Kulkuneuvot, Matkustaminen

Norwegianin sankarit

Lentoyhtiö Norwegianin peräsimiin tai pyrstöihin on maalattu pääasiassa pohjoismaisia merkkihenkilöitä.

Tämän koneen koristeena on ruotsalainen luonnontieteilijä Carl von Linné.

Tämän koneen koristeena on ruotsalainen luonnontieteilijä Carl von Linné.

Norwegian kertoo halunneensa koristella koneensa henkilöillä, jotka ovat ylittäneet rajoja, haastaneet normit ja inspiroineet muita. Tapa alkoi jo vuonna 2002, kun Norwegian tuli markkinoille.

Henkilöitä esiteltiin Norwegianin N-lehdessä (April 2016, Issue 40), jota luin koneessa matkalla Nizzaan. Heitä riitti kuvien ja henkilötietojen kanssa parin sivun verran. Norwegian luokittelee sankarinsa seuraaviin luokkiin: arkkitehtuuri, taide, vapaustaistelijat, musiikki ja viihde, kirjallisuus, filosofia, pioneerit, tiede ja urheilu.

Hahmoissa on enimmäkseen norjalaisia tunnettuja henkilöitä, mutta myös tanskalaisia ja ruotsalaisia. Lisäksi mukana on uuden maailman tutkimusmatkailija Christoffer Columbus sekä espanjalainen tutkimusmatkailija Sebastian Elcano Juan. Mukana on myös Unicef.

Henkilögalleria paljastaa oman yleissivistykseni ohuuden pohjoismaiden kulttuurin ja historian suhteen, sillä kahteen sivulliseen mahtuu aika paljon tuntemattomia nimiä. Erityisesti haluaisin tietää, mitä norjalainen kirjailija ja naisasia-aktivisti Camilla Collet on kirjoittanut, samoin mitkät ovat norjalaisen Gidsken Jakobsen saavutukset ilmailun pioneerina ja millaista taidetta on norjalaisella Theodor Kittelsenillä? Entä mikä on norjalaisen aktivistin Fredrikke Qvam Marien tarina?

Myös Sydneyn oopperatalon suunnitellut tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon on saanut kuvansa koneeseen. Urheilijoista mukana on kaksi norjalaista: taitoluistelija Sonja Henie ja kestävyysjuoksija Grete Waits.

Suomalaisten osuus on vähäinen: vain kaksi henkilöä. Ensimmäisenä suomalaisena kuvansa peräsimeen sai runoilija J. L. Runeberg keväällä 2012. Seuraavana vuonna oli vuorossa kirjailija, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Minna Canth.

Ketkä suomalaisista ansaitsisivat mielestäsi paikkansa Norwegianin koneen koristeena? Ensimmäisinä mieleeni tulivat Tove Jansson ja Jean Sibelius.

N-lehdessä kerrotaan vielä yhden sivun jutussa norjalaisesta merimiehestä ja naparetkeilijästä Otto Sverdrupista, joka eli 18001900-lukujen vaihteessa.

Harmikseni en huomannut katsoa, kenen kuva oli koneissa, joilla lensin Helsingistä Nizzaan ja takaisin.

Onkohan muilla lentoyhtiöillä samanlaisia henkilöiden esiintuomisia? Vastaavaa henkilögalleriaa en pienellä hakemisella löytänyt, mutta yllättävän paljon koristeellisia koneita näyttää taivaalla liitelevän.

Norjalainen taitoluistelija Sonja Henie on saanut kuvansa tähän koneeseen.

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Norwegianin sankarit

  1. Paluuviite: Laskeuduttiin Leville | Parasta lähteä nyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.