Matkakertomus, Matkakohde, Matkustaminen

Joulu kotona vai matkoilla?

Vilnalaisessa ostoskeskuksesta löytyi joulustrutsi.

Vilnalaisessa ostoskeskuksesta löytyi joulustrutsi.

Marraskuun puolivälissä on viimeistään paikallaan ratkaista, missä aikoo viettää joulunsa. Perinteinen kotijoulu on monen kohdalla ehdoton vaihtoehto, mutta suosittua on myös valita toisin ja matkustaa ulkomaille. Kotimaisiakin vaihtoehtoja löytyy.

Koululaisperheissä joululoma on kesän ohella niitä harvoja mahdollisuuksia koko perheen yhteiseen, pidempään lomamatkaan. Reissu on myös hyvä keino välttää jouluvalmisteluihin niin usein liittyvä kiire ja stressi. Ne voi tyystin unohtaa, kunhan saa pakattua laukkunsa ja pääsee lähtemään.

Aurinkoa ja kaupunkilomia

Tjäreborg tiedotti tällä viikolla, että sen joulun ja uudenvuoden matkoista on myyty 90 prosenttia ja määrällisesti viisi prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Suosituimmat lomakohteet ovat viime talven tapaan Kanariansaaret ja Thaimaa. Matkoista 61 prosenttia suuntautuu Kanariansaarille, jossa suosituin on Gran Canaria ja kakkosena on Teneriffa. 15 prosenttia kaikista joulumatkoista myydään Thaimaahan, yhdeksän prosenttia Madeiralle ja kahdeksan prosenttia Gambiaan. Kuuban joulun ja uudenvuoden matkat myytiin loppuun jo kesällä.

Tjäreborgin suosituimmat matkat jouluna ja uutena vuonna 2015:

 1. Gran Canaria
 2. Teneriffa
 3. Thaimaa
 4. Madeira
 5. Gambia
 6. Goa
 7. Kuuba
 8. Costa del Sol
 9. Florida
 10. Dubai.

Finnmatkojen Facebook-sivuillaan vuonna 2013 toteuttama kysely tuotti samantapaisen tuloksen. Kaksi kolmasosaa runsaasta 1 300 vastaajasta kertoi kaipaavansa lämpimään, erityisesti Thaimaahan tai Kanariansaarille. Suurin osa vastaajista ei halunnut pakata matkalleen mitään jouluista.

Matkatoimisto Travellinkin vuonna 2014 tekemän kyselyn mukaan Pohjoismaiden asukkaat unelmoivat joulun aurinkomatkasta. He kuitenkin valitsevat matkakohteeksi Euroopan kolean suurkaupungin. München nousi suomalaisten joulumatkojen suosikiksi ja ohitti vuosia ykköskohteena olleen Lontoon.

Lontoo piti tuolloin edelleen ykköspaikkaa ruotsalaisten ja norjalaisten suosikkikohteena. Ainoastaan tanskalaiset elävät kuten haaveilevat ja matkustavat Bangkokiin.

Travellinkin mukaan unelmamatkan ja todellisuuden ero johtuu siitä, että on halvempaa ja helpompaa matkustaa Euroopan suurkaupunkiin kuin lähteä viikoksi tai kahdeksi kaukomatkalle.

Suosikkikohteeksi noussessa Münchenissä on panostettu joulumarkkinoihin ja toiset jatkavat sieltä myös autolla laskettelemaan eri puolille Keski-Eurooppaa.

Jouluna Abu Dhabissa ja Vilnassa

The Clubin palmut oli somistettu jouluvaloin.

The Clubin palmut oli somistettu jouluvaloin.

Olen viettänyt itse kolme edellistä joulua ulkomailla. Vuosina 2012 ja 2014 matkustin ennen joulua Abu Dhabiin, Arabiemiraateihin. Vuonna 2013 olimme koko perhe vanhinta poikaa lukuunottamatta Vilnassa.

Abu Dhabissa asui sisareni miehineen, joten meillä oli majoituspaikka valmiina. Vuodenvaihde on sekä ajallisesti että kohdemaan ilmaston suhteen otollisin matkustusaika. Abu Dhabissa on kesällä ainakin minulle liian kuumaa; joulu- ja tammikuussa lämpötila oli miellyttävästi 20–25 asteen lukemissa.

Ensimmäisellä Abu Dhabin matkalla mukana olivat kolme lastani ja toisella kerralla kaksi nuorinta. Aviomies valitsi molemmilla kerroilla joulun Suomessa.

Ensimmäisellä matkalla lähtö oli jouluaattona ja paluu tammikuun 9. päivänä. Lensimme Turkish Airlinesin koneilla reitillä Helsinki–Istanbul–Abu Dhabi. Olimme perillä jouluyönä klo 2.45.

Loman aikana tutustuimme Abu Dhabiin ja kun mukana oli teinejä, erityisesti sen lukuisiin ostoskeskuksiin, joista suurimmassa on peräti 1 200 liikettä.

Joulun ihmemaa löytyi myös ostoskeskuksesta Abu Dhabissa.

