Matka, Matkakirja, Matkakohde, Matkaopas, Matkustaminen

104 mielenkiintoista kohdevinkkiä Länsi-Uudeltamaalta

Suuri osa Hangon viehätyksestä perustuu merellisyyteen.

Suuri osa Hangon viehätyksestä perustuu merellisyyteen sekä vanhoihin rakennuksiin.

Filosofian maisteri ja turkulainen matkailutoimittaja ja -kirjailija Hannu Tuominen on reissaamisen konkari. Hänen tekstejään löytyy kootusti ja helposti Matkalla Maailmalla -sivustolta.

Hannu Tuominen esiintyi toukokuun alussa Turun kaupunginkirjastossa. Hän kertoi siirtyneensä matkailussaan lähikohteisiin ja on kartoittanut niitä Varsinais-Suomessa ja Länsi-Uusimaalla. Lähimatkailuaineiston hän on koonnut kahteen kirjaan, joista löytyy yli sata kohdevinkkiä historiallisiin ruukkikyliin, suosittuihin museoihin, huvipuistoihin, eläintarhoihin, taiteilijakoteihin, maisemateihin ja kulttuurikohteisiin.

Länsi-Uudenmaan kirja on 122-sivuinen ja siitä löytyy yli 104 vierailukohdetta. Kutakin kohdetta esitellään sivun verran ja lopusta löytyvät osoitetiedot. Lisäksi on mainittu seitsemän sivun verran Helsingin muita tutustumiskohteita Amos Anderssonin taidemuseosta Virkin kotiin.

Tuomisen mukaan monet kohteet ovat avoinna vain kesäisin, mutta etukäteen sopimalla voi päästä tutustumiskäynnille myös muulloin. Pääsymaksut ovat usein muutaman euron luokkaa ja jotkut kohteet ovat maksuttomia.

Hannu Tuomisen mukaan Länsi-Uusimaa on matkailun kannalta todellinen runsaudensarvi. Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta löytyy eniten kohteita, muun muassa Ratikkamuseo sekä Alvar Aallon ateljee ja kotimuseo Helsingissä, Tiedekeskus Heureka, Nissbackan veistospuisto sekä Leodardo da Vilhun veistoskokoelma Vantaalla, Suomen Kellomuseo ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä Näyttelykeskus WeeGeessä sekä Bodomjärven mysteeri Espoossa.

Muutamia poimintoja kirjan esittelemista kohteista isojen kaupunkien ulkopuolelta: Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäällä, Evakkomuseo Vihdissä, Meijerimuseo ja Hyrsylän Mutka Nummella, Vironperä Lohjalla, Aleksis Kiven kotina toiminut Fanjunkars Siuntiossa, Länsi-Uudenmaan sairaalamuseo Tammisaaressa sekä kokonaisuutena mainittu ja esitelty kesäkaupunki Hanko.

Hangossa riittää rantaviivaa.

Hangossa riittää rantaviivaa.

Hannu Tuomisen mukaan lomareittien varsilta löytyy todellisia helmiä: ”Yksi on kunnostanut toista sataa vanhaa traktoria, toinen on rakentanut täydellisen sotamuseon kellariinsa tai pystyttänyt puutarhaansa hienon veistospuiston. Lyhyen ajomatkan päästä löytyy useita mielenkiintoisia kohteita. Milloin olet viimeksi tutustunut oman kotiseutusi museoihin? Mukavaa kotiseutumatkailua!”

Hannu Tuomisen lähimatkailukirjoja on saatavana ainakin Adlibris-verkkokaupasta ja edullisimmin tekijältä itseltään, yhteystiedot Matkalla Maailmalla -sivustolla ja Facebookissa.

Hannu Tuominen jatkaa opaskirjasarjaansa. Hänellä on nyt työstettävänä Itä-Uusimaa- ja Kymenlaakso-kirjat.

Hannu Tuominen: Länsi-Uusimaa. 104 mielenkiintoista kohdevinkkiä. Matkalla Maailmalla/Hannu Tuominen. 2015.

Normaali

3 kommenttia artikkeliin ”104 mielenkiintoista kohdevinkkiä Länsi-Uudeltamaalta

  1. Päivi, olet oikealla asialla. Suomalaiset pakkautuvat suurin joukoin etelän koneisiin joka kesä, vaikka olisi kuinka kauniit ilmatkin. Aivan kotinurkilta voi jokainen näköjään löytää vaikka millaisia kohteita, jokaiseen makuun. Itse vietimme loman aluksi päivän turistina naapurissamme Helsingissä ja se oli yksi tämän kesän hauskimmista päivistä. Vielä suunnitelmissa toteuttaa samanlainen päivä koti-Espoossa. Täälläkin on kuulemma vaikka mitä! Ja olisihan se Suomen taloudellekin somaa, jos me kaikki suosittaisiin suomalaista.

    Tykkää

    • Imme, niinpä. Itse en kestä kuumuutta, joten en näe syytä matkustaa etelään kesällä. Mieluummin sitten syksyllä tai talvella.
      Meilläkin oli tyttäreni kanssa turistiviikonloppu Helsinkiin kesäkuussa. Paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta, joten täytyy ottaa uusiksi jossain vaiheessa. Espoostakin löytyy kohteita, kuten myös täältä kotikaupungista Turusta. Pitäisi täälläkin viettää turistipäivä.

      Tykkää

  2. Paluuviite: Matka maailmalle alkaa messuilta | Parasta lähteä nyt

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.