Matkakertomus, Matkakohde

British Libraryssa maailman tieto

British Library toivottaa tervetulleeksi.

British Library toivottaa tervetulleeksi.

Lontoossa riittää nähtävää ja katsottavaa, mutta kirjanystävälle yksi erityisen sykähdyttävä kohde on British Library. Se on Ison-Britannian kansalliskirjasto ja yksi maailman suurimmista kirjastoista.

British Libraryn kokoelmissa yli 150 miljoonaa nidettä, joihin sisältyy noin 25 miljoonaa kirjaa. Kokoelmiin kuuluu merkittävä määrä käsikirjoituksia, joista vanhimmat ovat 300-luvulta ennen ajanlaskun alkua. Kokoelma kattaa kaikki sivilisaation vaiheet ja useimmat tunnetut kielet. Kirjasto kertookin pitävänsä hallussaan ”maailman tietoa.”

British Library on yksi Ison-Britannian vapaakappalekirjastoista, joten se saa lakisääteisesti jokaisen kirjan, joka julkaistaan tai jota levitetään Isossa-Britanniassa tai Irlannissa. Kirjasto hankkii kokoelmiinsa myös ulkomailla julkaistua materiaalia. Vuosittain kirjaston kokoelma kasvaa noin kolmella miljoonalla niteellä.

Mittava rakennusprojekti

Kirjasto sijaitsi aiemmin useissa eri rakennuksissa, kunnes se sai käyttöönsä uudisrakennuksen St Pancrasin alueelle. Arkkitehtinä toimi professori, Sir Colin St. John Wilson. Kirjaston suunnittelu alkoi vuonna 1962 ja rakennus valmistui vuonna 1998 – projekti kesti siis 36 vuotta. Myös käytettyjen tiilien lukumäärä on huikea: 10 miljoonaa. Kirjastossa on kaikkiaan 14 kerrosta, joista 9 on maanpinnan alapuolella; pinta-ala on 112 000 m².

Rakennuksen arkkitehtuuri on saanut vaikutteita niin Kiinasta, 400-luvun Roomasta, keskiajan Italiasta ja englantilaisesta vapaasta koulukunnasta kuin myös 1900-luvun arkkitehtuurin vaikuttajilta le Corbusierilta, Louis Kahnilta ja – Alvar Aallolta.

Kirjaston kokoelmat ovat avoinna kaikille, jotka tarvitsevat tietoa tutkimuksiinsa, niin akateemisiin, henkilökohtaisiin kuin kaupallisiin tarkoituksiin. Kirjasto ei lainaa aineistojaan, vaan niitä voi tutkia ja lukea lukusaleissa. Kirjaston kirjoista vain murto-osa on hyllyissä ja valtaosa on varastossa, josta aineisto tilataan etukäteen.

Pääsy lukusaliin edellyttää lukijapassia, jonka saa rekisteröintitoimistosta melko tiukan tuntuisin ehdoin. Henkilöllisys ja osoite tulee voida osoittaa dokumentein. Lukijapassi voidaan myöntää yhdestä kuukaudesta kolmeen vuoteen.

Lukusaliin mentäessä on jätettävä kaikki ylimääräiset tavarat pohjakerroksen lukittaviin lokeroihin ja sallitut tavat kuljetetaan lukusaliin läpinäkyvässä muovipussissa. Mukaan saliin voi viedä lukijapassin, lyijykyniä, kannettavan tietokoneen, kuulokkeet ja matkapuhelimen.

The British Library - Iso-Britannian suurin julkinen rakennus 1900-luvulta.

The British Library – Iso-Britannian suurin julkinen rakennus 1900-luvulta.

Magna Cartasta Beatles-lyriikkaan

Kirjaston aarteita on nähtävillä The Sir John Ritblat -galleriassa, muun muassa Magna Carta, kaksi Gutenbergin painamaa Raamattua, Leonardo da Vincin muistikirja, Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa -käsikirjoitus ja Beatlesien I Want to Hold Your Hand -laulun käsinkirjoitetut sanat.

British Library, aulaaKirjastossa järjestetään useita näyttelyitä, tapahtumia ja opastettuja kiertokäyntejä.

Kirjastossa on myös kahvila ja ravintola – mainio taukopaikka niin metropoliin tutustujille kuin tutkimuksen parissa ahkeroiville.

British Library sijaitsee Ossulston Streetin, Euston Roadin ja Midland Roadin rajaamalla alueella osoitteessa St Pancras, 96 Euston Road. Yksi lähellä sijaitsevista metro- ja rautatieasemista on Euston ja myös monet bussireitit kulkevat kirjaston vierestä. Kirjaston aukioloajat voi tarkistaa kirjaston sivuilta osoitteesta www.bl.uk.

Olen vieraillut British Libraryssa kaksi kertaa, vuosina 2010 ja 2014. Lukusaleissa en käynyt – paikka löytyy 1 200 istujalle. Haaveenani on vielä päästä muutamaksi päiväksi tutkimaan jotakin aineistoa British Libraryn kultivoituneeseen ilmapiiriin.

Tämä teksti on julkaistu alunperin Exlibris Aboensis -lehdessä Nro 72, 4/2010; nyt tein pieniä päivityksiä.

Normaali

3 kommenttia artikkeliin ”British Libraryssa maailman tieto

 1. Paluuviite: British Library – kestosuosikkini | Parasta lähteä nyt

 2. PäiviS sanoo:

  Olet ihana ihminen! Lontoossa on tullut vietettyä aikaa, mutta tänne en ole löytänyt. Ja rakastan kirjastoja, kaikkialla. Pariisissa se joskus oli juuri hiljaisuuden ja virkistyksen keidas. Ja Leningradissa…Toivottavasti seuraavalla kerralla pääsen tänne tutustumaan, hyvät neuvot ja vinkit kyllä annat, kiitos.
  Niin ja kyllä mulla muuten muinaisaikoina au pairina ollessani oli kirjastokortti Pohjois-Lontoossa, se teki oloa kotoisaksi.

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos, Päivi. Ollaan sitten paitsi kaimoja, myös sukulaissieluja ainakin kirjastojen suhteen. Minäkin pidän niistä ja käyn aina kun on mahdollista.
   British Libraryssä ei vättämättä pääse kirjojen parin ilman lukupassia, mutta perusnäyttelykin kirjojen ja kirjallisuuden historiasta on upea. Tässä sitä en juurikaan esitellyt. Myös myymälässä pääsee kirjojen pariin.

   Kaikenkaikkiaan monipuolinen ja kiinnostava paikka, joten suuntaapa seuraavalla kerralla. Tarkempaa tietoa heidän verkkosivuiltaan ja FB-sivutkin löytyvät. Kerro sitten joskus kokemuksistasi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.