Matkakertomus, Matkakohde, Matkustaminen, Museo

Museosta museoon Nizzassa

Nizzasta löytyy lukuisia museoita ja gallerioita: historiaa, taidetta, luonnontiedettä. Viikon matkallani en suinkaan ehtinyt tutustua niihin kaikkiin, mutta yhtenä päivänä vietin oikein museopäivän.

Ensimmäiseksi suuntasin Marc Chagall -museoon. Tutkin karttaa ja huomasin, että pääsisin hotellistani melko lähelle museota matkaamalla ratikalla pari pysäkinväliä eteenpäin ja lopun matkaa kävellen. Museo sijaitsee Cimiezin kukkulalla osoitteessa 36 Avenue Dr Ménard. Suunnistin kartan avulla ja jouduin yhdessä kohtaa kysymään neuvoa. Tulin museoon hiukan takakautta, mutta löysin kuitenkin perille.

Musée National Marc Chagall on moderni, matala ja niukkalinjainen rakennus puutarhan ympäröimänä. Siellä on maailman suurin kokoelma taiteilija Marc Chagallin maalauksia, veistoksia ja piirroksia. Chagall-museo on Ranskan ainoa taiteilijan elinaikana avattu museo. Sen suunnitteli arkkitehti André Hermant. Chagall oli itse mukana museon avajaisissa vuonna 1973.

Liput ostettiin rakennuksen vasemmasta päästä. Sisäänpääsymaksu on aikuisilta kymmenen euroa. Nizzalaisiin museoihin voi ostaa myös lipun, jolla pääsee esimerkiksi 48 tunnin aikana kaikkiin kaupungin ylläpitämiiin museoihin (Frech Riviera Pass). Lippupisteen luota löytyvät myös wc:t ja pieni museomyymälä.

Sisäänkäynti museoon on rakennuksen oikeasta päästä. Reput ja isommat laukut jätettiin vartioituihin lokerikkoihin.

Marc Chagall -museon sisäänkäynti.

Marc Chagall -museon sisäänkäynti.

Chagallin voimakasta sinistä väriä löytyy monista maalauksista, myös konserttisalin lasimaalauksista. Punaista väriä Chagall on käyttänyt muun muassa vaimoaan esittävissä tauluissa, jotka löytyvät omasta huoneestaan. Musiikki ja uskonto, erityisesti juutalaisuus, on monen maalauksen aiheena.

Nämä konserttisalin lasimaalaukset olivat itselleni museon vaikuttavinta antia.

Nämä konserttisalin lasimaalaukset olivat itselleni museon vaikuttavinta antia.

Yhdestä huoneesta on näkymä vesialtaalle, jonka takana on Chagallin mosaiikkiteos

Yhdestä huoneesta on näkymä vesialtaalle, jonka takana on Chagallin mosaiikkiteos.

Monet Chagallin töistä ovat hyvin isokokoisia.

Monet Chagallin töistä ovat hyvin isokokoisia.

Museon pihalla on pieni ja viihtyisä kahvila, josta saa myös ruokaa. Siellä oli leppoisaa istua varjossa pienen olutlasillisen kanssa ja lepuuttaa jalkoja museokierroksen jälkeen.

Museon jälkeen oli mukavaa istuskella hiukan varjossa kahvilan pihalla.

Etsin kahvilan pihalta varjoisan paikan lepohetkeen.

Chagall-museosta pääsee mukavasti seuraavaan taidemuseoon kävelemällä tai bussilla 15, joka vie lähelle Henri Matisse -museota osoitteessa 164 Avenue des Arènes de Cimiez. Musée Matisse on ulkoapäin aivan erilainen museo: poltetun oranssin värinen rakennus 1600-luvulta.

Henri Matisse asui tässä talossa itsekin. Nyt se on hänen taidettaan esittelevä museo.

Henri Matisse asui tässä talossa itsekin. Nyt se on hänen taidettaan esittelevä museo.

Taideteoksia on neljässä eri kerroksessa ja alakerran näyttelytilat ovat modernit.

Laukku tarkastetaan sisäänkäynnin luona. Sen sai ottaa mukaan, mutta kaksi kerrosta kierrettyäni alakerran vartija pyysi viemään sen säilytyslokerikkoon. Valokuvaaminen oli kielletty.

Museo on isompi kuin Chagallin ja siellä on taideteosten lisäksi muun muassa taiteilijalle kuulunutta esineistöä, patsaita, luonnoksia ym. Myös tässä museossa on pieni myymälä.

Historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneille löytyy tästä museosta ulkoalueineen mielenkiintoista tutkittavaa.

Historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneille löytyy tästä museosta ulkoalueineen mielenkiintoista tutkittavaa.

Matisse-museon vieressä on arkeologiasta kiinnostuneille oma tutkimuskohde: Nizzan arkeologinen museo, Musée d’Archéologie. Nizzan alueella sijaitsi Rooman valtakunnan aikakaudella alueen pääkaupunki Cemenelum, jonka raunioita on yhä näkyvissä tällä alueella: amfiteatteri, kylpylä ja basilika.

IMG_3558-002

Arkeologinen museo raunioaueineen.

IMG_3580

Ulkoalueelle löytyy opastekstejä mukaan otettavaksi myös muilla kielillä kuin ranskaksi, mutta museon sisätiloissa täytyy pärjätä maan kielellä.

IMG_3566-001

Museon kokoelmissa on muun muassa patsaita, keramiikkaa, kolikoita, työkaluja ja sarkofageja.

IMG_3568

Museoiden edustalla on laaja puistoalue, jossa pelataan muun muassa petankkia omalla kentällään ja lapset ovat liikkeessä juosten, pyöräillen ja palloillen.

Jos jatkaa matkaa vielä eteenpäin opasteiden mukaan, päätyy fransiskaaniluostariin, jossa voi tutustua myös museoon Le Musée Franciscain de Cimiez tai käydä hiljentymässä tummasävyisessä kirkossa. Sitä piristävät muutamat kirkassävyiset lasimaalaukset seinän yläosassa.

20160415_162457_Richtone(HDR)

Pienen kynttilän (kaksi tai kolme euroa) voi ostaa palamaan Marian patsaan eteen.

IMG_3681

Fransiskaanimuseo on yläkerrassa ja siellä on monia peräkkäisiä pieniä huoneita, joissa esitellään fransiskaaniluostarin historiaa. Museoon on vapaa pääsy.

Fransiskaanimunkkia esittävä patsas.

Fransiskaanimunkkia esittävä patsas.

Munkin vuode on karu.

Munkin vuode on karu.

 

Koristemaalausta fransiskaaniluostarin museossa.

Koristemaalausta fransiskaaniluostarin museossa.

 

IMG_3686

Luostarin päädyssä on kaunis puutarha, josta hyvät näköalat kaupungille. Mukava levähtämispaikka museoiden sisätilojen jälkeen.

Luostarin puutarhassa on aljon ruusuja ja kauniita kukkaistutuksia.

Luostarin puutarhassa on paljon ruusuja ja kauniita kukkaistutuksia.

Luostarin toisessa päässä oli hautausmaa, joka oli melko erinäköinen kuin mihin on Suomessa tottunut. Haudat ovat usein perhe- ja sukuhautoja komeine patsaineen. Sinne on haudattu myös Matisse ja muita nimekkäitä henkilöitä, mutta en ryhtynyt etsimään noita hautoja.

Täällä on monen nizzalaisen viimeinen leposija.

Täällä on monen nizzalaisen viimeinen leposija.

IMG_3643

Kukkaseppeleen kuihtumatonta kauneutta.

Kaupungille palasin samalla 15:n bussilla ja pääsin sillä mukavasti ratikkalinjan liepeille ja lähelle hotellia. Neljä museota, yksi kirkko ja hautausmaa yhden päivän aikana tuntuivat jaloissa illalla.

Kannattaa ottaa selvää museoiden aukioloajoista ja suunnitella vierailut niiden mukaan. Jotkut museoista ovat kiinni maanantaisin ja toiset tiistaisin, kuten Marc Chagall -museo. Joinain päivinä museoihin pääsee maksutta.

Näissä museoissa kahvila oli ainoastaan Chagall-museossa, joten omat eväät ja juomat on hyvä ottaa mukaan, jos aikoo kiertää useamman museon. Mukavia picnikpaikkoja löytyy niin puistosta kuin luostarin puutarhastakin.

IMG_3676

 

Normaali

3 kommenttia artikkeliin ”Museosta museoon Nizzassa

  1. Marita Lundström sanoo:

    Minulla on vähän eriävää tietoa Marc Chagallin haudasta. Nizzan lähistöllä pienellä kukkulalla on vanha, lumoava pikkukaupunki Saint Paul de Vence, jossa Chagall ymmärtääkseni asui. Siellä sijaitsevalla hautausmaalla oli Marc Chagallin hauta, jota kävin katsomassa. Kuvakin on, mutten löytänyt sitä tähän hätään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.