Matkakohde, Matkustaminen, Museo

Wau-arkkitehtuuria Abu Dhabiin

Abu Dhabiin, Arabiemiraatteihin, on rakenteilla useita museoita kansainvälisesti palkittujen arkkitehtien suunnittelemina. Rakennukset eivät ole mitään tusinatavaraa.

Saadiyat-saarelle rakennetaan useita arkkitehtonisesti mielenkiintoisia museoita.

Saadiyat-saarelle rakennetaan useita arkkitehtonisesti mielenkiintoisia museoita. Edessä Guggenheim-museo, sitten Louvre ja ylhäällä oikealla Performing Arts Center sekä merimuseo.

Abu Dhabin Louvre edelleen rakenteilla

Pariisilaisen Louvre-museon sivuhaaran valmistuminen Abu Dhabiin, Arabiemiraatteihin, ei ole pysynyt aikataulussaan. Vuodeksi 2012 suunniteltu avautuminen viivästyy edelleen. Tavoite on nyt loppuvuodessa 2016. Asiasta ovat uutisoineet nyt lokakuussa 2015 uutistoimisto Reuters ja edelleen Helsingin Sanomat.

Asia kiinnitti huomioni, sillä tutustuin Abu Dhabissa Emirates Palace -hotellissa paikallisia museohankkeita esittelevään näyttelyyn vuonna 2012. Havainnekuvissa ja pienoismalleissa oli hahmoteltu rakennuksia, joita voidaan kutsua uutta kokeilevaksi wau-arkkitehtuuriksi.

Museot rakennetaan Saadiyat-saarelle toistensa läheisyyteen. Museokeskittymään on Louvren ohella tulossa myös muun muassa Guggenheim-museo, Arabiemiraattien perustajan mukaan nimetty kansallismuseo, Zayed-museo, merimuseo Maritime Museum ja esittävän taiteen keskus.

Abu Dhabin Louvre-museon katto on pitsimäinen.

Abu Dhabin Louvre-museon katto on pitsimäinen.

Abu Dhabi Louvren on suunnitellut ranskalainen arkkitehti Jean Nouvel. Hänen töidensä joukossa ovat pilvenpiirtäjä Torre Agbar Barcelonassa sekä Institut du Monde Arabe Pariisissa. Louvre Abu Dhabin katon muodostaa valtava, pitsimäinen, lautasmainen kupoli.

Abu Dhabin Louvre-museo havainnepiirroksessa ylhäältä kuvattuna.

Abu Dhabin Louvre-museo havainnepiirroksessa ylhäältä kuvattuna.

Frank Gehryn Guggenheim

Guggenheim-museon suunnittelija on kanadalais-yhdysvaltalainen arkkitehti Frank Gehry. Museon on ollut määrä avautua vuonna 2017.

Pienoismalli Frank Gehryn suunnittelemasta Guggenheim-museosta.

Pienoismalli Frank Gehryn suunnittelemasta Guggenheim-museosta.

Gehryn luomuksista on tullut suosittuja nähtävyyksiä. Tunnetuimpiin kuuluvat Bilbaon Guggenheim-museo ja Los Angelesin Walt Disney Concert Hall.

Kansallismuseo sheikki Zayedin muistoksi

Sheikki Zayedin nimeä kantava museo pienoismallissa.

Sheikki Zayedin nimeä kantava museo pienoismallissa.

Zayed-museon kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voitti brittiläinen Foster & Partners -toimisto. Museon ulkomuoto on saanut inspiraatiota haukan siiven muodosta. Siipimäisiä rakennuksia on viisi rinnakkain ja niistä korkein on 125 metriä. Museossa esitellään Arabiemiraattien historiaa ja kulttuuria.

Myös nämä museot ovat myöhässä alkuperäisestä aikataulustaan. Viivästymisen syytä ei ole kerrottu. Arabiemiraatteissa on menossa rakennusbuumi, jonka taustalla on pyrkimys houkutella turisteja. Ilmeisesti rakennusyrityksillä on ollut vaikeuksia löytää valtaviin ja samanaikaisiin projekteihinsa rakennusmateriaaleja ja osaavaa työvoimaa.

Piirroskuva merimuseosta (Maritime Museum).

Piirroskuva merimuseosta (Maritime Museum).

 

Merimuseon pienoismalli.

Merimuseon pienoismalli.

Abu Dhabiin on siis odotettavissa mielenkiintoinen käyntikohde, jossa voi yhdellä alueella tutustua useampaan upeaan rakennukseen. Tämä siis muutaman vuoden sisällä riippuen siitä, miten nämä valtavat rakennuskohteet valmistuvat. Jos Abu Dhabi on matkailulistallasi, niin kannattaa ehkä toteuttaa matka vasta näiden nähtävyyksien tultua käyttöön – mikäli arkkitehtuuri ja museot kiinnostavat.

Live Arts Center on myös mielikuvituksellinen rakennus.

Performing Arts Center on myös mielikuvituksellinen rakennus.

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Wau-arkkitehtuuria Abu Dhabiin

  1. Paluuviite: Guggenheim vai ei? | Parasta lähteä nyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.