Joulun ihmemaa löytyi myös ostoskeskuksesta Abu Dhabissa.

Kävimme myös Sheik Zayedin suuressa moskeijassa (Sheikh Zayed Grand Mosque Center) ja aavikkosafarilla.

Teimme lisäksi kahden päivän matkan Dubaihin. Sinne matkustimme bussilla. Koska aikaa oli vähän, keskitimme käyntikohteet Dubain lahden ympäristöön.

Toisella Abu Dhabin matkalla mukana olivat myös sisareni pojat ja toisen pojan avovaimo. Lähdimme 16.12. ja palasimme 2.1., jotta nuorempi pojistani ehtisi armeijan harmaisiin.

The Clubin ranta-alueet oli koristeltu jouluisin aihein. Tässä Petterin Punakuonon reki valmiina lähtöön.

The Clubin ranta-alueet oli koristeltu jouluisin aihein. Tässä Petteri Punakuonon reki valmiina lähtöön.

Oleskelimme paljon The Clubilla, jonne sisareni sai hankituksi meille viikon jäsenyyden. Klubilla on oma ranta, uima-allas, kuntosali, ravintoloita, kirjasto ja kauppa. Vietimme kunnon rantaelämää – treenaamalla salilla ja uimalla.

Teimme myös kolmen päivän reissun Al Ainiin, joka sijaitsee lähellä Omanin rajaa.

Vilnaan matkasimme Ikaaliston Matkatoimiston valmiilla matkalla, jossa lensimme Turusta Riikan kautta Vilnaan aatonaattona 23.12. ja takaisin 26.12. Lähtöaika oli aikaisin ja paluu myöhään, joten perilläoloaikaa jäi mahdollisimman paljon.

Majoitus oli Radisson Blu Hotel Lietuva -hotellissa Neris-joen rannalla. Vanhaan kaupunkiin joen toisella puolella oli noin kymmenen minuutin matka.

Joulutunnelmaa Vilnan vanhassa kaupungissa

Joulutunnelmaa Vilnan vanhassa kaupungissa.

Joulu Suomen Turussa

Tänä vuonna vietämme jälleen kotijoulua. Saa nähdä, miten onnistun välttämään viime hetken kiireet ja jouluvalmisteluihin liittyvät hässäkät, joita olen nyt muutamana vuonna onnistunut pakenemaan matkan avulla.

Joulunalustunnelmia kuvailimme vuoden 2005 joulukirjeessä näin:
”Kummasti meidänkin perheeseemme on syntynyt jouluperinteitä. Sellainenkin perinne meillä meillä tuntuu olevan, ettei kaikki ole ehtinyt valmiiksi, kun joulurauha julistetaan Vanhalta suurtorilta ja Sulo Saarits laulaa radiossa ”Taas kaikki kauniit muistot”.

Riisipuuro on ollut joskus pohjaan palanutta ja palaneen käryä on leijaillut kodissa muutoinkin. Joulukoristelut jäävät aina aiottua vaatimattomammalle tasolle, kun joulusiivous ja huushollin järjestykseen saattaminen vie niin paljon aikaa.

No, joulupukin tuloon mennessä viimeistään talo rauhoittuu. Tosin, joskus joulun jälkeen saattaa kaappien kätköistä paljastua joku sinne unohtunut joululahjaksi aiottu esine, kuten kuulemma käy varttuneemmallekin sukupolvelle.”

Joulupukki ei enää vieraile kodissamme, mutta muuten kuvaus taitaa pitää paikkansa.

Tai jospa sen välttäisi sillä, että tekisi pienen suunnittelumatkan tyttären kanssa marras-joulukuun vaihteessa – vaikkapa johonkin Viron monista kylpylöistä? Hyvin suunniteltuhan on tunnetusti puoliksi tehty.

Millaisia joulusuunnitelmia sinulla on?

Normaali

4 kommenttia artikkeliin ”Joulu kotona vai matkoilla?

 1. Jaana sanoo:

  Kuulostaa kivalta idealta matkustaa pois jouluksi. Vietän kuitenkin jouluaaton mieheni ja kahden poikani kanssa. Ruokaa kuluu niin vähän, että ostan lähes kaiken valmiina. Joulupäivänä lähdemmekin sukuloimaan ja Tapaninpäivänä maistuu jo ”tavalliset” sapuskat. Joulussa silti oma kiireetön tunnelma, jota arvostan

  Tykkää

  • Juu, Jaana, mielelläni lähden reissuun ja jätän kaikenlaiset jouluvalmistelut taakseni. Kiireetäntä tunnelmaa minäkin arvostaisin. Kyllähä se toteutuu viimeistään jouluaattoiltana ja joulupäivänä.
   Tänä jouluna meilläkin on siis kotijoulu ja toivon, että saamme tehtyä jouluvalmistelut mukavasti.

   Tykkää

 2. Paluuviite: Missä vietät joulusi? | Parasta lähteä nyt

 3. Paluuviite: Joulua kohti glögin voimalla | Parasta lähteä nyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.