat, että ne ovat saaneet alkunsa siitä, kun ennen vanhaan viinilasit peitettiin leipäviipaleella ja leikkeleillä, jotta niihin ei lentäisi hyönteisiä.” Espanjan sana tapa on suomeksi kansi.

Ennen pääateriaa barcelonalaisessa ravintolassa tarjottiin leipää, tomaattia ja levitteitä.

Ennen pääateriaa barcelonalaisessa ravintolassa tarjottiin leipää, tomaattia ja levitteitä. Tämä annos lienee pikemmin alkupala kuin tapas.

Munuaisia, mahalaukkua ja simpukoita

Wikipedia listaa esimerkkejä tapaksista:
•   ” paprikalla maustettu makkaraviipale (salchichón)
•    mausteinen sianmakkaraviipale (chorizo)
•    ilmakuivattua vuoristokinkkua (jamón serrano)
•    marinoidut mustat tai vihreät oliivit
•    juustoviipale (queso)
•    perunamunakkaan palanen, (un pincho de tortilla)
•    höyrytettyjä sinisimpukoita (mejillones al vapor)
•    täytettyjä sinisimpukoita (mejillones cubiertos)
•    katkarapuja valkosipuliöljyssä (gambas al ajillo)
•    etikkamarinoitua sardellia
•    paistettua mustekalaa (calamares fritos)
•    lihapyörykät (albóndigas) – suosittu tapas Keski-Espanjassa Kastiliassa
•    paneerattuja sipulirenkaita
•    marinoituja herkkusieniä
•    marinoitua paprikaa
•    lehmän mahalaukkua (callos) – perinteinen madridilainen tapas
•    grillatut munuaiset (riñones a la plancha) – perinteinen madridilainen tapas
•    ensaladilla rusa (”venäläinen salaatti”) eli tonnikalaa, vihanneksia ja oliiveja majoneesissa sisältävä salaatti.”

Helsinki, Tampere ja Turku

Tapaspäivän verkkosivulla on mainittu useita maailman kaupunkeja, joissa vietetään päivää Bakústa Mumbaihin ja Roomasta Torontoon. Suomesta oli mukana kolme kaupunkia. Arvaatko mitkä? No, tietysti Helsinki, Tampere ja Turku.

Pääkaupungissa oli mukana parikymmentä ravintolaa, mutta Tampereella ja Turussa vain kaksi. Tintå ja di Trevi olivat pitämässä Varsinais-Suomen lippua korkealla tässä asiassa. Di Trevissä näyttää olevan tapasmenu tarjolla joka päivä.

Chorizoa ja patatas bravas

Kylmää vai lämmintä? Tintån tapasmenu.

Kylmää vai lämmintä? Tintån tapasmenu.

Osuin Tintån tapaspäivään sattumalta. Sateisena iltana terassilla oli tilaa – erityisesti niissä pöydissä, jotka eivät olleet katoksen alla. Sade oli jo tauonnut. Ravintolan eteisestä hain harmaan huovan, joka sai nyt toimia kostean tuolin kuivikkeena.

Tintån tapasmenussa oli kylmiä tapaksia: jättioliiveja, marinoituja kasviksia, manchegojuustoa ja pähkinöitä, ensalada rusa ja gazpacho. Hinta oli á kolme euroa ja kaikki yhteensä 12 euroa.

Lämpiminä tapaksina oli tarjolla serranokinkua ja parsaa, friteerattua mustekalaa ja aiolia, grillattua chorizoa sekä patatas bravas ja mojokastiketta á viisi euroa ja kaikki yhteensä 18 euroa.

Valitsin lämpimät tapakset. Patatas bravas sisältää paistettuja, mausteisia perunapaloja ja mojokastikkeessa on tomaattia, paprikaa ja chiliä. Chorizo on makkaraa, jonka kuori on useimmiten sian vatsalaukkua ja se kypsennetään joko ilmakuivaamalla tai savustamalla. Raaka-aineina on savupaprikaa ja savustettua sianlihaa.

Tintå on suosittu ruokapaikka, joten annosta sai tovin odotella. Se ei sinänsä haitannut, sillä juttelu ystävän kanssa vei huomion pois ajasta.

Tapaksissa näytti olleen melkoisesti käsityötä ja tarjoilija kertoi, että keittiössä oli kiireistä. Annokset oli aseteltu omiin kulhoihinsa puutarjottimelle. Juomana oli Heinekenia hanasta.

Neljän lämpimän tapaksen lisäksi tarjottimella tuotiin vaaleaa leipää

Neljän lämpimän tapaksen lisäksi tarjottimella tuotiin vaaleaa leipää.

Makean tapaksen, churroja ja suklaata, jätin väliin. Churro on uppopaistettu pitkä leivonnainen. Sen valmistukseen käytetään jauhoja, öljyä, ripaus suolaa ja joskus mausteena hiven sitruunaa.

Näistä tapaksista jäi hyvä maku suuhun. Toisin kävi jo vuosia sitten eräässä konferenssissa Barcelonassa, jossa tapaksiin kyllästyi. Niillä oli korvattu lounaat ja illalliset – en enää muista, saimmeko koko tapahtuman aikana kunnon ruokaa.

Liekö tämä tapas vai alkuruoka? Annos oli tarjolla barcelonalaisessa hotellissa erään konferenssin lounaalla.

Liekö tämä tapas vai alkuruoka? Annos oli tarjolla barcelonalaisessa hotellissa erään kokouksen lounaalla.

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Tapaksilla Tintåssa Maailman tapaspäivänä

  1. Paluuviite: Saisiko olla sapas? | Parasta lähteä nyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.