British Libraryyn voi palata aina uudelleen ja uudelleen. Se suo Lontoon-kävijälle rauhallisen, mutta silti elävän tyyssijan suurkaupungin hälinässä.
British Libraryyn voi mennä, vaikka ei olisi kiinnostunut kirjoista. Jos haluaa päästä tutustumaan kirjaston kokoelmiin, tulee anoa ns. lukijapassia. Kirjoja ei siis pääse noin vain pläräilemään. Lukusaleihin mennessä täytyy myös jättää kassinsa alakerran lokerikkoihin ja pakata välttämättömät tarvikkeet läpinäkyvään muovikassiin.
Iso West Africa -näyttely
Itse rakennuksessa on paljon nähtävää ja vaihtuvat näyttelyt tarjoavat aina jotain uutta.
Kolmannella käynnilläni British Libraryyn lokakuussa 2015 siellä oli pysyvän näyttelyn lisäksi muun muassa West Africa: Word, Symbol, Song -näyttely, joka on esillä 16.2.2016 saakka.
Näyttelyssä on esillä Länsi-Afrikan alueen 17 valtion kieleen ja musiikkiin liittyvää aineistoa ja esineistöä hienosti rakennettuna kokonaisuutena. Kiersin näyttelyn hyvin nopeasti ja pintapuolisesti, mutta aiheesta kiinnostuneelle se on uskoakseni upea elämys. Pääsymaksu on 10 puntaa.
Liisa on seikkailut jo 150 vuoden ajan Ihmemaassa
Kirjastossa oli myös Liisa Ihmemaassa pop up -kauppa sen kunniaksi, että kyseinen lastenkirja täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Aiheeseen liittyvä näyttely Alice in Wonderland on tulossa kirjastoon ajalla 20.11.2015–17.4.2016. Esillä on muun muassa Lewis Carrollin alkuperäinen käsikirjoitus. Näyttely on maksuton.
Tässä yhteydessä voin todeta, että britit kyllä osaavat tuotteistamisen ja markkinoinnin. Sekä Liisa Ihmemaassa pop up -putiikki että kirjaston oma myymälä täydennettynä näyttelyyn liittyvällä afrikkalaisella tuotevalikoimalla on täynnä jos jonkinlaista kippoa, kuppia, kirjaa, kassia ynnä muuta ostettavaa. Sama ilmiö on nähtävissä muissakin museoissa ja turistikohteissa.
Uusi löytöni: ravintola ja terassi

Kirjaston kahvilat ja ravintola tarjoavat mukavan virkistyskeitaan tiedon tai suurkaupungin uuvuttamille.
Kun on kyllikseen tutustunut näyttelyihin, voi istahtaa kirjaston kahviloihin tai ravintolaan. Löysin tällä kertaa ylemmän kerroksen Peyton and Byrne -ravintolan, josta sai kahvin, teen, leivonnaisten ja pikkusuolaisten lisäksi myös lounasta ainakin keittojen ja salaatin muodossa. Tilaakin oli väljemmin kuin alakerran kahviossa. Lisätilaa tarjoaa ulkoterassi, joka nyt sateisena syyspäivänä ei ollut käytössä.
Käynti tässä ravintolassa oli sikälikin hyödyllinen, että opin kuinka tehdään lautasliinoista spiraalimainen keko – kiertämällä juomapulloa pinon päällä. Se näytti ainakin nuoren tarjoilijamiehen tekemänä helpolta. En ole vielä testannut asiaa kotona.
Haluaisitko adoptoida kirjan?
Tässä tulee lyömätön joululahjaidea, jos lähipiirissäsi on kirjanystäviä: voit adoptoida hänelle – tai itsellesi – kirjan. Lahjoittamalla British Libraryn konservointityöhän 25 puntaa, voit adoptoida itsellesi kirjan klassikkokirjojen listalta. Kuinka olisi vaikka Louisa May Alcottin Pikku naisia tai A Conan Doylen Sherlock Holmesin seikkailut?
Adoptoitavien kirjojen lista on aika suppea, joten tietyllä kirjalla lienee monta adoptoijaa. British Library konservoi vuoden mittaan noin 1 500 teosta.
Jos sinulle on kertynyt lahjoitettavaa 1 000 puntaa tai enemmän, niin voit valita adoptoitavasi vapaasti kirjaston kokoelmista ja saat tiettyjä etuja ja huomionosoituksia.
Voi lukea lisää British Librarystä aikaisemmasta kirjoituksestani.
Vietin taannoin British Libraryssa pari päivää. Silloin oli propagandaa eri aikoina ja maissa käsittelevä näyttely. Edes syömisen vuoksi ei tarvinnut poistua kirjastosta, sillä kahvilasta sai vegaanista ruokaa ja herkkuja. Ja joo, sorruin shoppailemaan museokaupassa. Exit through the gift shop…
TykkääTykkää
Tämä kirjasto on tosiaan täyden palvelun talo. Siellä viihtyy tuntikausia. Oma ajankulunsa on ihmisten seuraaminen; kaikenikäisiä ihmisiä koululaista senioreihin. Mielenkiintoiset näyttelyt ja kauppakin on tutustumisen arvoinen.
TykkääTykkää
Paluuviite: Ensin lensivät kirjeet | Parasta lähteä nyt